hirdetés
Tudomány

A hétvégén ismét érdemes lesz figyelni a Perseida meteorokat

Évről-évre jó alkalmunk nyílik megfigyeli a Perseida-meteorokat augusztus közepe felé, és idén sincsen ez másként. Csak a fényszennyezés és a Hold erős fénye akadályozhat némileg ebben, de az előbbi tényezők ellenére is jó esélyünk van arra, hogy megpillantsunk néhány „hullócsillagot”.
Meteorhullás A hétvégén ismét érdemes lesz figyelni a Perseida meteorokat (Forrás: newsweek.com)
hirdetés

A Perseidák meteorraj a hétvégén éri el a csúcsát, így lehetőségünk nyílik akár nagyobb mennyiségű hullócsillagot is megfigyelni az égen – írja a BBC. Csillagászok szerint több száz meteorra is számítani lehet, amelyek egy része látható is lehet az égen.

A Perseidák meteorrajt minden év júliusában és augusztusában figyelhetjük meg, amikor a Föld áthalad a Swift-Tuttle üstökös pályáján, és a BBC szerint a szombatról (augusztus 12.) vasárnapra virradó éjjelen lehet majd a legtöbb hullócsillagot látni az égen.

A megfigyelést nehezíti azonban, hogy a Hold – néhány nappal telihold után – meglehetősen „fényes” lesz.

Természetesen a fényszennyezés egy másik olyan tényező, amely a meteorok megfigyelését nehezíti, így aztán érdemes olyan helyen várni a csillaghullást, amely viszonylag mentes a mesterséges fényforrásoktól.

Robin Scagell, a Society for Popular Astronomy nevű szervezet alelnöke elmondta, hogy reményei szerint jól lehet majd látni a „hullócsillagokat” – még ha nem is fognak „záporozni az égről”.

„A Perseidák nagyon fényesek és gyakran elég látványosak tudnak lenni. Néhány meteorhullás lassú, de a Perseida raj felé tartunk, így elég fürgén érkezhetnek. Azt hiszem, hogy jó körülmények között talán percenként egyet-kettőt lehet látni, feltehetőleg inkább vasárnap (hajnal) felé, és nem szombaton” – mondta Robin Scagell.

Megjegyezte azonban, hogy kis szerencsére is szükség lehet ahhoz, hogy valaki „hullócsillagot” pillantson meg.

„Lehet, hogy néhány percig egyet sem lehet látni, majd akár kettőt-hármat is”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen