hirdetés
Tudomány

A chili paprika egy összetevője hasznos lehet a mellrák kezelésére

Bizonyos csípős ételek – így a csípős paprikák – jellegzetes összetevője, a kapszaicin egy kutatás szerint hasznos segítség lehet a mellrák ellen egy lehetséges új kezelés keretében.
Nő rózsaszín szalaggal A kapszaicin hatására egy speciális receptor aktiválódik a rákos sejtekben (Forrás: verywell.com)
hirdetés

A Breast Cancer nevű lapban néhány napja megjelent tanulmány szerint a többek között a csípős paprikában megtalálható kapszaicin hasznos lehet a mellrák ellen, ugyanis a kutatók megfigyelése szerint nagy számban haltak el a hatására a mellrák különösen rosszindulatú rákos sejtek, emellett egy receptor aktiválásával is hozzájárulhatnak a kezelés sikeréhez.

A németországi Ruhr-Universitat Bochum nevű egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között növesztett ráksejteket vizsgáltak, a vizsgált úgynevezett „triple negatív" mellrák esetében egyébként általában a kemoterápia az egyetlen elérhető kezelés. A kutatók megfigyelése szerint amikor a kapszaicin a rákos sejtet eléri, a sejtmembránhoz kapcsolódva egy speciális receptort (TRPV1) „aktivál”.

A rákos sejtek jelentős része elhalt a kapszaicin hatására, míg a megmaradt sejtek esetében jellemző volt, hogy már nem tudtak többé olyan gyorsan osztódni, mint korábban, így aztán a daganat lassabban növekedett.

Sajnálatos módon ugyanakkor nem elég egyszerűen több olyan ételt enni, amelyben sok a kapszaicin, ugyanis csak akkor „használhat” a vegyület, ha orvosi kezelés során juttatják azt a beteg szervezetébe.

„Ha aktiválni tudnánk a TRPV1 receptort speciális gyógyszerek segítségével, az talán új megközelítésbe helyezhetné az ilyen típusú rák kezelését” – fogalmazott Hanns Hatt, a tanulmány egyik vezető szerzője egy közleményben.

A „triple negatív" mellrákra jellemző, hogy a másféle mellrákok esetében jellemző három receptor (ösztrogén receptor, progeszteron receptor, HER2 receptor) mindegyike hiányzik, pedig a betegek kezelése során gyakran ezeknek a receptoroknak a „célba vételével” érhetőek el eredmények.

Az esetek nagyjából 10-20 százalékában jellemző mindhárom receptor hiánya. A Triple Negative Breast Cancer Foundation nevű szervezet jellemzése szerint erre a mellrák típusra jellemző, hogy különösen rosszindulatú lehet, és valamivel nagyobb eséllyel jelentkezik újból a betegeknél, mint más mellrák típusok.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterébenAz ön háza fölött hány műhold kering?

Az ön háza fölött hány műhold kering?hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen