Tudomány

A légszennyezettségnek való kitettség mellett csökkenhet a „jó koleszterin” szintje

Tanulmányok szerint összefüggés van a légszennyezettség és a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázata között. Egy új kutatás során pedig azt figyelték meg, hogy a légszennyezettség hatására csökkenhet a gyakran „jó koleszterinnek” nevezett HDL-koleszterin szintje.
Sok autó A közlekedésből származó szennyező szemcsék különösen károsak lehetnek (Forrás: zipcar.com)

Kutatók arra figyeltek fel, hogy a közlekedésből származó légszennyezettség csökkentheti a HDL-koleszterin (high density lipoprotein, vagyis nagy sűrűségű lipoprotein, gyakran: „jó koleszterin”) szintjét.

Az Thrombosis, and Vascular Biology nevű lapban megjelent új tanulmány szerint azoknak a felnőttek a szervezetében, akik olyan területen élnek, ahol nagyobb a légszennyezettség, ezen belül elsősorban a közlekedésből származó légszennyezettség szintje, talán kisebb szintben van jelen a HDL koleszterin.

Erre a koleszterinre gyakran „jó koleszterinként” utalnak, ugyanis segít csökkenteni a „rossz” koleszterinnek is nevezett LDL (low-density lipoprotein, kis sűrűségű lipoprotein) szintjét az artériákban. Az LDL-koleszterin nem véletlenül kapta az előbbi „becenevét”, hiszen felhalmozódása mellett megnövekszik az érszűkület, illetve az artériaszűkület kockázata, ami pedig a stroke és a szívroham kockázatát növeli.

Az új kutatás során – amelyet Griffith Bell, a seattle-i Washingtoni Egyetem Közegészségügyi Intézetének Ph.D. kutatója vezetett – a kutatócsoport összesen 6 654 középkorú és ennél idősebb (többféle etnikumú) felnőtt bevonásával készült felmérésében rögzített adatokat elemzett.

Azt, hogy az egyes emberek mennyire voltak kitéve a légszennyezettségnek, az egyes időszakokban a lakóhelyükön mért légszennyezettségi adatokból számolták ki. A kutatók a HDL-koleszterin szintjét összességében is vizsgálták, és a részecskékre lebontott számot is elemezték.

Megfigyelték, hogy azoknál a személyeknél, akik nagyobb szállópor-szintnek voltak kitéve átlagosan három hónapig, alacsonyabb volt a HDL-részecskék száma a kisebb szállópor-szintnek kitett emberekhez képest.

Jelentősen eltérő volt továbbá a HDL-koleszterin szintje azoknál, akik egy évig a közlekedésből származó légszennyezettségnek voltak kitéve azokhoz képest, akik környezetéven az ilyen szennyeződésnek alacsonyabb volt a szintje.

Bár a nők és férfiak esetében egyaránt megfigyelhető volt az összefüggés, a nők esetében mégis nagyobb mértékű volt a „jó koleszterin” szintjének csökkenése a légszennyezettség magasabb szintjének hatására.

Griffith Bell szerint a magasabb szintű légszennyezettség hatására alacsonyabb szintűvé váló HDL-koleszterin-szint megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Bár további kutatásokra lehet szükség annak megértésére, hogy pontosan hogyan befolyásolhatja a légszennyezettség a szív egészségét, ez a tanulmány a kutatók szerint máris némi betekintést engedett a problémába.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen