hirdetés
Tudomány

A világon tízből egy halálesetet a dohányzás okoz

A világon tízből átlagosan egy halálesetet a dohányzás idéz elő, ráadásul a dohányzással összefüggő halálesetek fele négy országban – Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban – következik be.
Dohányzó férfi Továbbra is sokan dohányoznak napi rendszerességgel világszerte (Forrás: breathelifehealingcenters.com)
hirdetés

A tanulmány arra figyelmeztet, hogy a több évtizedes szabályozások ellenére a növekvő népesség mellett a dohányzó emberek száma is emelkedett. A kutatók szerint a halálozások aránya tovább emelkedhet, ahogyan a dohánygyártó vállalatok új piacokat kezdenek agresszíven célba venni, különösképpen a fejlődő országokban. A jelentés a The Lancet nevű lapban jelent meg.

„A dohányzás az egészségre gyakorolt káros hatásainak több mint fél évszázados bizonyítékainak ellenére jelenleg a világon minden négyből egy férfi naponta dohányzik. A dohányzás továbbra is a második legnagyobb kockázati tényező a korai elhalálozás és a fogyatékosság tekintetében(...)" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Emmanuela Gakidou.

A jelentést 195 ország és terület dohányzási szokásainak alapján készítették el 1990 és 2015 között gyűjtött adatok alapján. Megállapították, hogy 2015-ben összesen mintegy egymilliárd ember dohányzott napi rendszerességgel. A férfiaknál minden négyből egy, a nőknél pedig minden húszból egy személy volt napi dohányos.

Ez ugyan továbbra is nagyon magas szám, de az 1990-ben jellemző arányhoz képest így is megfigyelhető volt némi javulás – ekkor átlagosan háromból egy férfi és 12-ből egy nő dohányzott napi rendszerességgel.

Az 1990-től 2015-ig tartó időszakban a dohányzással összefüggő halálesetek száma 4,7 százalékkal emelkedett, 2015-ben több mint 6,4 millió ember halt meg úgy, hogy abban a dohányzásnak is szerepe volt.

A tanulmány egyben rávilágított arra, hogy bizonyos országokban sikerült elérni, hogy az emberek kevesebbet dohányozzanak, amiben részben a magasabb adóknak, részben pedig a felvilágosító programoknak és a cigarettásdobozokon található figyelmeztetéseknek is szerepe lehetett.

A 25 éves időszakban Brazíliában például a naponta dohányzók aránya a férfiak körében 29-ről 12 százalékra, a nők körében pedig 19-ről 8 százalékra csökkent.

Nem volt ugyanakkor jelentős változás a Fülöp-szigetek, Banglades és Indonézia esetében.

Oroszország mellett néhány afrikai országban emelkedett a dohányzó nők aránya a megfigyelt időszakban, az orosz nők körében immár 4 százalékkal többen dohányoznak rendszeresen.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rugalmassá alakították a világ legkeményebb anyagát

Rugalmassá alakították a világ legkeményebb anyagátA hőhullámok „megfőzik” a Nagy-korallzátony koralljait

A hőhullámok „megfőzik” a Nagy-korallzátony koralljaithirdetés
Elnapolta exobolygó-vadász űrszondájának indítását a NASA

Elnapolta exobolygó-vadász űrszondájának indítását a NASA


NASA,     ŰRSZONDA,     ŰRKUTATÁS

„Húsevőfekély-járvány” miatt aggódnak ausztrál orvosok

„Húsevőfekély-járvány” miatt aggódnak ausztrál orvosokhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen