hirdetés
Tudomány

Soha nem látott mértékű a Nagy-korallzátony fehéredése

Korábban nem látott mértékű fehéredés figyelhető meg több egymást követő évben a Nagy-korallzátonyon, amelynek immár kétharmadát érte el a fehéredés. Erre a levegőből végzett felmérések során figyeltek fel.
Korallzátony Korábban még nem figyeltek meg egymást ilyen gyorsan követő fehéredéseket (Forrás: thinga.com)
hirdetés

Az úgynevezett korallfehéredés, amelynek során a korallok elveszítik algapartnereiket, már mintegy 1500 kilométeren érinti a korallzátonyt a szakértők szerint. Jelenleg legnagyobb mértékben a feltételezés szerint a Nagy-korallzátony középső részét érinti az akár a korallok pusztulásával járó folyamat – ezzel szemben az elmúlt évben jellemzően az északi területeken volt nagyobb mértékű a fehéredés jelensége.

Szakértők attól tartanak, hogy a két fehéredés közelisége miatt a sérült korallok nem lesznek majd képesek regenerálódni. A James Cook Egyetem professzora, Terry Hughes elmondta, hogy a kormányoknak sürgősen fel kellene lépniük a klímaváltozás megfékezése értelmében, hogy így elkerülhessék a további fehéredést.

A BBC-nek a szakértő elmondta, hogy 1998 óta már négy esetben is figyeltek meg tömeges fehéredést, és eddig minden esetben volt több-kevesebb „szünet” a fehéredések között. Most azonban olyan gyorsan követték egymást az ilyen események, amihez hasonlót korábban nem tapasztaltak.

„Minél hamarabb teszünk lépéseket a világon az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen, illetve azért, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról megújuló energiára váltsunk, annál jobb” – tette hozzá.

KorallfehéredésA fehéredés során a korallok elvesztik az algapartnereiket (Forrás: worldanimalnews.com)

Közel nyolcszáz korallzátonyt vizsgáltak egy több mint 8 ezer kilométeres területen az Ausztrál Kutató Tanács a korallok tanulmányozásával foglalkozó központjának felvételezései során. A felmérésekből kiderült, hogy csupán a Nagy-korallzátony déli része maradt viszonylag sértetlen a fehéredésektől.

Dr. James Kerry kutató szerint soha nem látott mértékű a korallzátonyok sérülése, a BBC-nek arról számolt be, hogy ebben az évben a zátonyrendszer középső harmadát meglátása szerint olyan mértékű fehéredés érte el, mint az a korábbi évben az északi harmadban megfigyelhető volt. Megjegyezte továbbá, hogy azoknak a koralloknak az esetében, amelyeket a második egymást követő éve elért a fehéredés, ez egy olyan „kettős csapást” jelent, amelynek következtében nincs is esélyük arra, hogy a tavalyi fehéredésből felépüljenek.

A legutóbbi nagy fehéredés már az El Niño időjárási jelenség hatása nélkül következett be, míg a tavalyi eseménynél feltételezték, hogy ez a jelenség is hozzájárulhatott a korallok károsodásához.

A több ezer kisebb koralltelepből felépülő ausztrál Nagy-korallzátony 1981 óta szerepel a Világörökségi listán, egyben az ENSZ szerint ez a listán található legnagyobb biodiverzitású helyszín. Emellett ráadásul a tudományos értéke is kiemelkedő.

Nagy-korallzátonyA Nagy-korallzátony biodiverzitása kiemelkedő (Forrás: worldanimalnews.com)

A fehéredés egyik fő kiváltó oka a víz felmelegedése, melynek következtében a korallból a benne élő, „színes”, szimbiotikus egysejtű algák a stressz hatására kilökődnek, a virágállat maga pedig algapartnereinek elvesztésével fehérré válik és többnyire rövid időn belül elpusztul, hiszen az alga révén a korall táplálékhoz és oxigénhez jut, és az anyagcsere-termékeit is az alga szabályozza. A folyamatban nagy szerepe lehet a klímaváltozásnak.

A világ más korallzátonyai is veszélyben lehetnek, így például az az Amazonas torkolatában lévő korallzátony is, amelyet 2016-ban fedeztek fel. Ezt a zátonyt az olajkitermelés veszélyezteti. Japán legnagyobb korallzátonyának egy korábbi jelentés szerint majdnem háromnegyede elpusztult, itt, akárcsak a Nagy-korallzátony esetében, a fehéredés jelent problémát.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Két személyiségtípusba sorolhatók a gólyák vonulásuk alatt

Két személyiségtípusba sorolhatók a gólyák vonulásuk alatt


GÓLYA,     MADARAK,     VONULÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen