hirdetés
Tudomány

A hétvégén tetőzik az Orionidák meteorraja

Október 21-és és 22-én tetőzik az Orionidák meteorraja, így ekkor érdemes lehet este az égboltot kémlelni: kis szerencsével látványos jelenséget figyelhetünk meg.
Meteorok A hétvégén tetőzik az Orionidák meteorraja (Forrás: mcall.com)
hirdetés

Kis szerencsével ismét megfigyelhetünk néhány látványos fénycsóvát az égen ezen a hétvégén, ugyanis október 21-én és 22-én tetőzik az Orionidák meteorraja.

Az Orionidák onnan kapták a nevüket, hogy a Földről nézve az Orion csillagképben van esélyünk meglátni a legtöbb hullócsillagot. Ahhoz, hogy igazán élvezetes legyen a hullócsillagok megfigyelése, érdemes egy fényszennyezettségtől mentes, sötét égboltú helyszínt keresni.

A National Geographic ismertetése szerint a Halley-üstökösből származó porszemcsék pályája ebben a hónapban az év során másodszor találkozik a Földével: míg tavasszal az Aquaridák képviselik az üstököst, most az Orionidák meteorraját figyelhetjük meg. Az Orionidák esetében akár több éjszakán át is tarthat a nagyobb aktivitás.

Ebben az évben kedvez a meteorvadászoknak az is, hogy a holdfény sem zavarja majd a „hullócsillag-lesést”. Aki nagyobb eséllyel szeretne hullócsillagot látni, annak érdemes szem előtt tartania, hogy a meteorok látszólagos kiindulási pontja az Orion csillagkép feletti égrész, és noha már késő este is van esély a hullócsillagok megpillantására, az éjszaka második felében, illetve a hajnal előtt a legalkalmasabbak a körülmények a megfigyeléshez, amikor az Orion már magasabban jár az égen.

Igazán nagy mennyiségű meteorra nem számíthatunk, de este a rajból 3-5, a hajnal előtti órákban pedig akár 10-15 meteort is megfigyelhetünk. A viszonylag kevés hullócsillag ugyanakkor azzal kárpótolhat minket, hogy a fényességük jellemzően átlagon felüli szokott lenni.

A National Geographic emlékeztet arra is, hogy a hajnali órákban látszó állatövi fény is különösen szép látványt nyújt, így aki a hajnal előtti órákban az égboltot figyeli, ezt is érdemes lehet szem előtt tartania.

Az évnek ebben az időszakában több más meteorraj is aktív, így nem kizárt, hogy több látványos hullócsillag is a szemünk elé kerülhet. Az őszi meteorszezonban bármikor előfordulhatnak fényes hullócsillagok, így októberben vagy novemberben a sötét égbolton némi szerencsével megpillanthatunk egyet-egyet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen