hirdetés
Tudomány

A világon tízből egy halálesetet a dohányzás okoz

A világon tízből átlagosan egy halálesetet a dohányzás idéz elő, ráadásul a dohányzással összefüggő halálesetek fele négy országban – Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban – következik be.
Dohányzó férfi Továbbra is sokan dohányoznak napi rendszerességgel világszerte (Forrás: breathelifehealingcenters.com)
hirdetés

A tanulmány arra figyelmeztet, hogy a több évtizedes szabályozások ellenére a növekvő népesség mellett a dohányzó emberek száma is emelkedett. A kutatók szerint a halálozások aránya tovább emelkedhet, ahogyan a dohánygyártó vállalatok új piacokat kezdenek agresszíven célba venni, különösképpen a fejlődő országokban. A jelentés a The Lancet nevű lapban jelent meg.

„A dohányzás az egészségre gyakorolt káros hatásainak több mint fél évszázados bizonyítékainak ellenére jelenleg a világon minden négyből egy férfi naponta dohányzik. A dohányzás továbbra is a második legnagyobb kockázati tényező a korai elhalálozás és a fogyatékosság tekintetében(...)" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Emmanuela Gakidou.

A jelentést 195 ország és terület dohányzási szokásainak alapján készítették el 1990 és 2015 között gyűjtött adatok alapján. Megállapították, hogy 2015-ben összesen mintegy egymilliárd ember dohányzott napi rendszerességgel. A férfiaknál minden négyből egy, a nőknél pedig minden húszból egy személy volt napi dohányos.

Ez ugyan továbbra is nagyon magas szám, de az 1990-ben jellemző arányhoz képest így is megfigyelhető volt némi javulás – ekkor átlagosan háromból egy férfi és 12-ből egy nő dohányzott napi rendszerességgel.

Az 1990-től 2015-ig tartó időszakban a dohányzással összefüggő halálesetek száma 4,7 százalékkal emelkedett, 2015-ben több mint 6,4 millió ember halt meg úgy, hogy abban a dohányzásnak is szerepe volt.

A tanulmány egyben rávilágított arra, hogy bizonyos országokban sikerült elérni, hogy az emberek kevesebbet dohányozzanak, amiben részben a magasabb adóknak, részben pedig a felvilágosító programoknak és a cigarettásdobozokon található figyelmeztetéseknek is szerepe lehetett.

A 25 éves időszakban Brazíliában például a naponta dohányzók aránya a férfiak körében 29-ről 12 százalékra, a nők körében pedig 19-ről 8 százalékra csökkent.

Nem volt ugyanakkor jelentős változás a Fülöp-szigetek, Banglades és Indonézia esetében.

Oroszország mellett néhány afrikai országban emelkedett a dohányzó nők aránya a megfigyelt időszakban, az orosz nők körében immár 4 százalékkal többen dohányoznak rendszeresen.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ősi sírokat fedeztek fel Egyiptomban

Ősi sírokat fedeztek fel Egyiptomban


27. DINASZTIA,     EGYIPTOM,     ÓKOR

Először találtak közvetlen bizonyítékot fényrészecskék ütközésére

Először találtak közvetlen bizonyítékot fényrészecskék ütközésére


FÉNYRÉSZECSKÉK,     FIZIKA,     CERN

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen