Tudomány

Új madárfaj fészkelt Magyarországon

Igazán izgalmas megfigyelésről számolt be nemrég a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – idén nyáron ugyanis egy Magyarországon új fecskefaj, a vörhenyes fecske fészkelését sikerült megfigyelni Balatonfüreden. A helyszíni megfigyeléskor emellett egy, a korábbi évekből származó, de a madarászok előtt egészen idáig nem ismert fészekre is rábukkantak.
Vörhenyes fecske A fészekhez sarat gyűjtő vörhenyes fecske (Forrás: birdwatchingdanubedelta.wordpress.com)

A küllemében és viselkedésében a hazánkban jól ismert füsti fecskére emlékeztető vörhenyes fecske (Cecropis daurica) repülő rovarokra vadászik, fészkét pedig sárgolyókból építi a sziklafalak vagy épületek esőtől védett párkányzata alá. A fészek bejáratához a vörhenyes fecske hosszú félcsövet tapaszt, ezáltal egyszerűen megkülönböztethető fészke a többi hazai fajétól.

Noha Magyarországon eddig nem figyelték meg költését, a vörhenyes fecske nagy területen elterjedt, főként Ázsiában, de emellett Afrikában és Európában is költ – utóbbi kontinensen a Földközi-tenger partvidéki régiójában találkozhatunk vele.

A fajnak eddig nem volt magyarországi költési adata, és egyes, kóborló példányok is csak elvétve, 1999 és 2015 között, összesen nyolc helyen kerültek elő az ország területén. 2017 áprilisában két, feltehetőleg egymástól független megfigyelése is volt Tatán és a magyar-román-ukrán hármas határ közelében.

A Balatonnál 2017. május 5-én, a Grand Anna Hotel közelében figyelték meg először a fecskéket, amit követően a madarászok újabb 35 alkalommal megfigyelték őket. A fecskepár a hotel mélygarázsának mennyezetén építette meg a fészkét, vagyis olyan helyen, ami a faj mediterrán élőhelyén „klasszikusnak" számít.

Az idei fészek mellett egy valószínűleg 2016-ban készített, de eddig ismeretlen fészket is találtak – hogy abban sikeres volt-e a költés, azt nem lehet tudni.

Az új fészekből viszont szerencsésen kirepültek a fiókák, „akik” első megfigyelése idén július ötödikéről származik. A madarászok ekkor összesen négy repülő fecskét láttak – három fiatalt és egy felnőttet.

Sajnos az egyik szülő a fiókanevelési időszakban feltehetőleg elpusztult, a sikeres költés így már csak ezért is különlegességnek számít, hiszen így az egyedül maradt szülőre maradt a három fiatal etetése.

A balatonfüredi fészkelőhely közelében augusztus 22-én még sikerült megfigyelni az egyik vörhenyes fecskét.

A jövő évben kiderülhet, hogy a faj két évet követően visszatér-e a balatoni fészkelőhelyre, de egyébként a fecskék nagy mértékű területhűsége miatt erre nagy az esély.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen