hirdetés
Tudomány

Rosszabbul alszanak, de gyorsabban fejlesztik finommotoros képességeiket az okostelefonozó gyerekek

Azok a kisgyermekek, akik viszonylag sok időt töltenek okostelefonokon, tableteken és hasonló érintőképernyős eszközökön játszva, kutatók szerint valamivel kevesebbet alszanak, mint azok a kortársaik, akik viszont nem töltenek időt az ilyen eszközökkel történő játékkal.
Kisgyerek és iPad Általában néhány perc eltérés volt az okostelefont használó és nem használó gyerekek között az alvást tekintve (Forrás: today.com)
hirdetés

A Scientific Reports nevű lapban megjelent tanulmány szerint minden egyes órányi érintőképerős eszközön történő játékkal megközelítőleg 15 perccel kevesebbet aludtak egy-egy napon a gyerekek azoknál a kortársaiknál, akik viszont nem játszottak például okostelefonon.

Ez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag rossz hatásai volnának az ilyen eszközök használatának. Éppenséggel azoknál, akik gyakran használtak érintőképernyőket, gyorsabban fejlődtek a finommotoros képességek.

Összességében a kutatók azt mondták, hogy nem volt olyan nagy mértékű az eltérés a gyermekek két csoportja között, hogy amiatt a szülőknek különösebben aggódniuk kellene. Ugyanakkor a kutatás azért is lehet érdekes, mert miközben egyre több érintőképernyős eszköz jelenik meg a háztartásokban, eddig igen kevés olyan kutatás volt, amely azt vizsgálta, hogy ezek milyen hatással lehetnek a gyerekek korai életszakaszában a fejlődésükre.

A Birkbeck, University of London kutatása során 715, három éven aluli gyermeket nevelő szülőnek tettek fel kérdéseket. Többek között az érdekelte a kutatókat, hogy a gyerekek milyen gyakran játszanak az okostelefonokon és a tableteken, illetve, hogy milyenek a gyerekek alvási szokásai.

Mint kiderült, a felmérésben vizsgált gyerekek 75 százaléka naponta használt valamilyen érintőképernyős eszközt. A 6-11 hónapos gyerekeknek az 51, a 25-36 hónapos gyerekeknek pedig már 92 százaléka használt okostelefont, tabletet.

Azok a gyerekek, akik érintőképernyős eszközöket használtak, általában kevesebbet aludtak éjjel, reggel viszont tovább maradtak az ágyban. Összességében 15 perccel aludtak kevesebbet minden egyes órányi okostelefonozás után.

Dr. Tim Smith, az egyik kutató a BBC-nek elmondta, hogy, hogy amikor valaki napi 10-12 órát alszik, akkor a negyed óra nem tűnik soknak, viszont a fiatal és fejlődő gyerekeknél „minden perc számít” az alvás kedvező hatásai miatt.

Másfelől viszont a gyerekek finommotoros képességei gyorsabban fejlődnek, ha aktívan használják az érintőképernyőket.

Dr. Smith összegezve az eredményeket elmondta, hogy egyelőre a kutatások nincsenek olyan szinten, hogy egyértelmű kijelentéseket tegyenek az ilyen eszközök használatáról, viszont úgy látja, hogy ahhoz hasonló „szabályokhoz” érdemes tartaniuk magukat a kisgyermekes szülőknek, mint ami a TV előtt töltött időre is vonatkozik.

Vagyis, csökkentsék az ilyen eszközök használatával töltött időt, és bizonyosodjanak meg arról, hogy a gyerekek emellett továbbra is végeznek testmozgással járó tevékenységeket is, valamint tartsák szem előtt, hogy a gyerekek életkorának megfelelő legyen az adott játék, illetve alkalmazás. Emellett fontos, hogy ne elalvás előtt okostelefonozzanak a gyerekek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ősi sírokat fedeztek fel Egyiptomban

Ősi sírokat fedeztek fel Egyiptomban


27. DINASZTIA,     EGYIPTOM,     ÓKOR

Először találtak közvetlen bizonyítékot fényrészecskék ütközésére

Először találtak közvetlen bizonyítékot fényrészecskék ütközésére


FÉNYRÉSZECSKÉK,     FIZIKA,     CERN

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen