Tudomány

A klímaváltozás hatására megváltoznak a madarak vándorlási szokásai

A klímaváltozás egy kutatás szerint hatással van a költöző madarak vándorlási szokásaira, a madarak ugyanis a melegebb hőmérséklet hatására korábban indulnak el a költőhelyük felé. A kutatás során több száz madárfaj vándorútját követték nyomon öt kontinensen.
Gólyák A klímaváltozás hatására megváltoznak a madarak vándorlási szokásai (Forrás: earthtimes.org)

Minden egyes foknyi hőmérséklet-emelkedéssel a madarak átlagosan egy nappal korábban kezdik meg a vándorútjukat, figyelték meg az Edinburgh-i Egyetem kutatása során. Remélik, hogy a nemrég közzétett tanulmány a szakemberek segítségére lesz majd annak megbecsülésében, hogy a különböző fajok hogyan reagálhatnak a jövőben a környezeti változásokra.

Bár egyelőre nem tűnik nagy változásnak, hogy a madarak néhány nappal korábban érkeznek meg a nyári költőhelyükre, mégis problémát jelenthet, hogy a madaraknak nem áll majd a rendelkezésére az adott területre jellemző táplálékforrás, vagy megfelelő fészkelőhely – vagyis, kevesebb ételt és erőforrást találnak a „kritikusabb” napokban, mint ha normál időben érkeznének.

Abban az esetben pedig, ha késve érkeznek meg, a fióka kelésének időpontja eshet későbbi időpontra, ami szintén negatívan befolyásolja az utódok életben maradásának esélyeit.

A „legnagyobb vesztesei” a klímaváltozásnak a hosszú vándorutat bejáró madarak, ugyanis az ilyen fajok vándorlási szokásait kisebb mértékben befolyásolták a magasabb hőmérsékleti értékek, és más, rövidebb utat megtevő fajok így jóval megelőzhetik őket, amivel együtt hamarabb részesülnek az adott élőhely táplálékforrásaiból.

Füsti fecskékA hőmérséklet változásai nem minden madarat érintenek egyformán (Forrás: neotropical.birds.cornell.edu)

„Számos növény- és állatfaj megváltoztatja tavasz elejéhez köthető szokásait, így a virágzás vagy a szaporodás időpontját. Most pedig felfedtük annak részleteit, hogy hogyan változik a vándorlás időpontja, és hogyan alakul az a különböző madárfajok esetében. Ezek a megfigyelések talán segíthetnek megbecsülni, hogy mennyire lesznek képesek a vándormadarak a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni” – mondta Takuji Usui, az Edinburgh-i Egyetem biológus kutatója.

A Journal of Animal Ecology nevű lapban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes fajok, amelyek a hőmérséklet változásaira, valamint a rendelkezésre álló táplálékforrásokra hagyatkozva indulnak útnak, hogyan változtatták meg a vándorlási szokásaikat a növekedő hőmérséklet hatására.

Ehhez mintegy 300 évvel ezelőttről a napjainkig gyűjtött információt elemeztek több madárfaj esetében is. Az adatok egy része tudósoktól, míg egy másik részük amatőr természetbarátoktól származott.

A kutatásban nem csak a rövid vándorutakat megtevő madarakat, hanem azokat is vizsgálták, amelyek jóval hosszabb utat tesznek meg a költőhelyük és a „téli szállásuk” között.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen