hirdetés
Tudomány

A vadászat veszélybe sodorta a leopárdok egy fontos populációját

A leopárdok egyik dél-afrikai élőhelyén a nagymacskákat nagy mértékben fenyegeti a vadászat szakértők szerint.
Leopárd A leopárdokra az illegális emberi tevékenység jelenti a legnagyobb veszélyt (Forrás: booking.com)
hirdetés

A Soutpansberg-hegységben élő leopárd populáció felmérése során megfigyelték, hogy mindössze nyolc év alatt kétharmadával csökkent az állatok száma. Az IUCN a kihalástól veszélyeztetett fajokat tartalmazó Vörös Listája szerint a leopárdok „sérülékeny” fajok közé tartoznak.

A leopárdok a világ többi nagymacska fajától általánosságban jelentősen kisebbek, és viszonylag rejtett életmódot folytatnak, hiszen az oroszlánok, hiénák és más nagy ragadozók is veszélyt jelentenek rájuk. Ennek megfelelően éjszaka vadásznak és a fák tetejére vonszolják a zsákmányukat, ahol elfogyasszák azt.

A legnagyobb veszélyt ugyanakkor a faj populációjára az emberek jelentik. Dr. Samual Williams, a Durham Egyetem kutatója, egyben a kutatás vezetője azt mondta, hogy

„Az olyan illegális emberi tevékenységek, mint az állatok kilövése, a csapdaállítás vagy a mérgezés a vezető okai a nyomon követett leopárdok pusztulásának. Ez gyakran annak az előítéletnek a következménye, hogy a leopárdok fenyegetést jelentenek a háziállatokra. Egyértelmű szükség van a fajvédelmi erőfeszítésekre, hogy megakadályozzuk ezeket az illegális tevékenységeket”.

A kutató hozzátette, hogy a közösségek oktatása és a háziállatok védelmére szolgáló, ám a leopárdokra nézve nem „halálos” módszerek bemutatása elengedhetetlen fontosságú a nagymacskák védelmében.

LeopárdGyakran a háziállatok védelmében pusztítják el a leopárdokat (Forrás: lifegate.com)

Összesen 23 helyszínen helyeztek ki kameracsapdákat a hegyekben 2012 és 2016 között, hogy megfigyelhessék, hány leopárd élhet a régióban. Emellett nyolc leopárdra GPS-es nyakörvet helyeztek. A nyolcból hat állat pusztult el a kutatás ideje alatt.

A Royal Society Open Science nevű lapban megjelent tanulmány szerint a leopárdok egyedsűrűsége 44 százalékkal csökkent 2012 és 2016 között, 2008-hoz képest pedig 66 százalékos volt a csökkenés.

Samual Williams azt mondta, hogy amennyiben a jelenlegi arányú csökkenést nem sikerül lassítani, úgy 2020-ra már egyáltalán nem lesznek leopárdok a Soutpansberg-hegység nyugati részén.

„Ez különösen is riasztó figyelembe véve, hogy 2008-ban ez a terület adott otthont Afrika egyik legnagyobb egyedsűrűségű leopárdpopulációjának.”

A Dél-afrikai Köztársaságban jelenleg tilos a leopárdok hobbi célból történő vadászata, kutatók pedig arra sürgették a hatóságokat, hogy egyelőre tiltsák meg teljesen ennek a nagymacskának a vadászatát, amíg újból meg nem nő a számuk.

A kutató szerint az ilyen területeken „olyan luxus a trófeavadászat, amelyet nem engedhetnek meg maguknak”, egyben kiemelte, hogy a nagy testű ragadozók az ökoszisztémában fontos szerepet töltenek be, de egyben kulturális és gazdasági jelentőségük is van.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Tejútrendszer galaktikus korongja nagyobb, mint azt eddig vélték

A Tejútrendszer galaktikus korongja nagyobb, mint azt eddig véltékA rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak

A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak


RÁK,     ÁTTÉT,     ORVOSTUDOMÁNY

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák között

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák közötthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen