hirdetés
Tudomány

Aggasztó a gepárdok számának csökkenése

A gepárdokat a korábban véltnél nagyobb mértékben fenyegeti a kihalás egy új, a faj egyedeinek számát vizsgáló kutatás szerint. A jelentés szerint már csupán 7100 ilyen macskaféle él vadon, amivel a világ leggyorsabb emlősének sorsa aggályossá vált.
Gepárdok Egyre csökken a gepárdok száma (Forrás: bhmpics.com)
hirdetés

A gepárdok esetében problémát jelent, hogy mivel a védett természeti területektől akár jóval távolabb is merészkednek, így gyakran kerülnek összetűzésbe az emberekkel. A tanulmány szerzői a faj populációinak csökkenése miatt szeretnék, ha az IUCN minél hamarabb a „veszélyeztetett” kategóriába emelné a gepárdokat a jelenlegi „sebezhető” helyett.

A tanulmány szerint a világ jelenleg vadon élő gepárdjainak több mint fele egy, Afrika déli részének hat országa között „húzódó” populációnak a része, Ázsiából pedig lényegében egészen kiirtották ezeket az állatokat. A becslések szerint egy kevesebb mint 50 egyedet számláló csoport én még Irán területén.

A gepárdok gyakran kerülnek összetűzésbe az emberekkel, ugyanis nem csak a védett területeken, de azokon túl is előfordulnak – az élőhelyük mintegy 77 százaléka a védett parkokon és a rezervátumokon kívülre esik. A gepárdok élőhelyeit így a gazdálkodás mellett az étkezési célú vadászat is veszélyezteti – persze, utóbbi esetben nem a gepárdra, hanem annak zsákmányaira vadásznak, viszont ez is veszélyeztetheti az állatok fennmaradását.

Zimbabwe területén a korábbi 1200 példányból álló populáció mindössze 170 példányra csökkent 16 év alatt, a drámai csökkenés okai főként a területhasználat megváltozásában keresendőek.

A kutatók szerint túl sokáig nem fordítottak figyelmet a gepárdokat fenyegető veszélyekre – mivel az állatoknak egyrészt nagy területre van szükségük, másrészt pedig többféle veszélyforrás is fenyegeti őket a vadonban, így jó eséllyel sokkal nagyobb mértékben fenyegeti őket a kihalás, mint azt korábban vélték.

A BBC szerint a gepárdokat az előbb sorolt veszélyek mellett az is fenyegeti, hogy igen nagy a kereslet az egzotikus kedvencként árult gepárdkölykökre az Öböl-menti államokban. A kis gepárdokat akár 10 ezer dolláros áron is el lehet adni a feketepiacon, és a Cheetah Conservation Fund nevű fajvédelmi szervezet szerint mintegy 1200 kölyök lehetett, amelyeket illegálisan csempésztek ki Afrikából – 85 százalékuk pedig nem élte túl ezt az utat. A legutóbbi CITES konferencián az országok megegyeztek abban, hogy ennek a problémának az orvoslására újabb intézkedéseket vezetnek be – többek között a közösségi médián megjelenő hirdetésekre is nagyobb figyelmet fordítanak.

A jelentés szerint hosszabb távon szükséges lehet a fajvédelem kapcsán a szemléletváltás is, hiszen kizárólag azzal, ha bizonyos területeket védetté nyilvánítanak, a nagy területigényű fajt még nem feltétlenül védik meg.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences nevű lapban jelent meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Drámaian csökken számos főemlős élőhelye

Drámaian csökken számos főemlős élőhelyehirdetés
Bővítik a CERN nagy hadronütköztetőjének a kapacitását

Bővítik a CERN nagy hadronütköztetőjének a kapacitását


CERN,     LHC,     SVÁJC

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajt

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajtCsökken az emberek intelligenciája az 1970-es évek óta

Csökken az emberek intelligenciája az 1970-es évek ótahirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen