hirdetés
Tudomány

Hatásos ebola elleni vakcinát fejlesztettek ki

Hatásosnak és viszonylag biztonságosnak találtak egy kísérleti ebola elleni vakcinát egy kiterjedt, Guineában végzett teszt során, így elképzelhető, hogy a későbbiekben sok ember életét megmenthetik a segítségével.
Egészségügyi személyzet A vakcina egy esetleges újabb járvány esetén sokak életét mentheti meg (Forrás: theatlantic.com)
hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által vezetett kutatás során elsőként találtak módot arra, hogy a veszélyes kórokozóval való megfertőződést megakadályozzák. Bár a vakcinát az illetékes hatóságok egyelőre nem hagyták jóvá, „vészhelyzet esetére” előállítottak belőle mintegy 300 ezer adagot, amelyeket akkor vethetnének be, ha esetleg újból felütné a fejét a járvány.

KeÏta Sakoba, a guineai nemzeti egészségbiztonsági ügynökség igazgatója elmondta, hogy az ebola „pusztító örökséget” hagyott az országban.

„Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk a vakcina kifejlesztéséhez, amely más nemzetek számára lehetővé teszi, hogy elkerüljék, ami nálunk megtörtént” – fejtette ki KeÏta Sakoba.

A 2014-ben kezdődött ebolajárvány több mint 11 ezer ember halálát okozta Afrikában, Guinea pedig egyike volt a legsúlyosabban érintett országoknak.

A Lancet nevű orvosi lapban megjelent tanulmány szerint összesen 11 841 volt azokban a partvidéki régiókban, ahol a járvány még a tavalyi évben, a vakcina tesztelésének idejében is jelen volt. Közel hatezer ember részesült az új vakcinában, akik közül mindannyian mentesek voltak a vírustól tíz nap elteltével.

Az ebola vírust először 1976-ban fedezték fel, ám a 2014-es, nagy járványig „csupán” közel 1600 ember halt meg a betegség következtében. Ez lehet az oka annak is, hogy a vakcina kifejlesztésére nem volt elegendő fedezet.

„Bár ezek a meggyőző eredmények már túl későn érkeztek meg azok számára, akik életüket vesztették a nyugat-afrikai ebolajárványban, mégis azt jelzik, hogy a következő, hasonló járvány alkalmával már nem leszünk eszköztelenek (a járvánnyal szemben)” – mondta Marie-Paule Kieny, a WHO egy vezetője, valamint a tanulmány vezető szerzője.

Jelenleg is tartanak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek és más, sérülékeny embercsoportok körében mennyire biztonságos a vakcina.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen