hirdetés
Tudomány

Vészesen fogynak a repülő rovarok

Már hosszú ideje gyanítható a rovarok számának drámai csökkenése, amit egy újabb kutatás eredményei ismét alátámasztanak.
Boglárkalepke Boglárkalepke - A kép illusztráció (Fotó: Diós Anita)
hirdetés

A Németország több mint hatvan védett természeti területén végzett felmérés alapján az látszik körvonalazódni, hogy a repülő rovarok száma alig harminc év alatt több mint 75 százalékkal csökkent. Hogy mindez minek tudható be, azt egyelőre nem tudni...

„Ez megerősíti, ami mindenki megérzése volt – a szélvédő jelenség, ahol is egyre kevesebb rovart zúzunk össze, már évtizedek óta tart. Ez az első tanulmány, amely a repülő rovarok teljes biomasszáját vizsgálta, és megerősíti az aggályainkat” – mondta Caspar Hallmann, a holland Radboud Egyetem kutatója.

A tanulmány alapját azok a mérések képezik, amelyek alkalmával 1989 óta, 27 éven át, összesen 63 németországi védett természeti területen a teljes rovar biomasszát figyelték. A rögzített adatokban több ezer különböző rovarfaj szerepel, közöttük lepkék és méhek is.

A rovarok számának csökkenésében élőhelytől, a földhasználat módjától, illetve az időjárási körülményektől függetlenül drámai csökkenést figyeltek meg a kutatók, amire egyelőre nem találtak magyarázatot.

Fontosnak tartják azonban, hogy a rovarok számára kedvező lépések történjenek, így például virágos növényeket telepítsenek a mezőgazdasági területek köré, és a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatásait.

PoszméhPoszméh (Forrás: pixabay.com / Josef Pichler)

Egyúttal hangsúlyozták, hogy sürgető valamennyi repülő rovar esetében a csökkenés okainak és mértékének megállapítása is.

„Nem tudjuk pontosan, hogy mik az okok. Ez a tanulmány megmutatja, hogy milyen fontos, hogy jó megfigyelő programok legyenek, és több kutatásra van szükségünk most az okok megvizsgálásához” – mondta Hans de Kroon, a Radboud Egyetem munkatársa.

A kutatás által feltárt folyamatok különösen is aggasztóak azért, mert a rovarok száma a természetvédelmi területeken is csökken, amelyek célja éppen az, hogy megóvják az ott élő fajokat, közöttük a rovarokat.

Hans de Kroon elmondta, hogy a modern mezőgazdasági helyszínek a rovarok számára különösen ellenséges környezetet jelentenek – olyanok, „mint egy sivatag”, vagy még éppenséggel rosszabbak is.

„A csökkenést pedig alaposan nyomon követték. A nagy meglepetés az, hogy (a csökkenés) a közeli természetvédelmi területeken is folyik”.

A rovarok számának csökkenése teljes ökoszisztémákra is összetett hatással lehet, a rovarok ugyanis számtalan madár, kétéltű és hüllő számára nyújtanak táplálékforrást, míg a növények közül többnek is szüksége van a rovarokra a beporzáshoz.

A tanulmányt a Plos One nevű lapban publikálták.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnakElkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson


NASA,     INSIGHT,     SZELFI

hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesétÉvente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen