hirdetés
Tudomány

70 év után bukkanhatnak fel újra tigrisek Kazahsztánban

Visszatérhetnek Kazahsztán vadonjába a tigrisek mintegy hét évtizeddel eltűnésüket követően – legalábbis akkor, ha valóban sor kerül a pénteken ismertetett nagyszabású visszatelepítési program kivitelezésére.
Szibériai tigris A szibériai tigris a már kihalt kaszpi tigrishez igen közel álló alfaj (Forrás: philadelphiazoo.org)
hirdetés

Mintegy hetven évvel ezelőtt az egykor Kazahsztánban őshonos nagymacskák az élőhelyek eltűnése és az orvvadászat miatt eltűntek ugyan az ország vadonjából, de belátható időn belül megkezdődhet a visszatelepítésük. Igaz, szakértők szerint akár évekre lehet szükség ahhoz, hogy a programot véghez vigyék.

A Kazahsztán és a WWF között megszületett megállapodás értelmében a szibériai tigriseket fokozatosan integrálnák az ország vadonjába. Sajnálatos módon az országba az ott eredetileg a 20. század közepéig honos kaszpi tigriseket már nem telepíthetik vissza, hiszen azok kihaltak – ugyanakkor az alfajhoz rendkívül közel állnak a visszatelepítésre kiválasztott szibériai tigrisek.

A projektre, amelynek keretében Kazahsztán válhat az első olyan országgá, amelynek vadonjába visszatelepítik a tigriseket az onnan történt korábbi teljes kihalást követően, egy 10 millió dolláros, vagyis mintegy 2,5 milliárd forintos keretet biztosít a WWF.

Igor Chestin, a természetvédő szervezet orosz képviselője üdvözölte a „globális jelentőségű esemény” aláírását, ám figyelmeztetett arra, hogy a tigrisek visszatelepítése az országba várhatóan „éveket” vesz majd igénybe.

„Évekig tarthat, mire a tigrisek ismét megjelennek ezeken a területen, mert a területet speciálisan elő kell készíteni” – mondta Igor Chestin egy asztanai sajtótájékoztatón.

Askar Myrzakhmetov kazahsztáni mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy már a jövő év elején kezdetét veszi egy védett természeti területen a munka a tigriseknek megfelelő élőhely kialakítása érdekében.

„Éppenséggel a teljes ökoszisztéma helyreállításáról beszélünk, ahová ezt a fajt is visszatelepítenénk” – jegyezte meg egy sajtótájékoztatón a miniszter.

A visszatelepítéssel kapcsolatos tudományos cikk szerint a tigrisek elterjedési területe összesen mintegy 13 jelenlegi ország területét fedte le, nyugaton Törökország, keleten pedig Kína jelentette a „határt” kevéssel a századforduló előtt.

A Szovjetunió az állatok kihalását felgyorsította a mezőgazdasági fejlesztések és a csatornarendszerek kialakításával, ezek a tevékenységek ugyanis az olyan erdős területeket is hátrányosan érintették, amelyekben a tigris és prédaállatai éltek. Eleinte kifejezetten vadászták is a nagymacskákat.

A kaszpi tigris a 20. század közepén-végén halt ki világszerte. Összességében a vadon élő tigrisek száma is csökkent az elmúlt évszázadban: a korábbi közel 100 ezer egyedről mára 4 ezerre csökkent a faj egyedeinek száma napjainkra.

Kambodzsában tavaly a tigriseket a WWF „funkcionálisan kihaltnak” nyilvánította, itt ugyanis 2007-ben örökített meg utoljára ilyen nagymacskát a kameracsapda.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterébenAz ön háza fölött hány műhold kering?

Az ön háza fölött hány műhold kering?hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen