hirdetés
Tudomány

Megfelelő mennyiségben a cink „óvhatja” a DNS-t

Egy tanulmány szerint napi négy milligramm cink az étrendbe iktatásánál alapvető pozitív változást lehetett megfigyelni a sejtek egészségébe, valamint a fertőzések és betegségek legyőzését is könnyebbé tette a kevés „plusz cink”. A UCSF Benioff Children's Hospital kutatói szerint ez a cinkmennyiség nagyjából annak felel meg, amennyi a növelt tápanyagtartalmú gabonákban, például a cinkes rizsben vagy búzában megtalálható, amellyel a sérülékeny és tápanyaghiányos lakosság étrendjét kiegészítik.
Cinkben gazdag élelmiszerek (Forrás: babystrollerhub.com)
hirdetés

Az American Journal of Clinical Nutrition nevű lapban megjelent tanulmány kapcsán most először találtak bizonyítékot arra, hogy a cink szerény mértékű növelése a napi táplálkozásban csökkenti a DNS-t érintő oxidatív stressz és károsodás szintjét.

„Kellemesen meglepődtünk, amikor azt láttuk, hogy a napi cinkadag kis mértékű növelésének a táplálkozásban ilyen jelentős a hatása arra, hogy hogyan megy végbe az anyagcsere az emberi szervezetben. Ezek az eredmények egy új stratégiát mutatnak a cink az egészségre gyakorolt hatásának mérésében, egyben megerősítik az azzal kapcsolatos bizonyítékot, hogy a világon a mikrotápanyag-hiányt lehet az élelmiszer-alapú beavatkozásokkal javítani” – mondta a kutató.

A cink a szervezetünkben lényegében mindenütt jelen van, és számos olyan funkcióban játszik szerepet, amely alapvető fontosságú az élet megőrzésében. Nagy a szerepe például az optimális gyermekkori növekedés biztosításában, egyben az egészséges immunrendszer fenntartásában is. A cink továbbá segíthet a gyulladás és az oxidatív stressz alacsony szinten tartásában is a szervezetünkben, amelyek magas szintje összefüggésbe hozható a krónikus szívbetegségekkel, valamint a rákkal is.

Sajnálatos módon azonban a világ több pontján a háztartásokban fehér rizst, illetve finomított búza- és kukoricalisztet fogyasztanak az emberek, amelyek ugyan energiát szolgáltatnak a szervezetnek, de kevés bennük az olyan mikrotápanyag, mint például a cink.

Pedig a cink közel 3 ezer különböző fehérjének az alapvető része, és befolyásolja azt, hogy ezek a fehérjék hogyan alakítják a testünk egyes sejtjeit. A cink hiányával csökken a szervezetünk azon képessége, hogy a DNS-t javítsa a mindennapos igénybe vétel közben.

A hathetes kutatás során a kutatók a cink hatását az emberi anyagcserére úgy vizsgálták, hogy a DNS-szálak törését követték nyomon. A módszerük annyiban újszerű, hogy eddig az emberek egészségének alakulását vetették össze a cink a vérben jellemző szintjével.

A kutatók szerint az eredmények alapján kirajzolódott, hogy a világon a tápanyaghiányra megfelelő megoldást jelenthetnek akár az élelmiszer-alapú megoldások is, elsősorban a biofortifikációt (vagyis a fajták olyan módon történő nemesítését, hogy azok kedvezőbb tápanyagforrást jelentsenek) nevezték meg fenntartható és hosszú távú megoldásként a világ egyes részein jellemző cinkhiány „orvoslására”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikánMár nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduc

Már nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduchirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen