hirdetés
Tudomány

Rejtélyes őshüllő megkövesült lábnyomait találták meg a Pireneusokban

Mintegy 250 millió évvel ezelőtt élt rejtélyes őshüllő megkövült lábnyomait találták meg spanyol paleontológusok a Pireneusokban.
Prorotodactylus mesaxonichnus Prorotodactylus mesaxonichnus ábrázolása (Forrás: abc.es)
hirdetés

Az őshüllő akkoriban élhetett, amikor a Föld éppen felgyógyulóban volt egy tömeges kihalás után, amelyben az állatok többsége elpusztult. A felfedezés hozzájárulhat annak kutatásához, hogyan fejlődött ki és terjedt el a túlélő állatoknak egy csoportja.

A BBC News beszámolója szerint 252 millió évvel ezelőtt a szárazföldi és tengeri állatfajok mintegy 90 százaléka kipusztult. A Földön akkortájt egyetlen szuperkontinens, a Pangea emelkedett ki a tengerekből.

Egy spanyol kutatócsoport a Barcelonai Autonóm Egyetem tudósa, Eudald Mujal vezetésével a Pireneusokban talált 247-248 millió éves lábnyomokat vizsgálta meg. Elemzésük szerint a legtöbb lábnyom a krokodilok és dinoszauruszok elődjeitől, az Archosauromorphák állatcsoporttól származhatott.

Megkövült lábnyomA helyszínen talált lábnyom (Forrás: abc.es)

A legtöbb lábnyom kicsi, hosszúsága félméternyi, bár akadtak háromméteresnél nagyobbak is. A lábnyomok alapján azonosítottak a tudósok egy új ragadozófajt, a Prorotodactylus mesaxonichnust. Az őshüllő az Euparkeriák közé tartozhatott, amelyek rokonai egyidejűleg a mai Lengyelország, Oroszország, Kína és Dél-Afrika területén éltek.

A kutatásban résztvevő Josep Fortuny paleontológus szerint a lábnyomok alapján ezek az állatok félméteresek lehettek, négy lábukon jártak és közben gyakran farkukkal is nyomot hagytak.

A kutatók úgy vélik, hogy az Archosauromorphák az ősi Pireneusok folyóágyait uralták. Kutatásuk kulcsot adhat annak megértéséhez, hogyan talált magára a kihalás után az ökoszisztéma. A tudósok a nyomok után az őshüllők fosszilis csontjait is szeretnék megtalálni a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
A borneói vörösmacska egy új populációját figyelték meg

A borneói vörösmacska egy új populációját figyelték megKörnyezetbarát, vagy mégsem teljesen?

Környezetbarát, vagy mégsem teljesen?hirdetés
Megtalálták az ókori Cézárea kapuját Izraelben

Megtalálták az ókori Cézárea kapuját Izraelben


CÉZÁREA,     IZRAEL,     RÉGÉSZET

Olyan olcsó lesz a napelem, mint az újságpapír!

Olyan olcsó lesz a napelem, mint az újságpapír!


NAPELEM,     ENERGIA,     NAPELEM TINTA

Olyan hernyókat találtak, amelyek képesek megenni a műanyagot is

Olyan hernyókat találtak, amelyek képesek megenni a műanyagot ishirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen