hirdetés
Tudomány

Az élelmiszer ötöde megy kárba a túlfogyasztás és pazarlás miatt

A világon az összes, a fogyasztók által elérhető élelmiszernek közel 20 százaléka a túlfogyasztás és a pazarlás miatt megy kárba egy tanulmány szerint.
Kidobott ételek (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

A világ lakossága nagyjából 10 százalékkal több élelmiszert fogyaszt, mint amire szüksége volna, ráadásul emellett az élelmiszer majdnem 9 százaléka végzi a kukában, vagy pedig romlik meg a háztartásokban.

A kutatócsoport megfogalmazta, hogy a világon az élelmiszerellátás biztonsága növelhető volna, és mindenki hozzájuthatna megfizethető, biztonságos és tápláló élelmiszerhez akkor, ha megfelelő erőfeszítést tennének a világon a több milliárd tonna élelmiszer elpocsékolásának megelőzésére. Az élelmiszer-pazarlás megfékezése egyben a környezet további károsodásának megelőzésében is fontos szerepet játszhatna.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói a világ élelmezési rendszerének öt kulcsállapotát vizsgálták az élelmiszerek megtermelésétől egészen a fogyasztásig annak érdekében, hogy megállapítsák a veszteségek mértékét.

A korábban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által gyűjtött adatok felhasználásával a kutatócsoport megfigyelte, hogy a korábban véltnél sokkal több élelmiszer veszik el a rendszerből.

A betakarított terménynek közel fele, mintegy 2,1 milliárd tonna megy kárba a túlfogyasztás és a fogyasztók pazarlása, valamint a feldolgozás hiányosságai miatt.

Az állati termékek előállítása a legkevésbé hatékony, a kutatók szerint 78 százalékos, összesen 840 millió tonna mennyiségű a veszteség ezen a területen. Mintegy 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel 240 millió tonnányi ehető állati termék, például tojás, tej vagy hús előállításához.

Csak ebben a szakaszban a betakarított élelmiszer 40 százaléka veszik oda a kutatók szerint.

A bizonyos ételek – főként a hús és tejtermékek – iránti megnövekedett kereslet hatására az élelmiszer-ellátó rendszer hatékonysága tovább romolhat, amivel különösen nehezen lehetne megoldani a növekvő népesség élelmezését. Emellett ha megnövekedne a kereslet az ilyen termékekre, azzal a környezet is károsulhatna, például több üvegházhatású gáz kerülne a légkörbe, csökkenne a biodiverzitás, de az ivóvízkészlet is kimerülhetne.

A kutatók szerint sokat segítene, ha az embereket arra ösztönöznék, hogy egyenek kevesebb állati eredetű terméket, ne fogyasszanak több ételt, mint amire szükségük van, és csökkentsék az élelmiszer-pazarlás mértékét.

A tanulmány az Agricultural Systems nevű lapban jelent meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Átlagosan ötezer arcot ismer az ember

Átlagosan ötezer arcot ismer az emberA Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott el

A Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott elNyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban

Nyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban


SVÉDORSZÁG,     KARD,     RÉGÉSZET

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen