hirdetés
Tudomány

Rosszabbul alszanak, de gyorsabban fejlesztik finommotoros képességeiket az okostelefonozó gyerekek

Azok a kisgyermekek, akik viszonylag sok időt töltenek okostelefonokon, tableteken és hasonló érintőképernyős eszközökön játszva, kutatók szerint valamivel kevesebbet alszanak, mint azok a kortársaik, akik viszont nem töltenek időt az ilyen eszközökkel történő játékkal.
Kisgyerek és iPad Általában néhány perc eltérés volt az okostelefont használó és nem használó gyerekek között az alvást tekintve (Forrás: today.com)
hirdetés

A Scientific Reports nevű lapban megjelent tanulmány szerint minden egyes órányi érintőképerős eszközön történő játékkal megközelítőleg 15 perccel kevesebbet aludtak egy-egy napon a gyerekek azoknál a kortársaiknál, akik viszont nem játszottak például okostelefonon.

Ez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag rossz hatásai volnának az ilyen eszközök használatának. Éppenséggel azoknál, akik gyakran használtak érintőképernyőket, gyorsabban fejlődtek a finommotoros képességek.

Összességében a kutatók azt mondták, hogy nem volt olyan nagy mértékű az eltérés a gyermekek két csoportja között, hogy amiatt a szülőknek különösebben aggódniuk kellene. Ugyanakkor a kutatás azért is lehet érdekes, mert miközben egyre több érintőképernyős eszköz jelenik meg a háztartásokban, eddig igen kevés olyan kutatás volt, amely azt vizsgálta, hogy ezek milyen hatással lehetnek a gyerekek korai életszakaszában a fejlődésükre.

A Birkbeck, University of London kutatása során 715, három éven aluli gyermeket nevelő szülőnek tettek fel kérdéseket. Többek között az érdekelte a kutatókat, hogy a gyerekek milyen gyakran játszanak az okostelefonokon és a tableteken, illetve, hogy milyenek a gyerekek alvási szokásai.

Mint kiderült, a felmérésben vizsgált gyerekek 75 százaléka naponta használt valamilyen érintőképernyős eszközt. A 6-11 hónapos gyerekeknek az 51, a 25-36 hónapos gyerekeknek pedig már 92 százaléka használt okostelefont, tabletet.

Azok a gyerekek, akik érintőképernyős eszközöket használtak, általában kevesebbet aludtak éjjel, reggel viszont tovább maradtak az ágyban. Összességében 15 perccel aludtak kevesebbet minden egyes órányi okostelefonozás után.

Dr. Tim Smith, az egyik kutató a BBC-nek elmondta, hogy, hogy amikor valaki napi 10-12 órát alszik, akkor a negyed óra nem tűnik soknak, viszont a fiatal és fejlődő gyerekeknél „minden perc számít” az alvás kedvező hatásai miatt.

Másfelől viszont a gyerekek finommotoros képességei gyorsabban fejlődnek, ha aktívan használják az érintőképernyőket.

Dr. Smith összegezve az eredményeket elmondta, hogy egyelőre a kutatások nincsenek olyan szinten, hogy egyértelmű kijelentéseket tegyenek az ilyen eszközök használatáról, viszont úgy látja, hogy ahhoz hasonló „szabályokhoz” érdemes tartaniuk magukat a kisgyermekes szülőknek, mint ami a TV előtt töltött időre is vonatkozik.

Vagyis, csökkentsék az ilyen eszközök használatával töltött időt, és bizonyosodjanak meg arról, hogy a gyerekek emellett továbbra is végeznek testmozgással járó tevékenységeket is, valamint tartsák szem előtt, hogy a gyerekek életkorának megfelelő legyen az adott játék, illetve alkalmazás. Emellett fontos, hogy ne elalvás előtt okostelefonozzanak a gyerekek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Két személyiségtípusba sorolhatók a gólyák vonulásuk alatt

Két személyiségtípusba sorolhatók a gólyák vonulásuk alatt


GÓLYA,     MADARAK,     VONULÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen