hirdetés
Tudomány

Születési rendellenességekhez vezethet, ha az anya valproát tartalmú gyógyszert szed terhessége alatt

Az epilepszia, illetve a bipoláris zavar kezelésére is alkalmazott valproát tartalmú gyógyszerek „súlyos születési rendellenességekhez” vezettek akár 4100 gyermek esetében is egy francia tanulmány szerint.
Gyógyszert szedő terhes nő Franciaországban az orvosoknak azt tanácsolják, de írjanak fel valproát tartalmú gyógyszer a várandós nőknek (Forrás: independentnurse.co.uk)
hirdetés

Ahogyan arról korábban írtunk, Franciaországban vizsgálni kezdték, hogy a valproát tartalmú antiepileptikumoknak milyen hatásai lehetnek, amennyiben várandós nők szedik azokat például az epilepszia vagy a bipoláris zavar ellen.

Egy friss francia tanulmány megfigyelése szerint akár négyszer akkora esélye volt a születési rendellenességnek a valproát tartalmú gyógyszert szedő anya esetében, mint az ilyen gyógyszert nem szedő anyák esetében. Az 1967-ben Franciaországban bevezetett valproátot azóta már a világ több pontján is felírhatják a betegeknek.

Franciaországban azonban jelenleg azt tanácsolják az orvosoknak, hogy ne írjanak fel ilyen gyógyszert a lányoknak és a reproduktív életkorban lévő (15-49 éves), továbbá a terhes nőknek. A gyógyszer gyártója egyelőre nem reagált a tanulmány eredményeire.

Az érintettek egy része szerint Franciaország és a gyógyszert előállító Sanofi is túl „lassúak” voltak a mellékhatásokra való figyelmeztetést illetően, holott már az 1980-as évektől ismert volt, hogy a valproát tartalmú orvosságokkal összefüggésben megnövekedhet bizonyos születési rendellenességek (különösképpen a nyitott gerinc) kockázata.

Az új jelentés szerint 2150-4100 gyermek születhetett súlyos rendellenességgel a gyógyszer hatására.

„A tanulmány megerősíti a valproát nagy mértékben teratogén természetét. A közel 3000 súlyos rendellenesség igen magas szám” – mondta Mahmoud Zureik, a jelentés egyik szerzője az AFP hírügynökségnek.

Az érintett gyógyszerekkel összefüggő születési rendellenességek többek között a nyitott gerinc, illetve a szív és a nemi szervek rendellenességei voltak.

Emellett az autizmus és a fejlődési problémák kockázata is magasabb volt, erről azonban várhatóan később ebben az évben jelenik meg egy alaposabb jelentés.

Azok a családok, ahol a születési rendellenességek feltehetőleg összefüggésben vannak az anya várandóssága alatt történő valproát-kezeléssel közösen perelték a Sanofit, mivel az állításuk szerint nem tájékoztatta megfelelően őket a gyógyszer kockázatairól.

Azoknál a nőknél, akiket bipoláris zavar miatt kezeltek a valproát tartalmú gyógyszerrel, kisebb volt ugyan az esélye annak, hogy születési rendellenességben szenvedjen a születendő gyermekük, mint a gyógyszereket az epilepszia miatt szedő nőknél, viszont még az ő esetükben is kétszerese volt az esélye a súlyos születési rendellenességeknek más nőkhöz képest.

Az eltérésnek az az oka, hogy kisebb mértékben voltak kitéve a bipoláris zavar miatt valproát tartalmú gyógyszerrel kezelt nők a valproátnak, mint azok, akiknek epilepszia miatt írtak fel ilyen gyógyszert.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak

A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak


RÁK,     ÁTTÉT,     ORVOSTUDOMÁNY

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák között

Sikerült memóriaátvitelt megvalósítani tengeri csigák közöttMúltbéli eseményekre is képesek emlékezni a patkányok

Múltbéli eseményekre is képesek emlékezni a patkányok


PATKÁNY,     ÁLLATOK,     AGYKUTATÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen