hirdetés
Tudomány

Eddig ismeretlen óriáslajhár-fajt fedeztek fel Mexikó területén

Mexikói kutatók szerdán arról számoltak be, hogy felfedezték egy korábban ismeretlen óriáslajhár-faj egy egyedének fosszíliáját. A 10 ezer évvel ezelőtt élt állat egy víznyelő alján pusztult el.
Az óriáslajhár koponyája Az óriáslajhár koponyája (Forrás: thehindu.com)
hirdetés

A pleisztocén korban élt állat maradványaira még 2010-ben bukkantak rá, ám olyan mélyen volt egy víznyelőben, hogy a kutatók csak fokozatosan tudták megállapítani, miféle fosszíliáról is van szó.

A szakembereknek eddig sikerült a felszínre hozniuk a koponyát, az állkapocscsontot, illetve több más csonttöredéket és csontot is, így például csigolyákat, bordákat, de még karmokat is. A csontváz többi része továbbra is mintegy 50 méter mélyen van a víz alatt.

A kutatók a csontváz többi részét a jövő évig szeretnék felhozni a mélyből, hogy tovább tanulmányozhassák a leletet, és egyebek mellett megállapíthassák, hogy mekkora lehetett életében az óriáslajhár.

„Össze fogják rakni a darabokat, mint egy puzzle-t” – mondta az AFP hírügynökségnek az állat csontvázát tanulmányozó intézmény szóvivője, Arturo Mendez.

A kutatók elmondták, hogy a csontváz majdnem teljes, és jelenleg a vezető tudósok úgy vélik, hogy az egykor élt állat akkor eshetett a víznyelőbe, amikor az száraz volt, vagy legfeljebb csak egy kevés víz volt az alján.

Az új fajnak a Xibalbaonyx oviceps nevet adták, de becenevet is kapott – méghozzá azt, hogy „Pote”.

Azt is elárulták, hogy az első elemzések szerint az óriáslajhár 10 647–10 305 évvel ezelőtt élhetett, ekkoriban jellemző volt, hogy szerte a bolygón „óriási” állatok éltek

Mexikóban számtalan víznyelő található, és azon a helyen, ahol az óriáslajhár maradványait megtalálták, az egész világ egyik legkiterjedtebb földalatti barlangrendszere található.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az ön háza fölött hány műhold kering?

Az ön háza fölött hány műhold kering?Nevet kapott egy csillagközi aszteroida

Nevet kapott egy csillagközi aszteroidahirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen