hirdetés
Tudomány

A hétvégén ismét érdemes lesz figyelni a Perseida meteorokat

Évről-évre jó alkalmunk nyílik megfigyeli a Perseida-meteorokat augusztus közepe felé, és idén sincsen ez másként. Csak a fényszennyezés és a Hold erős fénye akadályozhat némileg ebben, de az előbbi tényezők ellenére is jó esélyünk van arra, hogy megpillantsunk néhány „hullócsillagot”.
Meteorhullás A hétvégén ismét érdemes lesz figyelni a Perseida meteorokat (Forrás: newsweek.com)
hirdetés

A Perseidák meteorraj a hétvégén éri el a csúcsát, így lehetőségünk nyílik akár nagyobb mennyiségű hullócsillagot is megfigyelni az égen – írja a BBC. Csillagászok szerint több száz meteorra is számítani lehet, amelyek egy része látható is lehet az égen.

A Perseidák meteorrajt minden év júliusában és augusztusában figyelhetjük meg, amikor a Föld áthalad a Swift-Tuttle üstökös pályáján, és a BBC szerint a szombatról (augusztus 12.) vasárnapra virradó éjjelen lehet majd a legtöbb hullócsillagot látni az égen.

A megfigyelést nehezíti azonban, hogy a Hold – néhány nappal telihold után – meglehetősen „fényes” lesz.

Természetesen a fényszennyezés egy másik olyan tényező, amely a meteorok megfigyelését nehezíti, így aztán érdemes olyan helyen várni a csillaghullást, amely viszonylag mentes a mesterséges fényforrásoktól.

Robin Scagell, a Society for Popular Astronomy nevű szervezet alelnöke elmondta, hogy reményei szerint jól lehet majd látni a „hullócsillagokat” – még ha nem is fognak „záporozni az égről”.

„A Perseidák nagyon fényesek és gyakran elég látványosak tudnak lenni. Néhány meteorhullás lassú, de a Perseida raj felé tartunk, így elég fürgén érkezhetnek. Azt hiszem, hogy jó körülmények között talán percenként egyet-kettőt lehet látni, feltehetőleg inkább vasárnap (hajnal) felé, és nem szombaton” – mondta Robin Scagell.

Megjegyezte azonban, hogy kis szerencsére is szükség lehet ahhoz, hogy valaki „hullócsillagot” pillantson meg.

„Lehet, hogy néhány percig egyet sem lehet látni, majd akár kettőt-hármat is”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen HawkingEllopták egy ősi óriáscápa fogát

Ellopták egy ősi óriáscápa fogátAz antihisztaminok és a férfiak meddősége összefügghet

Az antihisztaminok és a férfiak meddősége összefügghethirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen