hirdetés
Tudomány

Felértékelődött az anyagcsere szerepe a népbetegségek kialakulásában

Egy ismert, sikeres rákgyógyszer hatékonysága a deutériumcsökkentő mechanizmusok fokozására vezethető vissza

Egy jelentős gyógyszeripari szakmai folyóiratban, az Oncotargetben most megjelent publikációban magyar kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a széles körben alkalmazott Glivec (a sejtosztódási jel elindítását gátló, máig talán a legsikeresebb célzott daganatellenes gyógyszer) nem csak azért hatékony eszköz a krónikus mieloid leukémia kezelésére, mert gátolja a tirozin-kináz enzim működését, hanem azért is, mert fokozza a mitokondriumban (a sejt energiaközpontjában) a zsírok elégetését, mely során alacsony deutériumtartalmú anyagcserevíz termelődik a sejtekben.
Tabletta A Glivec fokozza a mitokondriumban a zsírok elégetését (Forrás: Lifesciencesipreview.com)
hirdetés

A szerzők, Somlyai Gábor és Boros G. László, valamint amerikai szerzőtársaik közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Glivec hatása nem elsődlegesen a tirozin-kináz gátlásán, hanem a zsírok elégetésének fokozásán keresztül valósul meg a mitokondriumban, elősegítve ezzel az alacsony deutériumtartalmú anyagcserevíz termelődését. Az eredmények szerint ennek fontos szerepe van a sejtek normál anyagcseréjének fenntartásában. A folyóirat szerkesztői között találjuk Dr. Brian J. Drukert, az Oregon Health & Science University Knight Rákintézetének igazgatóját, aki maga is részt vett a Glivec kifejlesztésében. Ez a körülmény kiemelt jelentőséget ad a cikk elfogadásának.

Néhány héttel ezelőtt a Neuro-Oncology című folyóiratban is megjelent egy közlemény a magyar kutatóktól Mit enni vagy mit nem enni – az itt a kérdés továbbra iscímmel, melyben alap egy korábbi számának vezércikkére reagálnak. Ebben a Yale Egyetem munkatársai arról számoltak be, hogy nem tapasztaltak tumornövekedést gátló hatást az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitelre épülő ketogén étrenden tartott tumoros egereknél. A szerkesztőnek írt levélben Boros G. László és Somlyai Gábor arra hívják fel a figyelmet, hogy nem önmagában a ketogén étrend, hanem csak az olyan ketogén étrend lehet hatásos a tumornövekedés megállítására, mely esetében a bevitt zsírokdeutériumkoncentrációja alacsony. Csak ez eredményezi alacsony D-tartalmú anyagcserevíz termelődést a sejtekben, amely hatékonyan képes gátolni a daganatok növekedését. A ketogén diéta rákkezelésben való alkalmazhatóságát napjainkban több mint tíz klinikai vizsgálatban tesztelik az Egyesült Államokban. A Neuro-Oncology szerkesztői a Harvard Egyetem vezető kutatói, így a szerkesztőnek írt levél közlése a deutériumcsökkentő mechanizmusokra vonatkozó eredmények elismerését is jelentik egyben. Az elmúlt évtizedben felértékelődött a sejtanyagcsere szerepe a népbetegségek – mint a cukorbetegség, a lipidanyagcsere zavarai vagy a daganatos betegségek – kialakulásában, az idei évben is sorra jelennek meg olyan tudományos publikációk, melyek a metabolizmus jelentőségét hangsúlyozzák a betegségek kialakulásában.

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., Somlyai Gábor biológus felfedezése nyomán már 18 évvel ezelőtt törzskönyveztette a világ első csökkentett deutériumtartalmú daganatellenes gyógyszerét állatgyógyászati célra, a HYD anyacége, a HYD Pharma Zrt. pedig a FuturAqua Nyrt.-vel írt alá együttműködési megállapodást humán klinikai vizsgálat lefolytatására, és az eredmények közös hasznosítására. A most megjelent közlemények ismételt megerősítését adják annak, hogy a deutériumcsökkentésre épülő terápiának jelentős szerepe lesz a jövő orvostudományában.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawkinghirdetés
Ellopták egy ősi óriáscápa fogát

Ellopták egy ősi óriáscápa fogátAz antihisztaminok és a férfiak meddősége összefügghet

Az antihisztaminok és a férfiak meddősége összefügghethirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen