hirdetés
Tudomány

A chili paprika egy összetevője hasznos lehet a mellrák kezelésére

Bizonyos csípős ételek – így a csípős paprikák – jellegzetes összetevője, a kapszaicin egy kutatás szerint hasznos segítség lehet a mellrák ellen egy lehetséges új kezelés keretében.
Nő rózsaszín szalaggal A kapszaicin hatására egy speciális receptor aktiválódik a rákos sejtekben (Forrás: verywell.com)
hirdetés

A Breast Cancer nevű lapban néhány napja megjelent tanulmány szerint a többek között a csípős paprikában megtalálható kapszaicin hasznos lehet a mellrák ellen, ugyanis a kutatók megfigyelése szerint nagy számban haltak el a hatására a mellrák különösen rosszindulatú rákos sejtek, emellett egy receptor aktiválásával is hozzájárulhatnak a kezelés sikeréhez.

A németországi Ruhr-Universitat Bochum nevű egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között növesztett ráksejteket vizsgáltak, a vizsgált úgynevezett „triple negatív" mellrák esetében egyébként általában a kemoterápia az egyetlen elérhető kezelés. A kutatók megfigyelése szerint amikor a kapszaicin a rákos sejtet eléri, a sejtmembránhoz kapcsolódva egy speciális receptort (TRPV1) „aktivál”.

A rákos sejtek jelentős része elhalt a kapszaicin hatására, míg a megmaradt sejtek esetében jellemző volt, hogy már nem tudtak többé olyan gyorsan osztódni, mint korábban, így aztán a daganat lassabban növekedett.

Sajnálatos módon ugyanakkor nem elég egyszerűen több olyan ételt enni, amelyben sok a kapszaicin, ugyanis csak akkor „használhat” a vegyület, ha orvosi kezelés során juttatják azt a beteg szervezetébe.

„Ha aktiválni tudnánk a TRPV1 receptort speciális gyógyszerek segítségével, az talán új megközelítésbe helyezhetné az ilyen típusú rák kezelését” – fogalmazott Hanns Hatt, a tanulmány egyik vezető szerzője egy közleményben.

A „triple negatív" mellrákra jellemző, hogy a másféle mellrákok esetében jellemző három receptor (ösztrogén receptor, progeszteron receptor, HER2 receptor) mindegyike hiányzik, pedig a betegek kezelése során gyakran ezeknek a receptoroknak a „célba vételével” érhetőek el eredmények.

Az esetek nagyjából 10-20 százalékában jellemző mindhárom receptor hiánya. A Triple Negative Breast Cancer Foundation nevű szervezet jellemzése szerint erre a mellrák típusra jellemző, hogy különösen rosszindulatú lehet, és valamivel nagyobb eséllyel jelentkezik újból a betegeknél, mint más mellrák típusok.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Drámaian csökken számos főemlős élőhelye

Drámaian csökken számos főemlős élőhelyehirdetés
Bővítik a CERN nagy hadronütköztetőjének a kapacitását

Bővítik a CERN nagy hadronütköztetőjének a kapacitását


CERN,     LHC,     SVÁJC

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajt

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajtCsökken az emberek intelligenciája az 1970-es évek óta

Csökken az emberek intelligenciája az 1970-es évek ótahirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen