hirdetés
Tudomány

„Katasztrofális” költési időszak sújtotta az Adélie-pingvineket

Az Antarktika keleti részén élő, majdnem 40 ezer egyedet számláló Adélie-pingvin kolóniában a fiókák közül mindössze kettő nem pusztult éhen. Szakértők szerint ez a költési időszak egyenesen „katasztrofális” volt.
Adélie-pingvin Adélie-pingvin (Forrás: antarctica.gov.au)
hirdetés

A fiatal pingvinek tömeges pusztulásának az az oka, hogy a költési időszak vége felé szokatlanul sok jég volt a területen, így a felnőtt pingvineknek hosszabb utat kellett megtenniük a táplálékért.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ez már nem is az első kedvezőtlen költési időszak volt az Adélie-pingvinek számára. Öt év alatt ugyanis már másodjára fordult elő, hogy a fiókák többsége elpuszult: 2015-ben egyetlen fióka sem marad életben.

A fajvédő szervezetek sürgős lépéseket tartanak szükségesnek egy új védett tengeri terület elfogadását illetően az Antarktika keleti részén, hogy így megvédhető legyen a közel 36 ezer pingvinből álló kolónia.

A WWF közlése szerint a krillhalászat a régióban megszüntetné a versengést az élelemért, és így hozzájárulna az Antarktikán élő fajok, közöttük az Adélie-pingvinek túléléséhez. A természetvédelmi szervezet már 2010 óta támogatja a francia kutatók segítségével végzett kutatást, amelynek során a pingvinek egyedszámát mérik fel.

A javaslatot hétfőn tárgyalják az Antarktisz tengeri élővilágának védelmével foglalkozó bizottság, a CCAMLR találkozóján. A bizottságnak 25 ország és az Európai Unió tagja.

„Ez a kétségbeejtő esemény szemben áll azzal a képpel, ami sok emberben talán a pingvinekről él” – mondta Rod Downie, a WWF sarkvidéki projektekért felelős vezetője.

A természetvédelmi szervezet munkatársa elmondta, hogy „elképzelhetetlen” következményekkel járna, ha a négy éven belül bekövetkező két katasztrofális költési időszakot követően megnyílna a régió a krillhalászat előtt, amely az Adélie-pingvinekkel versengne az élelemért.

Úgy összegzett, hogy mindezek fényében a bizottságnak cselekednie kell, méghozzá úgy, hogy egy új védett tengeri területet kellene elfogadniuk az Antarktika keleti részén található vízterületeken a pingvinek túlélésének elősegítésére.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényeséthirdetés
Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeit

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeithirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen