hirdetés
Tudomány

Több D-vitamin mellett csökkenhet a légúti megbetegedések kialakulásának kockázata

Az idősebb emberek esetében az akut légúti megbetegedések akár súlyos komplikációkhoz is vezethetnek, így aztán fontos lehet ezek megelőzésére is figyelmet fordítani. Ebben egy friss kutatás szerint a D-vitaminnak is lehet némi szerepe.
Influenzás nő A túl sok D-vitamin akár problémákhoz is vezethet (Forrás: inhomecarealliance.com)
hirdetés

Azok az idősebb emberek, akik hosszú időt töltenek otthonokban vagy hasonló létesítményekben, általában különösen is veszélyeztetettek a légúti megfertőződéssel, mivel gyakran gyengébbek az immunreakcióik, mint a más körülmények között élőknek. Bár nem kizárólagos, de egy hasznos megoldás lehet az esetükben a légúti betegségek megelőzésében az immunrendszerük erősítése.

Mivel a D-vitaminnak nagy a szerepe az immunitásban, a kutatók azt tervezték vizsgálni, hogy a magasabb bevitt, havi D-vitamin adagok csökkenthetik-e az idősebb emberek körében a légúti megbetegedések számát. A Journal of the American Geriatrics Society nevű lapban megjelent tanulmány szerint valóban lehet összefüggés a több D-vitamin és a megfertőződés kisebb kockázata között.

A kutatásba bevont 107, legalább 60 éves ember mindegyike coloradói otthonokban élt, és a csoport egyik fele 0-1000 IU (Nemzetközi Egység) D-vitamint kapott naponta, majd havonta egy alkalommal 100 ezer UI D-vitamint kaptak. A másik csoport placebót kapott egy hónapban egy alkalommal.

A kutatók több akut, egészségügyi kezelést igénylő légúti fertőzést figyeltek meg a kutatás résztvevőinek körében a 12 hónapos kutatás alkalmával, és közben más egészségügyi állapotokat (vesekövek, sérülések, kórházi kezelést igénylő betegségek és incidensek), továbbá eséseket és haláleseteket is rögzítettek.

A kutatók megfigyelése szerint a magas D-vitamin fogyasztású csoportnál 40 százalékkal kisebb gyakorisággal fordultak elő légúti fertőzések a vizsgált időszakban, mint a másik csoportnál, viszont legalább kétszer annyi esés történt ebben a csoportban, mint a kevesebb D-vitamint fogyasztóknál.

A kutatók szerint a magasabb, havi D-vitamin adag ugyan a légúti fertőzések számát csökkentheti, ám az idősebb emberek esetében emellett növelheti az esések számát. Ugyanakkor a csontsérülések esetében nem figyeltek meg hasonló összefüggést.

További kutatásokra lehet szükség annak kiderítésére, hogy milyen rendszerességgel, és milyen mennyiségben ajánlatos D-vitamint fogyasztani ahhoz, hogy a légúti megbetegedések számát csökkenteni lehessen, de lehetőleg a vitamin túlzott fogyasztásával jelentkező egyéb, veszélyes tényezőket minimalizálják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elhunyt Rozsos István orvosprofesszor

Elhunyt Rozsos István orvosprofesszor


ROZSOS ISTVÁN,     GYÁSZ,     ORVOS

Elkészült a kihalt emlősöket is összegző első világtérkép

Elkészült a kihalt emlősöket is összegző első világtérkép


DÁNIA,     ÁLLATVILÁG,     KUTATÁS

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen