hirdetés
Tudomány

A rendkívül ritka indokínai tigrisek egy új „szaporodó populációját” figyelték meg

A súlyosan veszélyeztetett indokínai tigrisek egy új populációjára találtak rá, a kameracsapdák felvételei szerint kölykök is születtek, ami igazán jó hír lehet a ritka alfaj számára.
Indokínai tigrisek Igazán jó hírt jelent, hogy a ritka nagymacskák Thaiföld keleti részén is szaporodnak (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

Természetvédők állításuk szerint bizonyítékot találtak arra, hogy a súlyosan veszélyeztetett indokínai tigris egy újabb szaporodó populációját sikerült megtalálniuk. A thaiföldi dzsungelben élő populációban kölykök születtek, ami a súlyosan veszélyeztetett alfaj számára rendkívül jó hír lehet, ugyanis az egész világon csak megközelítőleg 300 példány él belőlük vadon.

A thaiföldi természetvédelmi hatóság és két nem kormányzati természetvédő szervezet korábban ezen a héten bejelentette, hogy fotókkal sikerült bizonyítaniuk, hogy új tigriskölykök születtek Thaiföld keleti részén, ami alátámasztja azt a korábbi tudományos felmérést is, ami megerősítette, hogy az indokínai tigriseknek egy második „szaporodó” populációja is létezik.

A másik olyan terület, ahol a ritka alfaj szaporodik, a Thaiföld nyugati részén található Huai Kha Khaeng Vadrezervátum.

A thaiföldi hatóság a Freeland nevű, az ember- és vadállatkereskedelem ellen küzdő szervezet és a nagymacskák védelmével foglalkozó Panthera csoport azt közölte, hogy a két ázsiai országban, Mianmarban és Thaiföldön mára már csupán 221 indokínai tigris maradt a becslések szerint.

Emellett tartanak tőle, hogy az Ázsiát egykor benépesítő tigrisek a kihalás közvetlen közelébe sodródtak Kína déli területén, Laoszban, Vietnamban és Mianmar nagy részén is – tudatták közös közleményükben.

A sokak által ismert bengáli vagy szibériai tigriseknél az indokínai tigrisek kisebb testméretűek, a hímek súlya általában 150-195, a nőstényeké 100-130 kilogramm.

„Az illegális vadvilág-kereskedelem érdekében történő orvvadászat az egyik legsúlyosabb fenyegetés a tigris fennmaradására nézve, amelyből a vadonban az egy évszázaddal ezelőtti 100 ezer példány helyett már csak 3900 példány maradt” – emlékeztetnek a közleményben.

Egyben kiemelték azt is, hogy igazán meglepő, hogy sikerült a megfigyelt tigrispopulációnak fennmaradnia, hiszen nagy a fenyegetettség nem csak az orvvadászat, de a területen folyó illegális rózsafa-kitermelés miatt is.

A thaiföldi természetvédelmi hatóság Alan Rabinowitz, a Panthera csoport vezetője szerint nem csak azt bizonyította be, hogy megfelelő védelem mellett visszahozhatóak a tigrisek a kihalás széléről, de egyben ma már az ország nyugati részében zajló fajvédelem az egész világon a faj megőrzésének „mintájává” vált.

Mint mondta, ez az egyik legalaposabban őrzött és legjobb élőhely a tigrisek számára az egész világon, és remélhetőleg a keletebbre található tigrispopuláció esetében is sikerül hasonlóan jó eredményeket elérniük.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Tejútrendszer galaktikus korongja nagyobb, mint azt eddig vélték

A Tejútrendszer galaktikus korongja nagyobb, mint azt eddig véltékA rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak

A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak


RÁK,     ÁTTÉT,     ORVOSTUDOMÁNY

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák között

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák közötthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen