hirdetés
Tudomány

Ezért tehetnek „intelligensebbé” a magvak

Az avokádó, a magvak és az olívaolaj mind olyan élelmiszerek, amelyek egy friss tanulmány szerint – annak köszönhetően, hogy viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak egyszeresen telítetlen zsírsavakat – „növelhetik” az intelligenciát.
Magvak A magasban sok egyszeresen telítetlen zsírsav található (Forrás: eatthis.com)
hirdetés

Egy, a Neuroimage nevű lapban nemrég megjelent friss kutatás szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavak magasabb szintje a vérben összefüggésben áll az idősebb emberek esetében a magasabb általános intelligenciával.

Egyszeresen telített zsírsavakkal többféle élelmiszerben, így például

  • az olívaolajban,
  • az avokádóban
  • a kanolaolajban, valamint
  • a magvak legnagyobb részében

találkozhatunk nagyobb mennyiségben.

A tanulmány vezetője, Aron K. Barbey kollégáival azt igyekezett megállapítani, hogy – több más pozitív hatásuk mellett – az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak van-e bármilyen pozitív hatása az agyra.

A kutató elmondta, hogy céljuk annak a megismerése volt, hogy hogyan támogathatnák a tápanyagok a kognitív teljesítményt, emellett pedig tanulmányozni szerették volna, hogy hogyan lehetnek a tápanyagok hatással az emberi agy funkcionális működésére. Mindez azért fontos, mert olyan táplálkozástudományi eljárásokat szeretnének kifejleszteni, amelyekkel a kognitív teljesítmény növelhető.

A kutatás során 99 egészséges, idősebb személyt vizsgáltak, akiktől vérmintát vettek, és elemezték abban többféle tápanyag jelenlétét.

Aron K. Barbey elmondta, hogy míg hagyományosan a kutatásokat egy-egy tápanyagra élezik ki, ehelyett most már nem csak egy bizonyos tápanyagot figyelnek, sokkal inkább táplálkozási mintázatokat.

A megfigyelt személyeknek általános intelligenciateszten is részt kellett venniük, agyukról pedig funkcionális MRI vizsgálattal alkottak képet – így aztán a kutatók mérhették az agyi aktivistát bizonyos agyi területeken.

Az elemzés során megfigyelték, hogy mely agyi területtel hozható összefüggésbe az általános intelligencia, és kiderült, hogy azoknak a felnőtteknek az esetében, akik vérében nagyobb mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavat mutattak ki, jellemzően nagyobb volt az adott agyi terület.

Összességében a kutatók úgy vélik, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak nagyobb mennyiségű bevitele talán egy lehetőség a kognitív működés javítására.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényeséthirdetés
Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeit

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeithirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen