hirdetés
Tudomány

Új gibbonfajt fedeztek fel

Az új gibbonfaj a Skywalker hulok gibbon nevet kapta, és meglehet, hogy már csak mintegy 200 egyed él belőle Kínában.
Skywalker hulok A jünnani gibbonok sokban különböznek a rokon fajoktól (Forrás: bbc.com)
hirdetés

Bár az állatot egy ideje már tanulmányozták, egy új kutatás végül megerősítette, hogy a többi gibbontól jelentősen eltérő, új gibbonfajról van szó. A faj végül a Skywalker hulok gibbon nevet kapta, amely részben annak köszönhető, hogy a kutatók Star Wars rajongók voltak – másrészt pedig a faj tudományos nevének kínai karakterei is a „mennyre” utalnak. A kapcsolódó tanulmány az American Journal of Primatology nevű lapban jelent meg.

A BBC-nek Sam Tuvey, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa, egyben a főemlősöket tanulmányozó csoport tagja elmondta, hogy egészen különös dolog, hogy egy korábban a tudományra ismeretlen fajt felfedezhettek, már csak azért is, mert az érintett régióban már sok faj populációi csökkentek, vagy haltak ki az élőhelyek elvesztése, a vadászat, illetve az emberek túlnépesedésének következtében.

A hulok gibbonok Banglades, India, Kína és Mianmar területén élnek, napjaik nagy részét a fák tetején töltik, ahol ügyesen manővereznek az erdő fáinak koronáján anélkül, hogy – ritka pillanatokat leszámítva – lemerészkednének a talajra.

A kínai Sun Yat-sen Egyetem szakértője, Fan Peng-Fei által vezetett kutatócsoport azonban arra figyelt fel, hogy a Jünnan tartományban élő gibbonok eltérnek a többi gibbontól. Valamennyi gibbonnak jellegzetes, fehér, szemöldök-szerű foltok találhatóan a fején, néhányuknak még fehér „szakálla” is van, ám a jünnani példányok foltjai a megszokottól eltérőek voltak.

GibbonokMás gibbonok fején eltérőek a jellegzetes foltok (Forrás: a-z-animals.com)

Emellett a gibbonok a területük „jelölésére” használt hangja is elért attól, amit más gibbonoktól megszokhattak.

A kutatók így teljes fizikai és genetikai összehasonlításba kezdtek: a jünnani állatokat más gibbonokkal vetették össze, aminek következtében megerősítették, hogy valóban új fajra lettek figyelmesek. A faj a Hoolock tianxing nevet kapta, angol megnevezése pedig „Skywalker hulok gibbon” lett.

A fajt felfedezői a Gaoligongshan természetvédelmi területen tanulmányozták, ám korántsem volt egyszerű ez a feladatuk, hiszen csak ahhoz, hogy erre a területre eljussanak, 2500 métert kellett mászniuk a hegyvidékes környéken, majd azzal töltötték a reggelt, hogy a gibbonok hangját figyelték. Ha meghallották egy-egy példány hangját, annak irányába siettek, gyakran a ködön keresztül is, annak reményében, hogy rábukkannak a keresett főemlősre.

A kutatók becslése szerint közel 200 Skywalker gibbon élhet Kínában, és néhány egyed a szomszédos Mianmarban is előfordulhat – egyelőre azonban a populáció pontos mérete nem ismert. Arra figyelmeztettek, hogy akár a kihalás is fenyegetheti a gibbonokat, hiszen az élőhelyük mérete csökken, feldarabolódik, és ráadásul a vadászat is kockázatot jelent.

Nem ez a gibbon volt egyébként az első állat, aki az elmúlt időszakban Star Wars-ra utaló nevet kapott. 2016-ban csubakkának kereszteltek el egy Pápua Új-Guineában felfedezett röpképtelen bogarat, amely a testét borító sűrű, szőrszerű kinövések miatt emlékeztette a kutatókat a Csillagok háborúja-filmek szőrős vukijára.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Akár kilenc évig is szoptatja kicsinyét az orangután

Akár kilenc évig is szoptatja kicsinyét az orangután


ORÁNGUTÁN,     ANYATEJ,     ÁLLATOK

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen