hirdetés
Tudomány

A légszennyezettségnek való kitettség mellett csökkenhet a „jó koleszterin” szintje

Tanulmányok szerint összefüggés van a légszennyezettség és a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázata között. Egy új kutatás során pedig azt figyelték meg, hogy a légszennyezettség hatására csökkenhet a gyakran „jó koleszterinnek” nevezett HDL-koleszterin szintje.
Sok autó A közlekedésből származó szennyező szemcsék különösen károsak lehetnek (Forrás: zipcar.com)
hirdetés

Kutatók arra figyeltek fel, hogy a közlekedésből származó légszennyezettség csökkentheti a HDL-koleszterin (high density lipoprotein, vagyis nagy sűrűségű lipoprotein, gyakran: „jó koleszterin”) szintjét.

Az Thrombosis, and Vascular Biology nevű lapban megjelent új tanulmány szerint azoknak a felnőttek a szervezetében, akik olyan területen élnek, ahol nagyobb a légszennyezettség, ezen belül elsősorban a közlekedésből származó légszennyezettség szintje, talán kisebb szintben van jelen a HDL koleszterin.

Erre a koleszterinre gyakran „jó koleszterinként” utalnak, ugyanis segít csökkenteni a „rossz” koleszterinnek is nevezett LDL (low-density lipoprotein, kis sűrűségű lipoprotein) szintjét az artériákban. Az LDL-koleszterin nem véletlenül kapta az előbbi „becenevét”, hiszen felhalmozódása mellett megnövekszik az érszűkület, illetve az artériaszűkület kockázata, ami pedig a stroke és a szívroham kockázatát növeli.

Az új kutatás során – amelyet Griffith Bell, a seattle-i Washingtoni Egyetem Közegészségügyi Intézetének Ph.D. kutatója vezetett – a kutatócsoport összesen 6 654 középkorú és ennél idősebb (többféle etnikumú) felnőtt bevonásával készült felmérésében rögzített adatokat elemzett.

Azt, hogy az egyes emberek mennyire voltak kitéve a légszennyezettségnek, az egyes időszakokban a lakóhelyükön mért légszennyezettségi adatokból számolták ki. A kutatók a HDL-koleszterin szintjét összességében is vizsgálták, és a részecskékre lebontott számot is elemezték.

Megfigyelték, hogy azoknál a személyeknél, akik nagyobb szállópor-szintnek voltak kitéve átlagosan három hónapig, alacsonyabb volt a HDL-részecskék száma a kisebb szállópor-szintnek kitett emberekhez képest.

Jelentősen eltérő volt továbbá a HDL-koleszterin szintje azoknál, akik egy évig a közlekedésből származó légszennyezettségnek voltak kitéve azokhoz képest, akik környezetéven az ilyen szennyeződésnek alacsonyabb volt a szintje.

Bár a nők és férfiak esetében egyaránt megfigyelhető volt az összefüggés, a nők esetében mégis nagyobb mértékű volt a „jó koleszterin” szintjének csökkenése a légszennyezettség magasabb szintjének hatására.

Griffith Bell szerint a magasabb szintű légszennyezettség hatására alacsonyabb szintűvé váló HDL-koleszterin-szint megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Bár további kutatásokra lehet szükség annak megértésére, hogy pontosan hogyan befolyásolhatja a légszennyezettség a szív egészségét, ez a tanulmány a kutatók szerint máris némi betekintést engedett a problémába.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Európa erdeinek több mint fele eltűnt az elmúlt hatezer évben

Európa erdeinek több mint fele eltűnt az elmúlt hatezer évbenMegfejtették, hogyan hódították meg a Földet a virágos növények

Megfejtették, hogyan hódították meg a Földet a virágos növények


USA,     BIOLÓGIA,     FÖLD

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen