Tudomány

Az élelmiszer ötöde megy kárba a túlfogyasztás és pazarlás miatt

A világon az összes, a fogyasztók által elérhető élelmiszernek közel 20 százaléka a túlfogyasztás és a pazarlás miatt megy kárba egy tanulmány szerint.
Kidobott ételek (Forrás: dailymail.co.uk)

A világ lakossága nagyjából 10 százalékkal több élelmiszert fogyaszt, mint amire szüksége volna, ráadásul emellett az élelmiszer majdnem 9 százaléka végzi a kukában, vagy pedig romlik meg a háztartásokban.

A kutatócsoport megfogalmazta, hogy a világon az élelmiszerellátás biztonsága növelhető volna, és mindenki hozzájuthatna megfizethető, biztonságos és tápláló élelmiszerhez akkor, ha megfelelő erőfeszítést tennének a világon a több milliárd tonna élelmiszer elpocsékolásának megelőzésére. Az élelmiszer-pazarlás megfékezése egyben a környezet további károsodásának megelőzésében is fontos szerepet játszhatna.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói a világ élelmezési rendszerének öt kulcsállapotát vizsgálták az élelmiszerek megtermelésétől egészen a fogyasztásig annak érdekében, hogy megállapítsák a veszteségek mértékét.

A korábban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által gyűjtött adatok felhasználásával a kutatócsoport megfigyelte, hogy a korábban véltnél sokkal több élelmiszer veszik el a rendszerből.

A betakarított terménynek közel fele, mintegy 2,1 milliárd tonna megy kárba a túlfogyasztás és a fogyasztók pazarlása, valamint a feldolgozás hiányosságai miatt.

Az állati termékek előállítása a legkevésbé hatékony, a kutatók szerint 78 százalékos, összesen 840 millió tonna mennyiségű a veszteség ezen a területen. Mintegy 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel 240 millió tonnányi ehető állati termék, például tojás, tej vagy hús előállításához.

Csak ebben a szakaszban a betakarított élelmiszer 40 százaléka veszik oda a kutatók szerint.

A bizonyos ételek – főként a hús és tejtermékek – iránti megnövekedett kereslet hatására az élelmiszer-ellátó rendszer hatékonysága tovább romolhat, amivel különösen nehezen lehetne megoldani a növekvő népesség élelmezését. Emellett ha megnövekedne a kereslet az ilyen termékekre, azzal a környezet is károsulhatna, például több üvegházhatású gáz kerülne a légkörbe, csökkenne a biodiverzitás, de az ivóvízkészlet is kimerülhetne.

A kutatók szerint sokat segítene, ha az embereket arra ösztönöznék, hogy egyenek kevesebb állati eredetű terméket, ne fogyasszanak több ételt, mint amire szükségük van, és csökkentsék az élelmiszer-pazarlás mértékét.

A tanulmány az Agricultural Systems nevű lapban jelent meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen