Tudomány

Minden korábbinál kisebbre zsugorodott az antarktiszi jégtakaró

Előzetes amerikai műholdas adatok szerint idén minden korábbinál kisebb kiterjedésűre csökkent az antarktiszi jégtakaró, miután több évig a részben az emberi tevékenység által előidézett globális felmelegedés ellenére is növekedett vagy változatlan maradt a kiterjedése.
Óceáni jég A korábbi években a Déli-sarkvidéki jégtakarók kiterjedése nem csökkent ilyen mértékben (Forrás: aljazeera.com)

Az érintett jégtakaró általában február vége felé éri el az éves legkisebb kiterjedést, amikor a déli féltekén éppen nyár van – innentől kezdve azonban újból növekedni kezd. Ebben az évben február tizenharmadikán az óceáni jégtakaró kiterjedése a területen 883,015 négyzetmérföldre, vagyis 2,28 millió négyzetkilométerre csökkent az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (National Snow and Ice Data Center, NSIDC) adott napi mérése szerint.

Mindez valamivel kisebb, mint az 1997. február 27-én mért adat. Ekkor ugyanis a mérések szerint megközelítőleg 884,173 négyzetmérföld, átszámítva 2,29 millió négyzetkilométer volt a jég kiterjedése. A témában 1979 óta folytatnak méréseket.

Mark Serreze, az NSIDC igazgatója elmondta, hogy egyelőre néhány napot még vár a rekordalacsony kiterjedés megerősítése előtt.

„Viszont, hacsak nem történik valami vicces dolog, minden korábbinál alacsonyabb minimummal van dolgunk az Antarktikán. Néhány ember szerint ez máris megtörtént. Mi azonban inkább konzervatívak maradunk, és ötnapos átlagokkal dolgozunk” – mondta Mark Serreze a Reutersnek.

Az elmúlt években több alkalommal is azt lehetett megfigyelni, hogy az Antarktika körüli jégtakaró a hőmérséklet általános, feltehetőleg részben a fosszilis energiaforrások égetéséből a légkörbe szabaduló üvegházhatású gázok hatására történő emelkedésének ellenére is növekedett.

Mindezt a témában az általánosságban elterjedt nézetekkel szemben szkeptikus emberek érvként hozták fel eddig – hiszen úgy vélték, hogy az Antarktika körüli jégtakarók növekedése a globális felmelegedés ellen jelenthet bizonyítékot. Erre reagálva több klímakutató az óceáni áramlatok, illetve a szelek hatását emelte ki az „ellentmondásos” jelenség mögött húzódó okként.

„Mindig úgy gondoltunk az Antarktikára, mint egy alvó elefántra, amely mozgolódni kezd. Hát, talán most kezdett mozgolódni” – mondta Serrezze.

A világ hőmérséklete 2016-ban rekordmagasra emelkedett, ráadásul ez immár a harmadik olyan év volt, amikor éves melegrekord főlt meg. A klímakutatók szerint a felmelegedéssel együtt sokkal több olyan nap következhet, amikor extrém hőséget mérhetnek a világ bizonyos pontjain, illetve a heves esőzések gyakoribbá válása mellett a tenger szintjének emelkedése is várhatóan bekövetkezik.

Eközben a Jeges-tenger jégtakarójának kiterjedése már az elmúlt években is csökkenni kezdett.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen