hirdetés
Tudomány

Kannibalizmus nyomait fedezték fel 10 ezer éves emberi csontokon

Spanyolországban talált, megközelítőleg 10 ezer éves emberi csontokon feltehetőleg karcolások és harapások nyomait fedezték fel kutatók, ami arra utal, hogy a kannibalizmus nem volt ismeretlen az ekkor a területen élő emberek előtt...
Régészek Több emberi csontot is találtak a barlangban, amelyek kannibalizmus jelét mutatták (Forrás: livescience.com)
hirdetés

A spanyolországi Santa Maria-barlangok területén talált emberi csontok a legkorábbi eredetű olyan leletek lehetnek, amelyek a nyugat-európai mediterrán régió egykori lakóinak kannibalizmusára utalnak. A csontok a mezolitikumból, vagyis a középső kőkorszakból származnak.

Juan Morales-Pérez, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy „véletlenül” bukkantak rá az emberi csontokra, amikor a barlangokban a mezolitikumból származó állati maradványokat tanulmányozták. Ekkor azonban egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy egy emberi felkarcsont is volt a többi között, ami tele volt vágásokkal.

Később aztán összesen három személy 30 csontjára találtak rá a barlangban, a csontok egy része egy erőteljes testalkatú felnőtté, egy másik egy „törékenyebb alkatú” felnőtté, míg a harmadik egy gyermeké volt. Bár a gyermek csontjai közül csak egy maradt egészben, mégis ez volt az egyedüli olyan csontváz, amelynek részein nem voltak kannibalizmusra utaló jelek.

Juan Morales-Pérez szerint a csontok nagyjából 10200-9000 évvel ezelőttről származnak, amikor is az adott területen a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek utolsó csoportjai éltek. Ekkor már az ilyen csoportok kultúrája is jóval szervezettebb lehetett, mint az korábban, a paleolitikumban jellemző volt.

Ennek egy jó példája, hogy ekkor jelentek meg az első temetők – ugyanakkor a kannibalizmus ilyen furcsa jeleit is meg lehet még figyelni az innen származó leletekben. Nem ez ugyanis az első eset, amikor kannibalizmus jeleit figyelték meg, ugyanis a mezolitikum idejéből származó hasonló leletek Északnyugat-Európából is előkerültek, sőt Belgiumban és Spanyolországban több mint 40 ezer éves csontmaradványok is arról tanúskodnak, hogy röviddel kihalásuk előtt a neandervölgyi emberek is hasonló szokásokat „alakítottak ki”.

Juan Morales-Pérez és kollégái biztosra akartak menni azt illetően, hogy valóban kannibalizmusról van szó, és nem csak például arról, hogy egy ragadozó támadott a szerencsétlenül járt emberekre. Ehhez a nyúlcsontra kifejtett „modernkori” emberi harapás és a talált csontokon lévő harapásnyomok hasonlóságait és eltéréseit vetették össze – és úgy figyelték meg, hogy a két harapásnyom meglehetősen hasonló volt. Emellett a barlangban talált „mumifikálódott” emberi ürülékben emberi csontok maradványait találták meg.

A barlangban talált csontok közül nyolc esetében kővel ejtett vágást lehetett megfigyelni, illetve 19 olyan csont is volt, amelyen égés nyomait fedezték fel.

Az mindenesetre egyelőre rejtély, hogy az éhség miatt kényszerültek-e a kannibalizmusra az egykor a barlang környékén élt emberek, vagy valamiféle rituális jelentősége volt annak, amit tettek.

A tanulmányt márciusban publikálták a Journal of Anthropological Archaeology nevű lapban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Tejútrendszer galaktikus korongja nagyobb, mint azt eddig vélték

A Tejútrendszer galaktikus korongja nagyobb, mint azt eddig véltékA rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak

A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak


RÁK,     ÁTTÉT,     ORVOSTUDOMÁNY

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák között

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák közötthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen