hirdetés
Tudomány

A szilícium lehet a földmag „hiányzó eleme”

Japán tudósok úgy vélik, hogy sikerült beazonosítaniuk a belső mag „hiányzó elemét”.
Föld felépítése A belső mag a feltételezések szerint egy szilárd, mintegy 1200 kilométeres sugarú „gömb” (Forrás: discovermagazine.com)
hirdetés

Már évek óta keresték a „hiányzó elemet”, amely a feltételezés szerint a földmag egy jelentős részét alkothatja a vas és a nikkel mellett. A belső maghoz hasonló magas hőmérsékleti- és nyomásviszonyok modellezését követően japán kutatók azt feltételezik, hogy a szóban forgó, harmadik elem a szilícium lehet. A felfedezés közelebb vihet annak megértéséhez, hogy hogyan alakult a Föld.

Eiji Ohtani, a Tokiói Egyetem szakértője, egyben a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta:

„Úgy véljük, hogy a szilícium egy főbb elem – a súlyt tekintve mintegy 5 százalékot (a belső magban) a vas-nikkel ötvözetben oldott szilícium tehet ki”.

A belső mag a feltételezések szerint egy szilárd, mintegy 1200 kilométeres sugarú „gömb”, jelenleg azonban nem lehet közvetlenül vizsgálni, ugyanis lényegében „elérhetetlen mélységben” van. Ehelyett a tudósok azt vizsgálják, hogy az érintett régión hogyan haladnak keresztül a szeizmikus hullámok, amelyből levonnak bizonyos következtetéseket.

A belső mag nagyrészt vasból áll, a becslések szerint ez teszi ki a súlyának akár 85 százalékát is, továbbá a nikkel újabb 10 százalékos arányban van jelen. Ez ugyanakkor az jelenti, hogy akad újabb olyan, 5 százalékos arányú „összetevő” is, amelynek mibenlétét homály fedi.

A kutatáshoz Eiji Ohtani és munkatársai vas-nikkel ötvözeteket állítottak elő, amelyeket szilíciummal ötvöztek. Az ilyen módon kapott anyagot magas hőmérsékleti- és nyomásviszonyok között vizsgálták, amelyek hasonlóak ahhoz, mint amik a belső magban uralkodnak.

Megfigyelésük szerint ilyen körülmények között a szilíciumos anyag szeizmikus adatai megegyeztek a belső magra jellemző adatokkal. Eiji Ohtani elmondása szerint további munkára van szükség ahhoz, hogy megerősítsék a szilícium jelenlétét, továbbá azt mondta, hogy nem zárja ki, hogy más elemek is találhatóak a belső magban.

A kutatás eredményeiről az American Geophysical Union (Amerikai Geofizikai Szervezet) San Francisco-i, őszi találkozóján számoltak be.

A BBC-nek a kutatással kapcsolatban a Cambridge-i Egyetem szakértője, Simon Redfern elmondta, hogy a hasonló kísérletek azért nagyon izgalmasak, mert egy kis „ablakot” jelenthetnek arra, hogy milyen volt a Föld belseje röviddel a kialakulása után, mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt, amikor a mag először kezdett szétválni a földköpenytől.

Megjegyezte azonban, hogy más kutatók felvetése szerint az oxigén is fontos lehet a magban. Szerinte azzal, ha tisztában vannak vele, hogy mi található a magban, egyben arra is következtethetnek, hogy a Föld kialakulásakor milyen körülmények voltak jellemzőek ott. Különösen érdekesnek nevezte a kérdést, hogy vajon oxigénhiányos, vagy inkább oxigénben dús lehetett-e egykor ez a környezet.

Elmondása szerint azzal, ha a belső magban az újabb kutatást követően ismertetett módon szilícium volt a Föld keletkezésekor, a bolygó fennmaradó részeiben viszonylag sok oxigén jelenléte valószínűsíthető, míg ellenkező esetben (ha a magban viszonylag jelentős volt az oxigén) máshol viszonylag kevés oxigén lehetett jellemző.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elhunyt Magyari Béla kiképzett űrhajós

Elhunyt Magyari Béla kiképzett űrhajósRugalmassá alakították a világ legkeményebb anyagát

Rugalmassá alakították a világ legkeményebb anyagáthirdetés
A hőhullámok „megfőzik” a Nagy-korallzátony koralljait

A hőhullámok „megfőzik” a Nagy-korallzátony koralljaitElnapolta exobolygó-vadász űrszondájának indítását a NASA

Elnapolta exobolygó-vadász űrszondájának indítását a NASA


NASA,     ŰRSZONDA,     ŰRKUTATÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen