Tudomány

Japán legnagyobb korallzátonyának majdnem háromnegyede elpusztult

Japán legnagyobb korallzátonyának közel háromnegyede elpusztult az ország környezetvédelmi minisztériuma szerint. A korallokra a legnagyobb veszélyt úgy vélik, a növekvő óceáni hőmérséklet jelenti.
Korallok Korallok az Okinawa-sziget közelében (Forrás: oist.jp)

Egy felmérésből kiderült, hogy Japán legnagyobb korallzátonyának közel háromnegyede elpusztult, amiért feltehetőleg a növekvő óceáni hőmérséklet tehető felelőssé.

Az Okinawa-sziget közelében, attól valamivel délebbre fekvő két apró sziget – az Ishigaki-sziget és az Iriomote-sziget – között húzódó Sekiseishoko-korallzátony Japán legnagyobb ilyen képződménye.

A tavalyi évben a korallfehéredés súlyosbodott, mivel az óceáni hőmérséklet 1-2 Celsius-fokkal is magasabb volt az általánosan jellemzőnél június és szeptember között – a Japan Times szerint egyes esetekben a víz hőmérséklete a 30 Celsius-fokot is meghaladta. A helyi természetvédelmi őrszolgálat szerint továbbá az édesvízzel való szennyeződés mellett az is hozzájárul a korallpusztuláshoz, ha a korallzátonyokat övező területekre bemosódik egy vörös színű talajtípus.

A Tokiótól közel 1900 kilométerre délnyugatra található korallzátonynak egy új felmérés szerint legalább a 91 százalékát érinti legalább részben a korallfehéredés. Amennyiben huzamosabb ideig nem javul a helyzet, azok a korallok, amelyeknél megkezdődött a fehéredés folyamata, elpusztulnak. Emellett a korallzátony mintegy 70 százaléka már el is pusztult a japán környezetvédelmi minisztérium felmérésre szerint.

Japán korallzátonyAz Okinawa-sziget közelében található korallzátony részlete (Forrás: japan-magazine.jnto.go.jp)

Az elmúlt évben máshol is megfigyelték a korallok tömeges fehéredését, így például a Nagy-korallzátonyon, ahol 2016 nyarán minden korábbinál több korall pusztult el. Az óceánok hőmérsékletének emelkedésében a részben az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozásnak is jelentős lehet a szerepe.

Tavaly hónapról-hónapra dőltek meg a korábbi évek melegrekordjai, amelyben az év első néhány hónapjában még az El Niño hatása is érződhetett, ám a későbbi hónapokban az időjárási jelenség hatása nélkül is újabb rekordok dőltek meg. Ezen kívül 2016 volt a harmadik olyan év, amikor globális melegrekordot mértek.

A Reef Studies Centre figyelmeztetése szerint amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása ilyen ütemben növekszik, úgy a hasonló korallfehéredések „mindennapossá” válhatnak, és a 2030-as évek közepére már akár minden második évben is jelentkezhetnek.

A fehéredés során a korallból a benne élő szimbiotikus egysejtű algák eltűnnek, a stressz hatására kilökődnek, aminek hatására maga a virágállat fehérré válik. Mivel a korallok számára az algapartnerek biztosítják az oxigént, továbbá a fotoszintézis során előállított glükóz, glicerint és aminosavak jelentik a táplálékának szinte egészét, így ez a folyamat korall pusztulásával jár. Jelen ismereteink szerint nem lehet többé „helyreállítani” a korallokat, amennyiben már megtörtént a fehéredés, és hosszabb-rövidebb időn belül azok elpusztulnak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen