hirdetés
Tudomány

Stephen Hawking már 75 éves

A leghíresebb fizikus és gondolkodó szép korba lépett

Pontosan Galilei halálának 300. évfordulóján, 1942. január 8-án látta meg a napvilágot Stephen Hawking, a mindenki által legismertebb ma élő fizikus és gondolkodó. Vasárnap jött el életében a jeles nap, a 75. születésnap.
Hatása elvitathatatlan Hatása elvitathatatlan (Forrás: bumm.sk)
hirdetés

21 évesene két évet adtak neki az orvosok, amikor váratlanul motoneuron-betegséget diagnosztizáltak nála, méghozzá ALS-sel. A világon ismereteink szerint máig ő él legtöbb ideje együtt a kórral. 

1985 óta csak spciális számítógépes beszédprogrammal kommunikál. Miután Rómában Ferenc pápával találkozott, szintén rosszul lett, azóta hál'istennek felépült és nemrég otthona közelében látták a Star Wars Zsivány Egyes egyik vetítésén.

Meghatározó tudományos elméletek egész sora köszönhető neki. Már 20 évesene Roger Penros-zal közösen a térben lévő szingularitásokat vizsgálta, más néven a fekete lyukakat. 1970 után különösen ráfeküdt a témára, miután ráébredt, hogy ezek rejthetik a mindenség elméletének, az einsteini és részecskefizika egyesítésének titkát.

Rájött, hogy a részecske-antirészecske párok közül a negatívak eltűnek, de a pozitívak kisugárzódnak a fekete lyukakból. Nem véltelenül nevezték el az elméletet Hawking-sugárzásnak. Ma már azt is feltételezi, hogy a fekete lyukak egyirányú átjárók más univerzumokba.

 

 

Az emberiség túléléséhez okvetlenül szükségesnek tartja a kozmikus terjeszkedést. Világvége jóslata számos volt, a legutóbbi szerint még 1000 évünk lehet a Földön. Atomháborútól, a globális felmelegedetéstől vagy valamilyen halálos vírustól várja az emberiség vesztét, ezért kell zserinte okvetlenül gyarmatosítanunk  a világegyetemet.

Hawking 50 év alatt a legismertebb és legnépszerűbb tudós lett a Földön. A tudományos életen túl a popkultúrában is szerepet játszik. Életét moziban dolgoták fel, de rendszeres szereplője az Agymenők című sorozatnak is.

Állítólag jó humora van és önmaga állpotát is ironikusan szemléli, nem is esett soha depresszióba. Kétszer is megházasodott, három gyermeke van, egyszer azt írta a lehetetlen helyzetbe kerülőknek:

"A dolgok képesek távozni a fekete lyuk külső oldalán és valószínűleg a másikon is egy másik univerzumba. Ezért ha egyszer egy fekete lyukban érzed magad, ne add fel - van kiút".

Sok boldog szülinapot még az örökké legnépszerűbb tudósnak, aki egyszer azt is találta mondani:

"Bármit megért a világegyetemben, csak a nőket nem!". 

Egyébként születésnapi üzenete Facebook-oldalán olvasható.

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein

Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein


KOFFEIN,     P27 FEHÉRJE,     KÁVÉ

hirdetés
Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket

Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket


GMO,     SERTÉS,     ÁLLATOK

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen