hirdetés
Tudomány

A rendkívül ritka indokínai tigrisek egy új „szaporodó populációját” figyelték meg

A súlyosan veszélyeztetett indokínai tigrisek egy új populációjára találtak rá, a kameracsapdák felvételei szerint kölykök is születtek, ami igazán jó hír lehet a ritka alfaj számára.
Indokínai tigrisek Igazán jó hírt jelent, hogy a ritka nagymacskák Thaiföld keleti részén is szaporodnak (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

Természetvédők állításuk szerint bizonyítékot találtak arra, hogy a súlyosan veszélyeztetett indokínai tigris egy újabb szaporodó populációját sikerült megtalálniuk. A thaiföldi dzsungelben élő populációban kölykök születtek, ami a súlyosan veszélyeztetett alfaj számára rendkívül jó hír lehet, ugyanis az egész világon csak megközelítőleg 300 példány él belőlük vadon.

A thaiföldi természetvédelmi hatóság és két nem kormányzati természetvédő szervezet korábban ezen a héten bejelentette, hogy fotókkal sikerült bizonyítaniuk, hogy új tigriskölykök születtek Thaiföld keleti részén, ami alátámasztja azt a korábbi tudományos felmérést is, ami megerősítette, hogy az indokínai tigriseknek egy második „szaporodó” populációja is létezik.

A másik olyan terület, ahol a ritka alfaj szaporodik, a Thaiföld nyugati részén található Huai Kha Khaeng Vadrezervátum.

A thaiföldi hatóság a Freeland nevű, az ember- és vadállatkereskedelem ellen küzdő szervezet és a nagymacskák védelmével foglalkozó Panthera csoport azt közölte, hogy a két ázsiai országban, Mianmarban és Thaiföldön mára már csupán 221 indokínai tigris maradt a becslések szerint.

Emellett tartanak tőle, hogy az Ázsiát egykor benépesítő tigrisek a kihalás közvetlen közelébe sodródtak Kína déli területén, Laoszban, Vietnamban és Mianmar nagy részén is – tudatták közös közleményükben.

A sokak által ismert bengáli vagy szibériai tigriseknél az indokínai tigrisek kisebb testméretűek, a hímek súlya általában 150-195, a nőstényeké 100-130 kilogramm.

„Az illegális vadvilág-kereskedelem érdekében történő orvvadászat az egyik legsúlyosabb fenyegetés a tigris fennmaradására nézve, amelyből a vadonban az egy évszázaddal ezelőtti 100 ezer példány helyett már csak 3900 példány maradt” – emlékeztetnek a közleményben.

Egyben kiemelték azt is, hogy igazán meglepő, hogy sikerült a megfigyelt tigrispopulációnak fennmaradnia, hiszen nagy a fenyegetettség nem csak az orvvadászat, de a területen folyó illegális rózsafa-kitermelés miatt is.

A thaiföldi természetvédelmi hatóság Alan Rabinowitz, a Panthera csoport vezetője szerint nem csak azt bizonyította be, hogy megfelelő védelem mellett visszahozhatóak a tigrisek a kihalás széléről, de egyben ma már az ország nyugati részében zajló fajvédelem az egész világon a faj megőrzésének „mintájává” vált.

Mint mondta, ez az egyik legalaposabban őrzött és legjobb élőhely a tigrisek számára az egész világon, és remélhetőleg a keletebbre található tigrispopuláció esetében is sikerül hasonlóan jó eredményeket elérniük.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawkinghirdetés
Ellopták egy ősi óriáscápa fogát

Ellopták egy ősi óriáscápa fogátAz antihisztaminok és a férfiak meddősége összefügghet

Az antihisztaminok és a férfiak meddősége összefügghethirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen