hirdetés
Tudomány

Az első ismert cunami-áldozat koponyáját találhatták meg

Tudósok szerint feltehetőleg a legkorábbi ismert cunami-áldozaté lehet az az ősi koponya, amelyet Pápua Új-Guineában fedeztek fel.
Koponya Az első ismert cunami-áldozat koponyáját találhatták meg (Forrás: phys.org)
hirdetés

A koponyát 1929-ben fedezték fel Aitape településnél, és először úgy vélték, hogy az egy egykor élt Homo erectus maradványa.

A kutatók nemrég azt mondták, hogy a terület, ahol a koponyát találták, egykor egy partmenti lagúna volt, amelyet hatezer évvel ezelőtt egy cunami sújtott. Úgy vélik, a koponya egy olyan személyé volt, aki a szökőár következtében vesztette életét.

A felfedezést azt követően tették, hogy egy nemzetközi kutatócsoport összehasonlította a területen található üledékmintákat azokkal, amelyeket egy közeli, 1998-ban egy pusztító cunami által sújtott régióban vettek.

„Míg a csontokat alaposan tanulmányozták, korábban nem fordítottak nagy figyelmet az üledékre, amelyből azokat kiemelték” – mondta James Goff, az Új-Dél-Wales-i Egyetem professzora.

Elmondása szerint az üledékek esetében tapasztalt „földrajzi hasonlóságok” felfedik, hogy a térségben az emberek több ezer éve cunamikat tapasztaltak.

„Azt a következtetést vonjuk le, hogy az ember, aki ott halt meg ilyen régen, feltehetőleg a legkorábbi ismert cunami-áldozat a világon” – jegyezte meg a kutató.

A tudósok szerint elképzelhető az is, hogy az ember röviddel a cunami érkezését megelőzően halt meg, és még a hullámok megérkezése előtt eltemették.

A kutatás során vizsgálták a szemcseméretet és az üledék összetételét is. Ezek között rábukkantak az óceánokból származó mikroszkopikus organizmusok maradványára is, amelyek igen hasonlóak voltak a több mint 2 ezer ember halálát okozó 1998-as cunamit követően találtakhoz.

A kutatócsoport radiokarbonos kormeghatározást is alkalmazott, amellyel pontosan megállapították a vizsgált minták korát.

A kutatók szerint a PLOS One nevű lapban publikált eredmények újabb kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a partvidéki területeken tett régészeti felfedezéseket újra kell-e értékelni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterébenAz ön háza fölött hány műhold kering?

Az ön háza fölött hány műhold kering?hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen