hirdetés
Tudomány

Már nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduc

A hópárduc – noha „sebezhetőként” továbbra is a fenyegetett fajok között szerepel – immár kikerült a veszélyeztetett fajok kategóriájából.
Hópárduc A faj továbbra is sebezhető (Forrás: britannica.com)
hirdetés

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) bejelentette, hogy az élőlények természetvédelmi státuszát jelző Vörös Listán eddig veszélyeztetett fajként szereplő hópárduc immár a „sebezhető” fajok közé tartozik.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a faj fennmaradását továbbra is számos kockázat fenyegeti, így például az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása. A viszonylag rejtett életmódot folytató nagymacska Közép-Ázsia hegyvidéki részein él, és az IUCN 1972 óta tartotta számon a veszélyeztetett fajok között.

A természetvédelmi státusz módosítására azt követően került sor, hogy öt nemzetközi szakértő egy három éven át tartó munka során felmérte a faj helyzetét.

Dr. Tom McCarthy, az egyik szakértő – aki egyben a Panthera nevű szervezet hópárduc fajvédelmi programját irányítja – elmondta, hogy 2500-nál kevesebb ivarérett egyed esetében volna indokolt a faj veszélyeztetett kategóriába sorolása úgy, ha emellett viszonylag magas csökkentést tapasztalnának az állatok populációjában.

„Jelenleg mindkét feltétel különösen valószínűtlen, ami jó hír, de ez nem jelenti azt, hogy a hópárducok 'biztonságban vannak', vagy hogy itt az idő az ünneplésre. A faj a vadonból történő kihalásának kockázata továbbra is magas, és (a populáció) feltehetőleg továbbra is csökken – csak éppen nem olyan ütemben, mint korábban véltük” – magyarázta a szakember.

Az, hogy a fajt a „sebezhető” kategóriába sorolták, jelzi, hogy továbbra is kevesebb, mint 10 ezer szaporodásra képes egyede maradt, és a populáció csökkenése három generáció alatt eléri a legalább 10 százalékot.

A Snow Leopard Trust nevű, a hópárducok fajvédelmével foglalkozó nonprofit szervezet határozottan ellenzi, hogy a nagymacskát a „sebezhető” kategóriába sorolták át. A szervezet egy blogbejegyzésében megfogalmazta, hogy meglátásuk szerint ennek a lépésnek súlyos következményei lehetnek a fajra nézve.

A hópárducok helyzetét tanulmányozó kutatók szerint a faj populációjának csökkenése a fajvédelmi projekteknek köszönhetően lassult. Ezek keretében egyebek mellett a haszonállatok védelmét oldották meg, hiszen több esetben „bosszúból” végeztek a nagymacskákkal azok a gazdák, akiknek elejtették a ragadozók a jószágaikat.

Emellett némileg nőtt az olyan védett természeti területek száma is az elmúlt évtizedekben, amelyek érintették a hópárducok élőhelyét is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterébenAz ön háza fölött hány műhold kering?

Az ön háza fölött hány műhold kering?hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen