hirdetés
Tudomány

Az eddig felfedezett legrégebbi gombafosszíliára bukkantak

Mintegy 115 millió évvel ezelőtt, nagyjából abban az időben, amikor a Gondwana ősi szuperkontinens széttört, egy gomba egy folyóba pottyant, majd – miután évmilliókig pihent a mészkő rejtekében – nemrég megtalálták a megkövesedett maradványát Brazília északkeleti részén. Minderről a PLOS ONE nevű lapban jelent meg tanulmány.
Megkövesedett gomba A gomba a Gondwanagaricites magnificus nevet kapta (Forrás: phys.org)
hirdetés

A gomba egy sós lagúnába került, és a sós vízben több rétegnyit süllyedt, majd a finom szemcséjű üledékek egészen betakarták. Idővel aztán megkövesedett – az eredeti szöveteit pirit váltotta fel, amely pedig később goethitté alakult át.

„A legtöbb gomba nő, és pár napon belül eltűnik. A tény, hogy ez a gomba egyáltalán megőrződött, egyszerűen megdöbbentő” – mondta Sam Heads paleontológus, aki felfedezte a gombát, miközben a Brazil Crato Formation fosszília-gyűjteményét digitalizálta.

Elmondta, annak az esélye, hogy egy gomba abban a néhány napban, ami a „növését” követi, a folyón keresztül a sós lagúnába jusson, és ott aztán 115 millió évig megőrződjön, rendkívül csekély volt.

Gombakövület helyeBrazíliában találtak rá a gombára (Forrás: sciencedaily.com)

A különleges felfedezés előtt a második legidősebb ismert gombafosszíliák 99 millió évesek voltak. Ezek borostyánban őrződtek meg, és Délkelet-Ázsia területén találtak rájuk. Az eddigi legidősebb gombafosszíliát szintén borostyánban találták. A fák ragacsos gyantája „bekebelezte” a gombákat, majd pedig borostyánként őrizte tovább azokat több millió évig. Ez egyébként egy sokkal „valószínűbb” módja a gomba megőrződésének, hiszen a fáról egyenesen a gombákra juthatott a gyanta a talajszinten.

Az újabban mészkőben megtalált gomba nagyjából 5 centiméteres volt, és az elektronmikroszkópos vizsgálat során kiderült, hogy a kalapja alján a spórák terjesztésére lemezek helyezkedtek el, és nem például csövek. Mindez segítséget nyújtott a kutatóknak a faj meghatározásában.

Megkövesedett gomba (Forrás: mirror.co.uk)

Andrew Miller mikológus elmondta, hogy a gombák már a szárazföldi növények előtt kifejlődtek, és hozzájárultak ahhoz, hogy a növények a vízi környezet után a szárazföldet is meghódítsák.

A gombafonalak és a növények gyökerei hatással voltak egymásra – egyfajta mutualista kapcsolat alakult ki közöttük azáltal, hogy a gombák a növények számára vizet és tápanyagokat, míg a növények a fotoszintézis révén a gombák számára cukrokat biztosítottak. A szakértő elmondta, mind a mai napig fennáll ez a kapcsolat a gombák és a növények között.

A kutatók szerint a gomba a Agaricales (Kalaposgombák) rendbe tartozik, a Gondwanagaricites magnificus nevet adták neki.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnakElkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson


NASA,     INSIGHT,     SZELFI

hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesétÉvente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen