hirdetés
Tudomány

Hatásos ebola elleni vakcinát fejlesztettek ki

Hatásosnak és viszonylag biztonságosnak találtak egy kísérleti ebola elleni vakcinát egy kiterjedt, Guineában végzett teszt során, így elképzelhető, hogy a későbbiekben sok ember életét megmenthetik a segítségével.
Egészségügyi személyzet A vakcina egy esetleges újabb járvány esetén sokak életét mentheti meg (Forrás: theatlantic.com)
hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által vezetett kutatás során elsőként találtak módot arra, hogy a veszélyes kórokozóval való megfertőződést megakadályozzák. Bár a vakcinát az illetékes hatóságok egyelőre nem hagyták jóvá, „vészhelyzet esetére” előállítottak belőle mintegy 300 ezer adagot, amelyeket akkor vethetnének be, ha esetleg újból felütné a fejét a járvány.

KeÏta Sakoba, a guineai nemzeti egészségbiztonsági ügynökség igazgatója elmondta, hogy az ebola „pusztító örökséget” hagyott az országban.

„Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk a vakcina kifejlesztéséhez, amely más nemzetek számára lehetővé teszi, hogy elkerüljék, ami nálunk megtörtént” – fejtette ki KeÏta Sakoba.

A 2014-ben kezdődött ebolajárvány több mint 11 ezer ember halálát okozta Afrikában, Guinea pedig egyike volt a legsúlyosabban érintett országoknak.

A Lancet nevű orvosi lapban megjelent tanulmány szerint összesen 11 841 volt azokban a partvidéki régiókban, ahol a járvány még a tavalyi évben, a vakcina tesztelésének idejében is jelen volt. Közel hatezer ember részesült az új vakcinában, akik közül mindannyian mentesek voltak a vírustól tíz nap elteltével.

Az ebola vírust először 1976-ban fedezték fel, ám a 2014-es, nagy járványig „csupán” közel 1600 ember halt meg a betegség következtében. Ez lehet az oka annak is, hogy a vakcina kifejlesztésére nem volt elegendő fedezet.

„Bár ezek a meggyőző eredmények már túl későn érkeztek meg azok számára, akik életüket vesztették a nyugat-afrikai ebolajárványban, mégis azt jelzik, hogy a következő, hasonló járvány alkalmával már nem leszünk eszköztelenek (a járvánnyal szemben)” – mondta Marie-Paule Kieny, a WHO egy vezetője, valamint a tanulmány vezető szerzője.

Jelenleg is tartanak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek és más, sérülékeny embercsoportok körében mennyire biztonságos a vakcina.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikánMár nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduc

Már nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduchirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen