hirdetés
Tudomány

A természetben már kipusztult patások láthatóak a Nyíregyházi Állatparkban

Egy igazán ritka és különleges állatot figyelhetnek meg azok, akik a Nyíregyházi Állatparkba látogatnak, az országban ugyanis csak itt találhatóak a természetben már kipusztult vietnami szikaszarvasok. A patások az Európai Fajmegőrzési Program keretében kerültek az állatparkba.
Vietnami szikaszarvas Vietnami szikaszarvasok (Forrás: Facebook / Nyíregyházi Állatpark)
hirdetés

A Nyíregyházi Állatpark gyűjteménye vietnami szikaszarvasokkal gazdagodott, összesen egy bika és három tehén él jelenleg az állatparkban, amelyek lengyel és cseh állatkertekből érkeztek az Európai Fajmegőrzési Program keretében.

Az egy ideje már az állatparkban élő tehenek mostanra sikeresen összeszoktak a fiatal bikával, amely az ostravai állatkertből érkezett.

A vietnami szikaszarvasok (Cervus nippon pseudaxis) már az 1960-as években kihaltak a természetben az orvvadászok tevékenysége, valamint a természetes élőhelyük pusztulása miatt, így jelenleg csak védett természeti területeken és állatkertekben találkozhatunk velük.

A Nyíregyházi Állatpark az Európai Akváriumok és Állatkertek (EAZA) tagjaként nagy hangsúlyt fektet a fajmegőrzésre, és egyre több fajmegőrzési programban vesz részt – írják az Állatpark honlapján.

Szarvas(Forrás: Facebook / Nyíregyházi Állatpark)

A Nyíregyházi Állatpark ebben az évben csatlakozott az Európai Fajmegőrzési Program (EEP) tenyészprogramjához, amelynek irányítása alatt 1989 óta folyik az alfaj szaporítása. Miután egyeztettek a faj koordinátorával, Wroclawból, Varsóból, Poznanból és Ostrava állatkertjéből érkeztek meg a megfelelő genetikai állománnyal rendelkező szarvasok, jövőre már a várakozások szerint borjú is születhet

A vietnami szikaszarvasok az olyan sűrű aljnövényzetű erdőségeket kedvelik, amelyek közelében nyílt területek is vannak, s jellemzően a hajnali és alkonyati órákban a legaktívabbak. Nyáron sárgásbarna színű a szőrzetük, testük két oldalán sárgásfehér foltok futnak végig, amelyek jól álcázzák őket a ritkás erdőkben. Télen a bundájuk szürkésbarnává válik, és megfakul a foltok színe is.

A világon jelenleg 360 vietnami szikaszarvas él zárt tartási körülmények között, az idei év nyarától láthatóak ilyen állatok – Magyarországon elsőként – a Nyíregyházi Állatparkban.

Szarvasok(Forrás: Facebook / Nyíregyházi Állatpark)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen