hirdetés
Tudomány

Új gibbonfajt fedeztek fel

Az új gibbonfaj a Skywalker hulok gibbon nevet kapta, és meglehet, hogy már csak mintegy 200 egyed él belőle Kínában.
Skywalker hulok A jünnani gibbonok sokban különböznek a rokon fajoktól (Forrás: bbc.com)
hirdetés

Bár az állatot egy ideje már tanulmányozták, egy új kutatás végül megerősítette, hogy a többi gibbontól jelentősen eltérő, új gibbonfajról van szó. A faj végül a Skywalker hulok gibbon nevet kapta, amely részben annak köszönhető, hogy a kutatók Star Wars rajongók voltak – másrészt pedig a faj tudományos nevének kínai karakterei is a „mennyre” utalnak. A kapcsolódó tanulmány az American Journal of Primatology nevű lapban jelent meg.

A BBC-nek Sam Tuvey, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa, egyben a főemlősöket tanulmányozó csoport tagja elmondta, hogy egészen különös dolog, hogy egy korábban a tudományra ismeretlen fajt felfedezhettek, már csak azért is, mert az érintett régióban már sok faj populációi csökkentek, vagy haltak ki az élőhelyek elvesztése, a vadászat, illetve az emberek túlnépesedésének következtében.

A hulok gibbonok Banglades, India, Kína és Mianmar területén élnek, napjaik nagy részét a fák tetején töltik, ahol ügyesen manővereznek az erdő fáinak koronáján anélkül, hogy – ritka pillanatokat leszámítva – lemerészkednének a talajra.

A kínai Sun Yat-sen Egyetem szakértője, Fan Peng-Fei által vezetett kutatócsoport azonban arra figyelt fel, hogy a Jünnan tartományban élő gibbonok eltérnek a többi gibbontól. Valamennyi gibbonnak jellegzetes, fehér, szemöldök-szerű foltok találhatóan a fején, néhányuknak még fehér „szakálla” is van, ám a jünnani példányok foltjai a megszokottól eltérőek voltak.

GibbonokMás gibbonok fején eltérőek a jellegzetes foltok (Forrás: a-z-animals.com)

Emellett a gibbonok a területük „jelölésére” használt hangja is elért attól, amit más gibbonoktól megszokhattak.

A kutatók így teljes fizikai és genetikai összehasonlításba kezdtek: a jünnani állatokat más gibbonokkal vetették össze, aminek következtében megerősítették, hogy valóban új fajra lettek figyelmesek. A faj a Hoolock tianxing nevet kapta, angol megnevezése pedig „Skywalker hulok gibbon” lett.

A fajt felfedezői a Gaoligongshan természetvédelmi területen tanulmányozták, ám korántsem volt egyszerű ez a feladatuk, hiszen csak ahhoz, hogy erre a területre eljussanak, 2500 métert kellett mászniuk a hegyvidékes környéken, majd azzal töltötték a reggelt, hogy a gibbonok hangját figyelték. Ha meghallották egy-egy példány hangját, annak irányába siettek, gyakran a ködön keresztül is, annak reményében, hogy rábukkannak a keresett főemlősre.

A kutatók becslése szerint közel 200 Skywalker gibbon élhet Kínában, és néhány egyed a szomszédos Mianmarban is előfordulhat – egyelőre azonban a populáció pontos mérete nem ismert. Arra figyelmeztettek, hogy akár a kihalás is fenyegetheti a gibbonokat, hiszen az élőhelyük mérete csökken, feldarabolódik, és ráadásul a vadászat is kockázatot jelent.

Nem ez a gibbon volt egyébként az első állat, aki az elmúlt időszakban Star Wars-ra utaló nevet kapott. 2016-ban csubakkának kereszteltek el egy Pápua Új-Guineában felfedezett röpképtelen bogarat, amely a testét borító sűrű, szőrszerű kinövések miatt emlékeztette a kutatókat a Csillagok háborúja-filmek szőrős vukijára.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Drámaian csökken számos főemlős élőhelye

Drámaian csökken számos főemlős élőhelyeBővítik a CERN nagy hadronütköztetőjének a kapacitását

Bővítik a CERN nagy hadronütköztetőjének a kapacitását


CERN,     LHC,     SVÁJC

hirdetés
Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajt

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajtCsökken az emberek intelligenciája az 1970-es évek óta

Csökken az emberek intelligenciája az 1970-es évek ótaVeszélyezteti a vadvilágot némely LED-lámpa fénye

Veszélyezteti a vadvilágot némely LED-lámpa fényehirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen