hirdetés
Tudomány

Ausztrál tudósok megtalálhatták a világ legnagyobb dinoszaurusz-lábnyomát

A hatalmas lábnyomokat, melyeket az Északnyugat-Ausztrália partján fekvő, Broome nevű üdülővárostól 130 km-re találtak, minden bizonnyal hatalmas sauropodák hagyhatták maguk után, mely négylábú növényevők a földön valaha élt legnagyobb szárazföldi élőlények voltak.
Óriás szauropoda lábnyom Egy idő Aboriginal, Goolarabooloo vezető, Richard Hunter egy 1,75 méteres szauropoda lábnyoma mellett. Dampier-félsziget, Nyugat-Ausztrália; 2017. március 26. (Fotó: Damian Kelly - Queenslandi Egyetem ; Forrás: Reuters)
hirdetés

„Nagyobbak, mint bármi, ami eddig rögzítésre került bárhol a világon,”

- így nyilatkozott a gigantikus méretű lábnyomokról Steve Salisbury, ama tanulmány vezető szerzője, melyet a University of Queensland és a James Cook University közösen készített.

A legnagyobb lábnyom csaknem 1,7 méternek (5,6 lábnak) adódott, ami jócskán felülmúlja az immáron „csak” második legnagyobb ilyesfajta nyomok méretét, a 2015-ben, Németországban talált 1,2 m (4 láb) hosszú nyomokét, melyeket szintén szauropod dinoszauruszok hagytak egykoron maguk után a süppedős talajban.

A gigantikus nyomok ráadásul helyben is rekorderek, a maguk 144-127 millió évvel ezelőtti korukkal, hiszen Ausztráliában eddig nem nagyon találtak 115-90 millió évesnél idősebb őskori leleteket.

„A legtöbb dinoszaurusz-fosszília a keleti partvidékről, vagy kelet Ausztráliából származik, és ezek kora 115 és 90 millió év közé tehető,”

- mondta Salisbury.

A kutatók feltárták ugyanitt még továbbá hat féle húsevő és egy páncélos sztegoszaurusz lábnyomát is.

A tanulmányban arra is kitérnek írói, hogy a helyi bennszülött (Aboriginal) Goolarabooloo közösség generációk óta félt a lábnyomoktól, pontosabban az azokat maguk után hagyó, a számukra eddig „ismeretlen lényektől”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Tejútrendszer galaktikus korongja nagyobb, mint azt eddig vélték

A Tejútrendszer galaktikus korongja nagyobb, mint azt eddig véltékA rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak

A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak


RÁK,     ÁTTÉT,     ORVOSTUDOMÁNY

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák között

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák közötthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen