hirdetés
Tudomány

Különleges új békafajt fedeztek fel

Egy új békafajt fedeztek fel Ecuadorban, amely a sárgászöld alapon sötét csíkokkal minden bizonnyal a leglátványosabbak közé tartozik.
Ecuadori esőbéka Az újonnan felfedezett békafaj egy példánya (Forrás: SciNews)
hirdetés

Ecuadorban bámulatos fajgazdagságot figyelhetünk meg, nem csak általánosságban, de a békák terén különösen is. Amíg egész Magyarországon összesen 12 őshonos békafajjal futhatunk össze, és Kanadától az Egyesült Államokig sem fordul elő 110 ismert fajnál több, addig a 283 560 km² területű (vagyis nagyjából Colorado állam méretű) Ecuadorban összesen megközelítőleg 570 különböző békafaj található meg.

Új békafajPristimantis ecuadorensis (Forrás: novataxa.blogspot.hu)

Az újabb békafajt akkor fedezték fel, amikor egy másik, veszélyeztetett fajt (Pristimantis ornatissimus) vizsgáltak a területen. Míg korábban több populációról feltételezték, hogy azok ebbe a fajba tartoznak, utóbb kiderült, hogy valójában két különböző fajról van szó.

Ecuadori esőbékaIgazán látványos az ecuadori esőbéka (Forrás: Sci-News.com)

„A díszes esőbéka populációinak genetikai eltéréseit vizsgáltuk, amelyről egészen addig azt gondoltunk, hogy egyetlen faj, amíg fel nem fedtünk egy olyan populációt, amely nagy mértékben eltért a többitől, és kiderült róla, hogy egy másik faj” – mondta Chris Funk, a tanulmány egyik szerzője, a Colorado Állami Egyetem biológusa.

Az új békafaj a Pristimantis ecuadorensis latin nevet kapta, és noha még igen keveset lehet tudni róla, az IUCN irányelvei szerint annyi azért máris elmondható róla, hogy veszélyeztetett. Mindez azt jelenti, hogy nagyon magas a valószínűsége annak, hogy a most felfedezett faj a vadonból kihalhat a jövőben. A kutatók szerint a fajt az élőhelyének csökkenése veszélyezteti, amely élőhely ráadásul már így is igen kicsi.

A kutatók egyben elmondták, hogy Ecuadorban az nem számít ritkának, hogy egyes fajok kis élőhelyen éljenek, ugyanis az Andok-hegységben rendkívül nagy a biodiverzitás, és nagyon sokféle klímájú és tulajdonságú élőhely található meg. A DNS-vizsgálattal elkülönített új faj az ecuadori Andok nyugati területén található egy bizonyos „Las Pampas” régióban.

Ecuadori esőbékaEcuadorban több, még fel nem fedezett faj is élhet (Forrás: livescience.com)

A kutatás vezetője, Juan Guayasamin elmondta, hogy annak ellenére is igen izgalmas az új békafaj felfedezése, hogy Ecuadorban viszonylag sok, még nem ismert faj élhet, méghozzá elsősorban azért, mert nagyon látványos az újonnan felfedezett faj, de talán ennél is fontosabb, hogy igen kis területen fordul elő, ami jól példázza az élőhelyek megőrzésének fontosságát. Reményei szerint a béka felfedezésével nagyobb figyelem fordul Ecuador ökoszisztémáinak megőrzésére.

Az új békafajt leíró tanulmány március 22-én jelent meg a PLOS ONE nevű lapban.

Hasonló békafajokAz alábbi ábrán a rokon faj élőhelyei láthatóak, a pirossal jelölt az újonnan felfedezett békafaj élőhelye (Forrás: novataxa.blogspot.hu)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak

A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak


RÁK,     ÁTTÉT,     ORVOSTUDOMÁNY

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák között

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák közöttMúltbéli eseményekre is képesek emlékezni a patkányok

Múltbéli eseményekre is képesek emlékezni a patkányok


PATKÁNY,     ÁLLATOK,     AGYKUTATÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen