Tudomány

Minden korábbinál magasabb hőmérsékleti értéket mértek az Antarktiszon

Minden korábban feljegyzettnél magasabb hőmérsékletet mértek az Antarktikán – a hőmérséklet itt jellemzően -10 és -60 fok között mozog, ugyanakkor az ENSZ időjárási ügynökségének mérései szerint 2015-ben 17,5 Celsius-fokra emelkedett a levegő hőmérséklete.
Fókák A kép illusztráció (Forrás: antarcticsun.usap.gov)

Egy argentin kutatóbázison, az Antarktika északi csücskénél tavaly előtt márciusban jegyezték fel a rekord hőmérsékletet, amint az kiderült egy újabb elemzésből. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) azt követően jelentette be az eredményeket, hogy több mérőállomás adatait elemezték.

Az igen magas, 17,5 Celsius-fokos hőmérséklet kifejezetten szokatlan a Déli-sark térségében, és jelentősen elüt az Antarktikán megszokott átlagos hőmérséklettől, amely jellemzően -10 és -60 Celsius-fok között mozog, a mérőállomások elhelyezkedésének függvényében.

A területet átlagosan mintegy 4,8 kilométer vastag jég borítja, amely a világ jégkészletének 90 százalékát, és édesvízkészletének kiemelkedő mennyiségét tartalmazza. Amennyiben a jégtömeg elolvad, úgy akár 60 méterrel is emelkedhetne az óceánok szintje.

Az Antarktiszi-félsziget a világ leggyorsabban melegedő területei közé tartozik, az elmúlt 50 évben majdnem 3 Celsius-fokkal emelkedett itt a hőmérséklet. Különösképpen azért ad okot az aggodalomra az északi-sarki és az antarktiszi területen a hőmérséklet emelkedése, mert ezzel aggasztó sebességgel kezdhet olvadni a jégtömeg. Így az óceánok vízszintje is emelkedhet, de például a világ hőmérsékletét is befolyásolhatná ez a folyamat.

Szakértők szerint az újabb eredmények azt mutatják, hogy nagy a szükség arra, hogy tovább fejlesszék az időjárási méréseket az Északi-, és Déli-sark térségében is.

„Az antarktiszi és arktiszi régiók az időjárási megfigyelések és előrejelzések tekintetében igen kevéssé lefedettek, noha igen fontos a szerepük a klíma és az óceáni rendszerek alakulásában, valamint az óceán szintjének növekedésében” – mondta Michael Sparrow, a Világ Klímakutató Program (World Climate Research Programme, WCRP) szakértője.

Hozzátette, a hőmérséklet maximum- és minimumértékeinek megismerése segíthet képet nyerni a „Föld végső határainak” időjárásáról és klímájáról.

A múlt hónapban az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont eközben arról adott hírt, hogy minden korábbinál kisebbre zsugorodott az antarktiszi jégtakaró.

Ebben az évben február tizenharmadikán az óceáni jégtakaró kiterjedése a területen 883,015 négyzetmérföldre, vagyis 2,28 millió négyzetkilométerre csökkent, ami valamivel kisebb, mint az 1997. február 27-én mért adat. Ekkor ugyanis a mérések szerint megközelítőleg 884,173 négyzetmérföld, átszámítva 2,29 millió négyzetkilométer volt a jég kiterjedése. A témában 1979 óta folytatnak méréseket.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen