hirdetés
Tudomány

A zöld tea segíthet megelőzni a szellemi hanyatlást

Egy egereken végzett kutatás arra enged következtetni, hogy a zöld teában legnagyobb mennyiségben előforduló katechin és biológiailag aktív összetevő, az epigallokatekin-gallát (EGCG) segíthet csökkenteni a zsírban és fruktózban gazdag táplálkozás által okozott inzulin-rezisztencia és a kognitív hanyatlás kockázatát is. Az erről szóló tanulmány online jelent meg a The FASEB Journal-ban.
Zöld tea A zöld tea pozitív hatással lehet az egészségünkre (Forrás: lipton.com)
hirdetés

Korábbi kutatások során már felvetődött, hogy az EGCG hasznos lehet több betegség kezelésében is, eddig azonban az inzulinrezisztenciára és az egészségtelen étkezés miatt kialakuló kognitív hanyatlásra gyakorolt hatásai nem voltak igazán ismertek.

„A zöld tea a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon a víz után, és legalább 30 országban termesztik. A zöld tea fogyasztásának ősi hagyománya talán elfogadhatóbb alternatíva lehet a gyógyszerekhez képest, amikor az elhízás leküzdéséről, vagy az inzulinrezisztencia, illetve a memóriazavarok megelőzéséről van szó” – mondta Xuebo Liu, a kínai Northwest A&F University PhD. hallgatója.

A kutatók három hónapos hím C57BL/6J egereket vizsgáltak, amelyeket a nekik nyújtott „étrend” alapján három csoportba osztottak; ezek a csoportok az alábbiak voltak:

  1. Hagyományos étrend (kontrollcsoport);
  2. Magas zsír- és fruktóztartalmú étrend;
  3. Magas zsír- és fruktóztartalmú étrend + 2 gramm epigallokatekin-gallát az állatok vizébe juttatva literenként.

A kutatók 16 hétig figyelték az egereket, és azt figyelték meg, hogy az „egészségtelen” étrendet fogyasztó állatok testsúlya végül magasabb volt, mint a kontrollcsoport tagjaié, és jelentősen magasabb, mint azoké, amelyek vizébe tettek az EGCG-ből.

A Morris-féle vízi útvesztő kísérletben általánosságban a kontrollcsoporthoz képest a zsíros és fruktózban gazdag ételt fogyasztó állatok lassabban boldogultak, mint a kontrollcsoport tagjai, míg a harmadik csoportba tartozó állatok minden egyes kísérlet alkalmával jelentősen jobb mutatókkal jutottak ki, mint a második csoportba tartozó egerek.

Érdekes lehet, hogy egy kínai kutatás szerint általánosságban véve a rendszeres teafogyasztás is jelentős mértékben segíthet a szellemi hanyatlás elkerülésében.

(Amellett azt sem árt megemlíteni, hogy hiába lehet egészséges bizonyos mennyiségben a tea, illetve a kávé, ha egészségtelenül készítjük el, például sok cukorral, tejszínnel ízesítjük őket, akkor az így készült ital már nem is lesz feltétlenül olyan „pozitív hatású”...)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
A rák leggyakoribb fajtáit szűrő vérvizsgálatot teszteltek

A rák leggyakoribb fajtáit szűrő vérvizsgálatot teszteltekAz ELTE kutatói szerint a kutyákról kellene a robotok reakcióit mintázni

Az ELTE kutatói szerint a kutyákról kellene a robotok reakcióit mintázni


ROBOTOK,     KUTYÁK,     ELTE

hirdetés
Az elevenszülő gyík az év hüllője 2018-ban

Az elevenszülő gyík az év hüllője 2018-banNem a patkányok, hanem az ember terjesztette a pestist Európában

Nem a patkányok, hanem az ember terjesztette a pestist Európában


KUTATÁS,     PESTIS,     EURÓPA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen