hirdetés
Tudomány

2017 várhatóan a három legmelegebb év egyike lesz

A Meteorológiai Világszervezet előrejelzése szerint 2017 nagy valószínűséggel az első három legmelegebb év között lesz a feljegyzések kezdete óta.
Naplemente A kép illusztráció (Forrás: mashable.com)
hirdetés

A Meteorológiai Világszervezet közlése szerint 2017 várhatóan a legmelegebb olyan év lesz a feljegyzések kezdete óta, amelyre a korábbi, szokatlanul erős El Niño jelenség már nem volt hatással.

A tudósok szerint az emberi tevékenység által is előidézett melegedés továbbra is folyamatban van. Emellett úgy vélik, hogy az ebben az évben tapasztalt szélsőséges időjárási jelenségek is összefüggésbe hozhatóak a klímaváltozással.

Az ENSZ 23. klímakonferenciájának nyitó napján a Meteorológiai Világszervezet kutatói bemutatták a globális klímáról szóló éves jelentésüket, a múlt héten közzétett másik jelentésükben pedig azt állapították meg, hogy a légkörben rekordszintű volt a szén-dioxid koncentrációja.

Miközben az újabb tanulmány csak a januártól szeptemberig tartó időszak adatait öleli fel, a WMO szerint a világ átlaghőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az iparosodás előtti átlag. Ez veszélyesen megközelíti az 1,5 Celsius-fokos határt, vagyis azt az értéket, amely alatt számos szigetállam a hőmérsékleti értékeket tartani szeretné ahhoz, hogy fennmaradásukat biztosítsák.

Az elemzés szerint 2017-ben az 1981 és 2010 között jellemző átlagnál 0,47 Celsius-fokkal lesz melegebb, ami csekély mérséklődést jelent 2016-hoz képest – ekkor részben az El Niño időjárási jelenség miatt emelkedett 0,56 Celsius-fokkal az átlag felé a hőmérséklet.

A WMO szerint 2017 a 2015-ös évvel „versenghet” a valaha feljegyzett második vagy harmadik legmelegebb év „címért”.

„Az elmúlt három év egyaránt az első három között szerepelt a hőmérsékleti rekordok tekintetében. Ez egy hosszú távú melegedő trend része. Szélsőséges időjárásnak is tanúi voltunk, így például Ázsiában az akár 50 Celsius-fokos hőmérsékletnek, a Karib-térségben és az Atlanti-óceánon egymást rövid időn belül követő rekorddöntő hurrikánoknak, amelyek akár Írországig is elértek, pusztító monszun-esőzéseknek, amelyek sok millió embert érintettek, valamint könyörtelen aszálynak Kelet-Afrikában” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Petteri Taalas egyben megjegyezte, a fent sorolt szélsőséges időjárási események között sok olyan akad, amelyek árulkodó jeleit mutatják az emberi tevékenység miatt megnövekedett üvegházhatású gáz-kibocsátás által előidézett klímaváltozásnak.

Noha a témában további kutatások várhatóak a 2017-es időjárási események és a növekvő hőmérséklet közötti pontos összefüggések megállapítására, a kutatók szerint megfigyelhető a klímaváltozás hatása például a trópusi ciklonok esetében, ahol a melegebb tengerek több hőt tudnak átadni a viharoknak. Emellett például a megnövekedett tengerszint is pusztítóbbá teheti az áradásokat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényeséthirdetés
Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeit

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeithirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen