hirdetés
Tudomány

Aggasztó a gepárdok számának csökkenése

A gepárdokat a korábban véltnél nagyobb mértékben fenyegeti a kihalás egy új, a faj egyedeinek számát vizsgáló kutatás szerint. A jelentés szerint már csupán 7100 ilyen macskaféle él vadon, amivel a világ leggyorsabb emlősének sorsa aggályossá vált.
Gepárdok Egyre csökken a gepárdok száma (Forrás: bhmpics.com)
hirdetés

A gepárdok esetében problémát jelent, hogy mivel a védett természeti területektől akár jóval távolabb is merészkednek, így gyakran kerülnek összetűzésbe az emberekkel. A tanulmány szerzői a faj populációinak csökkenése miatt szeretnék, ha az IUCN minél hamarabb a „veszélyeztetett” kategóriába emelné a gepárdokat a jelenlegi „sebezhető” helyett.

A tanulmány szerint a világ jelenleg vadon élő gepárdjainak több mint fele egy, Afrika déli részének hat országa között „húzódó” populációnak a része, Ázsiából pedig lényegében egészen kiirtották ezeket az állatokat. A becslések szerint egy kevesebb mint 50 egyedet számláló csoport én még Irán területén.

A gepárdok gyakran kerülnek összetűzésbe az emberekkel, ugyanis nem csak a védett területeken, de azokon túl is előfordulnak – az élőhelyük mintegy 77 százaléka a védett parkokon és a rezervátumokon kívülre esik. A gepárdok élőhelyeit így a gazdálkodás mellett az étkezési célú vadászat is veszélyezteti – persze, utóbbi esetben nem a gepárdra, hanem annak zsákmányaira vadásznak, viszont ez is veszélyeztetheti az állatok fennmaradását.

Zimbabwe területén a korábbi 1200 példányból álló populáció mindössze 170 példányra csökkent 16 év alatt, a drámai csökkenés okai főként a területhasználat megváltozásában keresendőek.

A kutatók szerint túl sokáig nem fordítottak figyelmet a gepárdokat fenyegető veszélyekre – mivel az állatoknak egyrészt nagy területre van szükségük, másrészt pedig többféle veszélyforrás is fenyegeti őket a vadonban, így jó eséllyel sokkal nagyobb mértékben fenyegeti őket a kihalás, mint azt korábban vélték.

A BBC szerint a gepárdokat az előbb sorolt veszélyek mellett az is fenyegeti, hogy igen nagy a kereslet az egzotikus kedvencként árult gepárdkölykökre az Öböl-menti államokban. A kis gepárdokat akár 10 ezer dolláros áron is el lehet adni a feketepiacon, és a Cheetah Conservation Fund nevű fajvédelmi szervezet szerint mintegy 1200 kölyök lehetett, amelyeket illegálisan csempésztek ki Afrikából – 85 százalékuk pedig nem élte túl ezt az utat. A legutóbbi CITES konferencián az országok megegyeztek abban, hogy ennek a problémának az orvoslására újabb intézkedéseket vezetnek be – többek között a közösségi médián megjelenő hirdetésekre is nagyobb figyelmet fordítanak.

A jelentés szerint hosszabb távon szükséges lehet a fajvédelem kapcsán a szemléletváltás is, hiszen kizárólag azzal, ha bizonyos területeket védetté nyilvánítanak, a nagy területigényű fajt még nem feltétlenül védik meg.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences nevű lapban jelent meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen