hirdetés
Tudomány

Színpompás halfajt neveztek el Obamáról

Barack Obamának abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy egy újonnan felfedezett, igazán tetszetős halat neveztek el róla. Ez ráadásul már nem is az első olyan faj, amelynek nevét tőle kölcsönözték!
Barack Obama Obama sokat tett a természet megőrzéséért, ezért nevezték el róla a halat (Forrás: eefbuilders.com)
hirdetés

A kutatók még júniusban fedezték fel a korábban ismeretlen, narancsos színekben pompázó halfajt, amikor a NOAA expedíciójának keretében egy Papahānaumokuākea Marine National Monument nevezetű védett helyen dolgoztak. Elmondásuk szerint a Hawaii egy eldugott területénél talált halfajt azért az amerikai elnökről nevezték el, mert Obama jelentős erőfeszítéseket tett a természeti környezet védelméért, például a hal élőhelyét jelentő védett terület kiterjesztésével is.

A védett területet Obama még augusztus 26-án terjesztette ki, miután kutatók a terület megőrzésének fontosságára hívták fel a figyelmet – így aztán jelenleg a Papahānaumokuākea védett tengeri természeti terület összesen 1.5 millió négyzetkilométeres nagyságú – viszont a védelem egyelőre csak 35 évig érvényes.

Obama a róla elnevezett Tosanoides obama nevezetű halról egy fényképes ábrát is kapott Sylvia Earle mélytengeri kutató és természetvédő szakembertől, a látogatásról készült felvételeket a jövő év januárjában a National Geographic is bemutatja a „Sea Of Hope: America's Underwater Treasures” nevezetű műsorának keretében.

A T. obama egy viszonylag pici, 6,1 centiméteres hal, amely a mélyebb vizekben, nagyjából 90 méter mélységben a vízfelszín alatt él a korallzátony területén. Ezt az élőhelyet a bámulatos fajgazdagsága ellenére viszonylag kevéssé ismerik a kutatók. Amikor a szakemberek először meglátták a halat, úgy vélték, hogy a Pseudanthias thompsoni néhány példánya került a szemük elé, ám árulkodó jel volt egy vörös folt a halak hátúszóján, amely alapján már feltételezhették, hogy másik fajról van szó. A jellegzetes folt szélei kékek, míg középen vörös és sárga mintázatok láthatóak benne.

Az egyik kutató elmondta, hogy a hím halakon látható, a fajra jellemző folt ráadásul emlékeztet is Obama kampánylogójára, ami újabb ok lehetett arra, hogy róla nevezzék el a halat.

Az új hal különlegessége egyébként, hogy az egyetlen olyan ismert, korallzátonyhoz kötődő hal, amely a védett területen endemikus, vagyis bennszülött faj. A kutatók szerint további olyan, akár endemikus fajok is élhetnek a korallzátonyoknál a mélyebben fekvő területeken, amelyeket még nem fedeztek fel, a klímaváltozás azonban nagy veszélyt jelent ezekre az állatokra. Sajnos előfordulhat, hogy bizonyos halfajok úgy halnak ki, hogy fel sem fedezték őket.

Obamáról korábban már több, újonnan felfedezett élőlényt is elneveztek, így például egy Caloplaca obamae nevű zuzmót, illetve egy Aptostichus barackobamai nevű pókot is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein

Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein


KOFFEIN,     P27 FEHÉRJE,     KÁVÉ

hirdetés
Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket

Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket


GMO,     SERTÉS,     ÁLLATOK

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen