Tudomány

„Ragadozóvá” váltak az egerek egyes neuronok stimulálását követően

Az egerek becserkészték áldozatukat, majd meg is támadták azt, miután kutatók stimulálták az állatok bizonyos agyi területeinek idegsejtjeit.
Ragadozó egér Az egerek becserkészték, és meg is támadták az áldozataikat (Forrás: sciencedaily.com)

Egy új, az egerek agyának működését vizsgáló kutatás során sikerült megkülönböztetniük a kutatóknak bizonyos olyan neuronokat, amelyek hatására az egerek becserkészték a zsákmányukat. Emellett olyan neuron-csoportot is megkülönböztettek, amely az állatokat a harapásra és a zsákmány megölésére „serkenti”. Végül optogenetika segítségével sikerült az érintett agyi idegsejteket működésbe hozni, amivel az egerek a megszokottól eltérő módon kezdtek viselkedni.

Az egerek, miután az érintett agysejtjeiket a ketrecükben lézer segítségével stimulálták, lényegében bármit zsákmánynak tekintettek, és a tücsköktől az üdítőspalack-kupakokig mindent becserkésztek és „zsákmányul ejtettek” – mondta Ivan de Araujo, a kutatás vezetője, egyben a Yale Egyetem orvostudományi karának pszichiáter szakértője. Pontosabban, bármit, csak éppen a saját fajtársaikat nem.

„Ha bekapcsoltuk a lézert, akkor ráugrottak a tárgyakra, megfogták a mancsaikkal, és intenzíven harapni kezdték, mintha csak el akarják ejteni, és meg akarnák ölni” – mondta a kutató.

A lézer hatására az állatok emellett többé nem részesítették előnyben az ehető tárgyakat a nem ehető tárgyakkal szemben, mindent egyaránt zsákmánynak tekintettek.

Bár a ragadozó vadászat a legtöbb állkapcsos gerincesben közös vonás, nagyrészt továbbra sem ismert, hogy hogyan szabályozza az agy az ilyen zsákmányszerző viselkedést. Mivel az agy evolúciójában a ragadozó képességeknek nagy szerepe lehetett, így az egerek ősi, primordiális agyi útvonalának kapcsolatban kell lennie a harapással – mondta Araujo.

A kutatók megfigyelték, hogy az éhes egerek sokkal „agresszívabban” ejtik el a zsákmányukat, ám megkülönböztettek bizonyos olyan neuronokat is, amelyek az egeret még csak a préda becserkészésére késztetik, és az elejtésére már nem.

Amikor a kutatók kiküszöbölték a harapásért és a préda megöléséért felelős neuronokat, az egerek becserkészték ugyan az áldozatukat, de nem kezdték „megölni”. Emellett az ilyen egerek harapásának erőssége is felével gyengébbé vált, mint a „normál” egereké.

A későbbiekben a kutatók azt vizsgálják majd, hogy hogyan szabályozza az egerek agya a két neuroncsoport (a préda becserkészéséért, illetve megöléséért felelős csoportok) működését.

A kutatás január 12-én jelent meg a Cell nevű lapban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen