hirdetés
Tudomány

A vadászat veszélybe sodorta a leopárdok egy fontos populációját

A leopárdok egyik dél-afrikai élőhelyén a nagymacskákat nagy mértékben fenyegeti a vadászat szakértők szerint.
Leopárd A leopárdokra az illegális emberi tevékenység jelenti a legnagyobb veszélyt (Forrás: booking.com)
hirdetés

A Soutpansberg-hegységben élő leopárd populáció felmérése során megfigyelték, hogy mindössze nyolc év alatt kétharmadával csökkent az állatok száma. Az IUCN a kihalástól veszélyeztetett fajokat tartalmazó Vörös Listája szerint a leopárdok „sérülékeny” fajok közé tartoznak.

A leopárdok a világ többi nagymacska fajától általánosságban jelentősen kisebbek, és viszonylag rejtett életmódot folytatnak, hiszen az oroszlánok, hiénák és más nagy ragadozók is veszélyt jelentenek rájuk. Ennek megfelelően éjszaka vadásznak és a fák tetejére vonszolják a zsákmányukat, ahol elfogyasszák azt.

A legnagyobb veszélyt ugyanakkor a faj populációjára az emberek jelentik. Dr. Samual Williams, a Durham Egyetem kutatója, egyben a kutatás vezetője azt mondta, hogy

„Az olyan illegális emberi tevékenységek, mint az állatok kilövése, a csapdaállítás vagy a mérgezés a vezető okai a nyomon követett leopárdok pusztulásának. Ez gyakran annak az előítéletnek a következménye, hogy a leopárdok fenyegetést jelentenek a háziállatokra. Egyértelmű szükség van a fajvédelmi erőfeszítésekre, hogy megakadályozzuk ezeket az illegális tevékenységeket”.

A kutató hozzátette, hogy a közösségek oktatása és a háziállatok védelmére szolgáló, ám a leopárdokra nézve nem „halálos” módszerek bemutatása elengedhetetlen fontosságú a nagymacskák védelmében.

LeopárdGyakran a háziállatok védelmében pusztítják el a leopárdokat (Forrás: lifegate.com)

Összesen 23 helyszínen helyeztek ki kameracsapdákat a hegyekben 2012 és 2016 között, hogy megfigyelhessék, hány leopárd élhet a régióban. Emellett nyolc leopárdra GPS-es nyakörvet helyeztek. A nyolcból hat állat pusztult el a kutatás ideje alatt.

A Royal Society Open Science nevű lapban megjelent tanulmány szerint a leopárdok egyedsűrűsége 44 százalékkal csökkent 2012 és 2016 között, 2008-hoz képest pedig 66 százalékos volt a csökkenés.

Samual Williams azt mondta, hogy amennyiben a jelenlegi arányú csökkenést nem sikerül lassítani, úgy 2020-ra már egyáltalán nem lesznek leopárdok a Soutpansberg-hegység nyugati részén.

„Ez különösen is riasztó figyelembe véve, hogy 2008-ban ez a terület adott otthont Afrika egyik legnagyobb egyedsűrűségű leopárdpopulációjának.”

A Dél-afrikai Köztársaságban jelenleg tilos a leopárdok hobbi célból történő vadászata, kutatók pedig arra sürgették a hatóságokat, hogy egyelőre tiltsák meg teljesen ennek a nagymacskának a vadászatát, amíg újból meg nem nő a számuk.

A kutató szerint az ilyen területeken „olyan luxus a trófeavadászat, amelyet nem engedhetnek meg maguknak”, egyben kiemelte, hogy a nagy testű ragadozók az ökoszisztémában fontos szerepet töltenek be, de egyben kulturális és gazdasági jelentőségük is van.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawkinghirdetés
Ellopták egy ősi óriáscápa fogát

Ellopták egy ősi óriáscápa fogátAz antihisztaminok és a férfiak meddősége összefügghet

Az antihisztaminok és a férfiak meddősége összefügghethirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen