hirdetés
Tudomány

Ezért tehetnek „intelligensebbé” a magvak

Az avokádó, a magvak és az olívaolaj mind olyan élelmiszerek, amelyek egy friss tanulmány szerint – annak köszönhetően, hogy viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak egyszeresen telítetlen zsírsavakat – „növelhetik” az intelligenciát.
Magvak A magasban sok egyszeresen telítetlen zsírsav található (Forrás: eatthis.com)
hirdetés

Egy, a Neuroimage nevű lapban nemrég megjelent friss kutatás szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavak magasabb szintje a vérben összefüggésben áll az idősebb emberek esetében a magasabb általános intelligenciával.

Egyszeresen telített zsírsavakkal többféle élelmiszerben, így például

  • az olívaolajban,
  • az avokádóban
  • a kanolaolajban, valamint
  • a magvak legnagyobb részében

találkozhatunk nagyobb mennyiségben.

A tanulmány vezetője, Aron K. Barbey kollégáival azt igyekezett megállapítani, hogy – több más pozitív hatásuk mellett – az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak van-e bármilyen pozitív hatása az agyra.

A kutató elmondta, hogy céljuk annak a megismerése volt, hogy hogyan támogathatnák a tápanyagok a kognitív teljesítményt, emellett pedig tanulmányozni szerették volna, hogy hogyan lehetnek a tápanyagok hatással az emberi agy funkcionális működésére. Mindez azért fontos, mert olyan táplálkozástudományi eljárásokat szeretnének kifejleszteni, amelyekkel a kognitív teljesítmény növelhető.

A kutatás során 99 egészséges, idősebb személyt vizsgáltak, akiktől vérmintát vettek, és elemezték abban többféle tápanyag jelenlétét.

Aron K. Barbey elmondta, hogy míg hagyományosan a kutatásokat egy-egy tápanyagra élezik ki, ehelyett most már nem csak egy bizonyos tápanyagot figyelnek, sokkal inkább táplálkozási mintázatokat.

A megfigyelt személyeknek általános intelligenciateszten is részt kellett venniük, agyukról pedig funkcionális MRI vizsgálattal alkottak képet – így aztán a kutatók mérhették az agyi aktivistát bizonyos agyi területeken.

Az elemzés során megfigyelték, hogy mely agyi területtel hozható összefüggésbe az általános intelligencia, és kiderült, hogy azoknak a felnőtteknek az esetében, akik vérében nagyobb mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavat mutattak ki, jellemzően nagyobb volt az adott agyi terület.

Összességében a kutatók úgy vélik, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak nagyobb mennyiségű bevitele talán egy lehetőség a kognitív működés javítására.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen