Tudomány

Megbánják a kapcsolatukért meghozott áldozatokat az alacsony önértékelésű emberek

Az alacsony önértékelésű emberek, noha nagyjából azonos áldozatokat hoznak, mint egészséges önértékelésű társaik, többnyire megbánják a korábban meghozott áldozataikat, mivel nem biztosak abban, hogy partnerük támogatja és szereti őket – figyelték meg holland pszichológusok. Az erről szóló tanulmány a Social Psychological and Personality Science nevű lapban jelent meg.
Egy pár A kép illusztráció (Forrás: couplecounselingdc.com)

Francesca Righetti, a kutatás vezetője szerint az alacsony önértékelésű embereknek erősebb interperszonális kapcsolatokra van szüksége, mint másoknak, ugyanis „igen érzékenyek a visszautasításra és az interperszonális fenyegetésekre.”

Az ilyen emberek a kutató szerint alulbecsülik, hogy mennyire tekint rájuk pozitívan a partnerük, vagy hogy mennyire törődik velük/szereti őket az illető. Emellett hajlamosak lehetnek úgy vélni, hogy mások nem nyújtanak nekik támogatást, amikor erre szükségük volna.

Ezek a kételyek aztán a hangulatukat, az élettel való elégedettségüket, továbbá az általuk megélt stressz szintjét is befolyásolják.

A holland kutatásban összesen 130 pár vett részt, akiknek nyolc napig minden második órában értékelniük kellett a párkapcsolatban megélt érzelmeket, majd este naplót kellett vezetniük, egy évvel később pedig újból megkeresték őket a kutatók.

A párok mindannyian hollandok voltak, nem volt gyermekük, és legalább négy hónapig voltak együtt. Többségük nem volt házas.

A kutatás eredményei szerint az alacsony önértékelésű emberek nagyobb mértékben bánták meg a korábban a kapcsolatukban meghozott áldozataikat, ami pedig negatívan befolyásolta mind a hangulatukat, mind pedig az élettel való elégedettségüket és a stressz szintjét.

A kutatásból kiderült, hogy az alacsony önértékelésű emberek ugyanolyan mértékű áldozatokat hoznak, mint az egészséges önértékelésű társaik, ám ezeket később nagyobb mértékben bánják meg, ami az életük több (fentebb már sorolt) aspektusát is negatívan befolyásolja.

Francesca Righetti az alacsony önértékelésű emberek partnereinek azt javasolja, hogy igyekezzenek sok elismerésben és hálában részesíteni őt, mivel megerősítésre lehet szüksége az erőfeszítéseit követően.

Azokat pedig, akik tudják magukról, hogy alacsony az önértékelésük, arra buzdítja, hogy igyekezzenek ne azt feltételezni, hogy partnerük nem veszi észre az áldozatot, amelyet a kapcsolatuk érdekében tettek.

Esetleg – építő jellegű – beszélgetést folytathatnak az érintett párok tagjai arról, hogy mit tettek egymásért, és ez milyen hatással volt rájuk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen