hirdetés
Tudomány

A világörökségi helyszínek felét veszélyezteti az orvvadászat és illegális kereskedelem

Az orvvadászat, orvhalászat és az illegális fakitermelés a világ természeti világörökségi helyszíneinek mintegy felén veszélyezteti a védett fajok fennmaradását egy jelentés szerint.
Jávai orrszarvú A jávai orrszarvúk élőhelyét is veszélyezteti a fajok illegális kreskedelme (Forrás: animalcorner.co.uk)
hirdetés

A WWF szerint a világ közel 200 természeti világörökségi helyszínének majdnem felén tevékenykednek a védett fajok illegális felhasználásával, illetve elejtésével hasznot remélő bűnözők. Még az olyan, különösen fontos területeket sem kerüli el az orvvadászat és a hasonló bűncselekmények, mint a súlyosan veszélyeztetett jávai orrszarvúk vagy a tigrisek utolsó „menedékhelyeit”.

Az UNESCO a világ több pontján jelölt ki összesen közel 200 olyan természeti területet, amelyek rendkívüli nemzetközi jelentőséggel bírnak, és ilyen módon a legszigorúbb védelem alá esnek. A WWF ezeken a területeken a CITES értelmében fokozott védelem alá tartozó fajok helyzetét vizsgálta.

A jelentés szerzői szerint az ilyen állatokat és növényeket a természeti világörökségi helyszínek 45 százalékában veszélyezteti a fajok illegális vadászata, halászata, illetve begyűjtése.

Afrikai elefántA botswanai Okavango-delta világörökségi helyszínen él Afrika elefántjainak harmada (Forrás: africapackers.com)

Több érintett területen is élnek súlyosan veszélyeztetett fajok, az indonéziai Ujung Kulon Nemzeti Park ad otthont például a világ utolsó nagyjából 60 jávai orrszarvújának. A botswanai Okavango-delta világörökségi helyszínen pedig a világon élő összes afrikai elefántnak közel a harmada él.

„Az egyik oldalon ott vannak a világ legnagyobb figyelmet érdemlő fajai, a másik oldalon pedig a legnagyobb figyelmet érdemlő helyszínei, amelyek elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz. Természetesen ezeknek a helyszíneknek gazdasági értékük is van, ám ezek olyan különleges helyek, hogy összeszorul a szívünk, amikor látjuk őket, és ha valóban ápolni szeretnénk őket, mindannyiunknak fel kell lépni (a védelmükben)” – mondta dr. O'Criodain, a WWF munkatársa.

1970 és 2012 között a világon a fajok populációinak száma átlagosan közel 60 százalékkal csökkent. A jelentés szerint nem egyszerűen a halászat és a fakitermelés nem fenntartható gyakorlatai, de egyben a bűnözés is szerepet játszik ebben.

A fajok illegális kereskedelme évente nagyjából 19 milliárd dolláros értéket ért el, emellett pedig a faanyag illegális kereskedelme a trópusi országokban már az erdők pusztulásáért akár 90 százalékban is felelős lehet. Továbbá, mindössze két év alatt az illegális rózsafa-kitermelés Madagaszkáron 200 millió dolláros bevételtől fosztotta meg a helyi lakosságot is.

Rózsafa kitermelésMadagaszkáron a helyiek 200 millió dollártól eshetnek el évente az illegális rózsafa-kitermelés miatt (Forrás: eiaenvironment.wordpress.com)

A jelentés rámutatott arra, hogy a fajok illegális kereskedelme a világörökségi helyszíneken fontos hatással bír az emberek megélhetésére is, mivel a ritka állatok és növények eltűnésével kevesebb turista látogat az adott helyszínekre. Belize-ben például a lakosság nagyjából fele a korallzátonyokhoz érkező turistákból, illetve a halászatból élhet meg.

Nem elhanyagolható az sem, hogy gyakran közvetlen emberi áldozatokat is szed a fajok illegális kereskedelme: 2009 és 2016 között a világon legalább 595 olyan természetvédő őrt öltek meg, akik világörökségi helyszíneket őriztek.

A tanulmány szerint az illegális vadvilág-kereskedelem elleni jelenlegi intézkedések nem működnek, viszont az, ha a CITES és a Világörökség Egyezmény között szorosabb együttműködés volna, sokat segíthetne a helyzeten. Nagyon fontos, hogy mind a fajokat, mint pedig a pótolhatatlan természeti területeket teljes egészükben védjék.

Ezzel a világörökségi helyszínek és az itt élő védett fajok a helyi lakosság és gazdaság számára is biztonságot jelenthetnek, hiszen az ilyen területeknél élő emberek gyakran nagy mértékben függnek a természeti területektől.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen HawkingEllopták egy ősi óriáscápa fogát

Ellopták egy ősi óriáscápa fogáthirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen