hirdetés
Tudomány

Ausztrál tudósok megtalálhatták a világ legnagyobb dinoszaurusz-lábnyomát

A hatalmas lábnyomokat, melyeket az Északnyugat-Ausztrália partján fekvő, Broome nevű üdülővárostól 130 km-re találtak, minden bizonnyal hatalmas sauropodák hagyhatták maguk után, mely négylábú növényevők a földön valaha élt legnagyobb szárazföldi élőlények voltak.
Óriás szauropoda lábnyom Egy idő Aboriginal, Goolarabooloo vezető, Richard Hunter egy 1,75 méteres szauropoda lábnyoma mellett. Dampier-félsziget, Nyugat-Ausztrália; 2017. március 26. (Fotó: Damian Kelly - Queenslandi Egyetem ; Forrás: Reuters)
hirdetés

„Nagyobbak, mint bármi, ami eddig rögzítésre került bárhol a világon,”

- így nyilatkozott a gigantikus méretű lábnyomokról Steve Salisbury, ama tanulmány vezető szerzője, melyet a University of Queensland és a James Cook University közösen készített.

A legnagyobb lábnyom csaknem 1,7 méternek (5,6 lábnak) adódott, ami jócskán felülmúlja az immáron „csak” második legnagyobb ilyesfajta nyomok méretét, a 2015-ben, Németországban talált 1,2 m (4 láb) hosszú nyomokét, melyeket szintén szauropod dinoszauruszok hagytak egykoron maguk után a süppedős talajban.

A gigantikus nyomok ráadásul helyben is rekorderek, a maguk 144-127 millió évvel ezelőtti korukkal, hiszen Ausztráliában eddig nem nagyon találtak 115-90 millió évesnél idősebb őskori leleteket.

„A legtöbb dinoszaurusz-fosszília a keleti partvidékről, vagy kelet Ausztráliából származik, és ezek kora 115 és 90 millió év közé tehető,”

- mondta Salisbury.

A kutatók feltárták ugyanitt még továbbá hat féle húsevő és egy páncélos sztegoszaurusz lábnyomát is.

A tanulmányban arra is kitérnek írói, hogy a helyi bennszülött (Aboriginal) Goolarabooloo közösség generációk óta félt a lábnyomoktól, pontosabban az azokat maguk után hagyó, a számukra eddig „ismeretlen lényektől”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen HawkingEllopták egy ősi óriáscápa fogát

Ellopták egy ősi óriáscápa fogáthirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen