hirdetés
Tudomány

Soha nem látott mértékű a Nagy-korallzátony fehéredése

Korábban nem látott mértékű fehéredés figyelhető meg több egymást követő évben a Nagy-korallzátonyon, amelynek immár kétharmadát érte el a fehéredés. Erre a levegőből végzett felmérések során figyeltek fel.
Korallzátony Korábban még nem figyeltek meg egymást ilyen gyorsan követő fehéredéseket (Forrás: thinga.com)
hirdetés

Az úgynevezett korallfehéredés, amelynek során a korallok elveszítik algapartnereiket, már mintegy 1500 kilométeren érinti a korallzátonyt a szakértők szerint. Jelenleg legnagyobb mértékben a feltételezés szerint a Nagy-korallzátony középső részét érinti az akár a korallok pusztulásával járó folyamat – ezzel szemben az elmúlt évben jellemzően az északi területeken volt nagyobb mértékű a fehéredés jelensége.

Szakértők attól tartanak, hogy a két fehéredés közelisége miatt a sérült korallok nem lesznek majd képesek regenerálódni. A James Cook Egyetem professzora, Terry Hughes elmondta, hogy a kormányoknak sürgősen fel kellene lépniük a klímaváltozás megfékezése értelmében, hogy így elkerülhessék a további fehéredést.

A BBC-nek a szakértő elmondta, hogy 1998 óta már négy esetben is figyeltek meg tömeges fehéredést, és eddig minden esetben volt több-kevesebb „szünet” a fehéredések között. Most azonban olyan gyorsan követték egymást az ilyen események, amihez hasonlót korábban nem tapasztaltak.

„Minél hamarabb teszünk lépéseket a világon az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen, illetve azért, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról megújuló energiára váltsunk, annál jobb” – tette hozzá.

KorallfehéredésA fehéredés során a korallok elvesztik az algapartnereiket (Forrás: worldanimalnews.com)

Közel nyolcszáz korallzátonyt vizsgáltak egy több mint 8 ezer kilométeres területen az Ausztrál Kutató Tanács a korallok tanulmányozásával foglalkozó központjának felvételezései során. A felmérésekből kiderült, hogy csupán a Nagy-korallzátony déli része maradt viszonylag sértetlen a fehéredésektől.

Dr. James Kerry kutató szerint soha nem látott mértékű a korallzátonyok sérülése, a BBC-nek arról számolt be, hogy ebben az évben a zátonyrendszer középső harmadát meglátása szerint olyan mértékű fehéredés érte el, mint az a korábbi évben az északi harmadban megfigyelhető volt. Megjegyezte továbbá, hogy azoknak a koralloknak az esetében, amelyeket a második egymást követő éve elért a fehéredés, ez egy olyan „kettős csapást” jelent, amelynek következtében nincs is esélyük arra, hogy a tavalyi fehéredésből felépüljenek.

A legutóbbi nagy fehéredés már az El Niño időjárási jelenség hatása nélkül következett be, míg a tavalyi eseménynél feltételezték, hogy ez a jelenség is hozzájárulhatott a korallok károsodásához.

A több ezer kisebb koralltelepből felépülő ausztrál Nagy-korallzátony 1981 óta szerepel a Világörökségi listán, egyben az ENSZ szerint ez a listán található legnagyobb biodiverzitású helyszín. Emellett ráadásul a tudományos értéke is kiemelkedő.

Nagy-korallzátonyA Nagy-korallzátony biodiverzitása kiemelkedő (Forrás: worldanimalnews.com)

A fehéredés egyik fő kiváltó oka a víz felmelegedése, melynek következtében a korallból a benne élő, „színes”, szimbiotikus egysejtű algák a stressz hatására kilökődnek, a virágállat maga pedig algapartnereinek elvesztésével fehérré válik és többnyire rövid időn belül elpusztul, hiszen az alga révén a korall táplálékhoz és oxigénhez jut, és az anyagcsere-termékeit is az alga szabályozza. A folyamatban nagy szerepe lehet a klímaváltozásnak.

A világ más korallzátonyai is veszélyben lehetnek, így például az az Amazonas torkolatában lévő korallzátony is, amelyet 2016-ban fedeztek fel. Ezt a zátonyt az olajkitermelés veszélyezteti. Japán legnagyobb korallzátonyának egy korábbi jelentés szerint majdnem háromnegyede elpusztult, itt, akárcsak a Nagy-korallzátony esetében, a fehéredés jelent problémát.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen HawkingEllopták egy ősi óriáscápa fogát

Ellopták egy ősi óriáscápa fogáthirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen