Tudomány

Az eddig felfedezett legrégebbi gombafosszíliára bukkantak

Mintegy 115 millió évvel ezelőtt, nagyjából abban az időben, amikor a Gondwana ősi szuperkontinens széttört, egy gomba egy folyóba pottyant, majd – miután évmilliókig pihent a mészkő rejtekében – nemrég megtalálták a megkövesedett maradványát Brazília északkeleti részén. Minderről a PLOS ONE nevű lapban jelent meg tanulmány.
Megkövesedett gomba A gomba a Gondwanagaricites magnificus nevet kapta (Forrás: phys.org)

A gomba egy sós lagúnába került, és a sós vízben több rétegnyit süllyedt, majd a finom szemcséjű üledékek egészen betakarták. Idővel aztán megkövesedett – az eredeti szöveteit pirit váltotta fel, amely pedig később goethitté alakult át.

„A legtöbb gomba nő, és pár napon belül eltűnik. A tény, hogy ez a gomba egyáltalán megőrződött, egyszerűen megdöbbentő” – mondta Sam Heads paleontológus, aki felfedezte a gombát, miközben a Brazil Crato Formation fosszília-gyűjteményét digitalizálta.

Elmondta, annak az esélye, hogy egy gomba abban a néhány napban, ami a „növését” követi, a folyón keresztül a sós lagúnába jusson, és ott aztán 115 millió évig megőrződjön, rendkívül csekély volt.

Gombakövület helyeBrazíliában találtak rá a gombára (Forrás: sciencedaily.com)

A különleges felfedezés előtt a második legidősebb ismert gombafosszíliák 99 millió évesek voltak. Ezek borostyánban őrződtek meg, és Délkelet-Ázsia területén találtak rájuk. Az eddigi legidősebb gombafosszíliát szintén borostyánban találták. A fák ragacsos gyantája „bekebelezte” a gombákat, majd pedig borostyánként őrizte tovább azokat több millió évig. Ez egyébként egy sokkal „valószínűbb” módja a gomba megőrződésének, hiszen a fáról egyenesen a gombákra juthatott a gyanta a talajszinten.

Az újabban mészkőben megtalált gomba nagyjából 5 centiméteres volt, és az elektronmikroszkópos vizsgálat során kiderült, hogy a kalapja alján a spórák terjesztésére lemezek helyezkedtek el, és nem például csövek. Mindez segítséget nyújtott a kutatóknak a faj meghatározásában.

Megkövesedett gomba (Forrás: mirror.co.uk)

Andrew Miller mikológus elmondta, hogy a gombák már a szárazföldi növények előtt kifejlődtek, és hozzájárultak ahhoz, hogy a növények a vízi környezet után a szárazföldet is meghódítsák.

A gombafonalak és a növények gyökerei hatással voltak egymásra – egyfajta mutualista kapcsolat alakult ki közöttük azáltal, hogy a gombák a növények számára vizet és tápanyagokat, míg a növények a fotoszintézis révén a gombák számára cukrokat biztosítottak. A szakértő elmondta, mind a mai napig fennáll ez a kapcsolat a gombák és a növények között.

A kutatók szerint a gomba a Agaricales (Kalaposgombák) rendbe tartozik, a Gondwanagaricites magnificus nevet adták neki.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen