hirdetés
Tudomány

Viking gyerek játszhatott ezer éve ezzel a játékcsónakkal

Norvégia középső részén egy ásatási helyszínen egy fából készült játékot találtak kutatók. A mintegy ezer évvel ezelőtt készült játékkal egykor alighanem viking gyerekek játszottak. Az ásatás helyszínén emellett más érdekességekre is rábukkantak.
Viking játék A viking gyerekek élete sem csak a munkáról szólt (Forrás: geminiresearchnews.com)
hirdetés

A csónakra, amely egy viking hajóra emlékeztet a közepén egy feltehetőleg az árboc helyéül szolgáló lyukkal, egy családi farm kiszáradt kútjában találtak rá Ørland településen.

„Ez a játékcsónak elárul valamit az emberekről, akik itt éltek” – mondta közleményében Ulf Fransson, az ásatás vezetője, egyben a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem múzeumának egy régésze.

A régész szerint játék nem csupán arról árulkodik, hogy a farmon egykor legalább egy gyermek élt, de arról is, hogy milyen lehetett a gyerekek életmódja.

„Ez azt is mutatja, hogy a farmon a gyerekek játszhattak is, és megengedték nekik, hogy a földeken és a farm körül való munkán kívül valami mást is csináljanak” – vetette fel a kutató.

Viking cipőEzt a cipőt egykori tulajdonosa megjavíttatta vagy megjavította, a talpát ugyanis lecserélték (Forrás: sciencenordic.com)

A kiszáradt kútban és annak közelében időszámításunk szerint 1015-1028-ból származó bőrcipő-részeket is találtak. Az ásatási helyszínen összesen hét farmot találtak, amelyek legalább 1500 évesek. A kutatók ennek alapján igyekeznek képet nyerni arról, hogy hogyan is működhettek az ilyen kis, tanyákból álló települések.

„Ez az egyik legnagyobb kérdés, amit tanulmányozunk, a farmok fejlődése a területen az 1500 évvel ezelőtti időszaktól” – mondta Ingrid Ystgaard, a múzeum egy másik régésze.

Mivel az egykori farm az óceántól távolabb található, így azt feltehetőleg nem érintették a forgalmasabb kereskedőútvonalak, és ugyancsak valószínűsíthető Ystgaard szerint, hogy nem tartozott a legsikeresebb farmok közé a területen.

Viking cipőRendkívül jó állapotban megmaradt ez a lábbeli (Forrás: sciencenordic.com)

Mégis, a farmon a felnőtteknek elegendő szabad idejük volt arra, hogy faragjanak egy játékot a gyerekeknek, a gyerekeknek pedig jutott idejük az ezzel való játékra.

Alapvetően eléggé meglepő, hogy ilyen jó állapotban megőrződött a fából készült gyerekjáték. Annak, hogy mégis mintegy ezer évig megmaradt, bizonyára az az oka, hogy viszonylag magasan áll a talajvíz az egykori kútnál – szárazabb helyen már valószínűleg elbomlott volna a faanyag.

A vikingeket sokáig „fosztogatóknak” tartották, ám az újabb felfedezések ezt a nézetet megkérdőjelezik, egy 2014 decemberében a Philosophical Transactions of the Royal Society B nevű lapban megjelent tanulmány szerint például a vikingek kereskedelmi útvonalakat és telepeket hoztak létre, továbbá a nők is helyet kaptak a vikinghajókon a férfiakhoz hasonlóan.

Más érdekes viking leleteket is találtak az elmúlt időszakban, például egy Odint ábrázoló kis szobrot, vagy egy rendkívül ritka viking feszületet. (Ezekre már nem Norvégiában, hanem Dániában bukkantak rá.)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak

A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak


RÁK,     ÁTTÉT,     ORVOSTUDOMÁNY

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák között

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák közöttMúltbéli eseményekre is képesek emlékezni a patkányok

Múltbéli eseményekre is képesek emlékezni a patkányok


PATKÁNY,     ÁLLATOK,     AGYKUTATÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen