hirdetés
Tudomány

Már nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduc

A hópárduc – noha „sebezhetőként” továbbra is a fenyegetett fajok között szerepel – immár kikerült a veszélyeztetett fajok kategóriájából.
Hópárduc A faj továbbra is sebezhető (Forrás: britannica.com)
hirdetés

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) bejelentette, hogy az élőlények természetvédelmi státuszát jelző Vörös Listán eddig veszélyeztetett fajként szereplő hópárduc immár a „sebezhető” fajok közé tartozik.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a faj fennmaradását továbbra is számos kockázat fenyegeti, így például az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása. A viszonylag rejtett életmódot folytató nagymacska Közép-Ázsia hegyvidéki részein él, és az IUCN 1972 óta tartotta számon a veszélyeztetett fajok között.

A természetvédelmi státusz módosítására azt követően került sor, hogy öt nemzetközi szakértő egy három éven át tartó munka során felmérte a faj helyzetét.

Dr. Tom McCarthy, az egyik szakértő – aki egyben a Panthera nevű szervezet hópárduc fajvédelmi programját irányítja – elmondta, hogy 2500-nál kevesebb ivarérett egyed esetében volna indokolt a faj veszélyeztetett kategóriába sorolása úgy, ha emellett viszonylag magas csökkentést tapasztalnának az állatok populációjában.

„Jelenleg mindkét feltétel különösen valószínűtlen, ami jó hír, de ez nem jelenti azt, hogy a hópárducok 'biztonságban vannak', vagy hogy itt az idő az ünneplésre. A faj a vadonból történő kihalásának kockázata továbbra is magas, és (a populáció) feltehetőleg továbbra is csökken – csak éppen nem olyan ütemben, mint korábban véltük” – magyarázta a szakember.

Az, hogy a fajt a „sebezhető” kategóriába sorolták, jelzi, hogy továbbra is kevesebb, mint 10 ezer szaporodásra képes egyede maradt, és a populáció csökkenése három generáció alatt eléri a legalább 10 százalékot.

A Snow Leopard Trust nevű, a hópárducok fajvédelmével foglalkozó nonprofit szervezet határozottan ellenzi, hogy a nagymacskát a „sebezhető” kategóriába sorolták át. A szervezet egy blogbejegyzésében megfogalmazta, hogy meglátásuk szerint ennek a lépésnek súlyos következményei lehetnek a fajra nézve.

A hópárducok helyzetét tanulmányozó kutatók szerint a faj populációjának csökkenése a fajvédelmi projekteknek köszönhetően lassult. Ezek keretében egyebek mellett a haszonállatok védelmét oldották meg, hiszen több esetben „bosszúból” végeztek a nagymacskákkal azok a gazdák, akiknek elejtették a ragadozók a jószágaikat.

Emellett némileg nőtt az olyan védett természeti területek száma is az elmúlt évtizedekben, amelyek érintették a hópárducok élőhelyét is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen