hirdetés
Tudomány

Önálló fajként azonosították a csíkos vízisiklót

Bár eddig a közönséges vízisikló egyik alfajának tartották, most önálló fajként azonosították a Nagy-Britanniában honos csíkos vízisiklót - számolt be róla a BBC hírportálja.
Sikló A csíkos vízisiklót eddig a közönséges vízisikló alfajának tartották (Forrás: Herpterkep.hu)
hirdetés

A tudósok korábban úgy hitték, hogy a vízisikló egyetlen faj több alfajjal, melyek kissé különböznek egymástól. Miután azonban a németországi Senckenberg Kutatóintézet vezetésével 1600 vízisikló génjeit elemezték, a kutatók megállapították, hogy a csíkos vízisikló (Natrix helvetica) különbözik a közönséges vízisiklótól (Natrix natrix).

"Felfedeztük, hogy a csíkos vízisikló, melyet eddig alfajnak véltünk, valójában egy különálló faj. Most az egyes populációkat megvizsgálva meg tudjuk állapítani, ha valamelyik faj esetleg jóval veszélyeztetettebb, mint azt korábban hittünk"

- mondta Uwe Fritz kutató.

Az újonnan azonosított csíkos vízisikló szürke, nem pedig olívazöld, mint a közönséges vízisikló, és hiányzik róla a világos sárga gallérmintázat. Testének teljes hosszán fekete csíkozat látható, amely a közönséges vízisiklóknál alig észrevehető. 

Csíkos vízisiklót észleltek már Nagy-Britannián kívül Svájcban, Olaszországban, Franciaországban és Németország nyugati részén.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A növényevőnek tartott dinoszauruszok olykor állatokat is ettek

A növényevőnek tartott dinoszauruszok olykor állatokat is ettekMegtalálták Artemisz több mint száz éve keresett szentélyét

Megtalálták Artemisz több mint száz éve keresett szentélyétA HIV-törzsek 99 százalékát megtámadó ellenanyagot fejlesztettek ki

A HIV-törzsek 99 százalékát megtámadó ellenanyagot fejlesztettek ki


HIV,     ELLENANYAG,     ORVOSTUDOMÁNY

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen