hirdetés
Tudomány

2017 várhatóan a három legmelegebb év egyike lesz

A Meteorológiai Világszervezet előrejelzése szerint 2017 nagy valószínűséggel az első három legmelegebb év között lesz a feljegyzések kezdete óta.
Naplemente A kép illusztráció (Forrás: mashable.com)
hirdetés

A Meteorológiai Világszervezet közlése szerint 2017 várhatóan a legmelegebb olyan év lesz a feljegyzések kezdete óta, amelyre a korábbi, szokatlanul erős El Niño jelenség már nem volt hatással.

A tudósok szerint az emberi tevékenység által is előidézett melegedés továbbra is folyamatban van. Emellett úgy vélik, hogy az ebben az évben tapasztalt szélsőséges időjárási jelenségek is összefüggésbe hozhatóak a klímaváltozással.

Az ENSZ 23. klímakonferenciájának nyitó napján a Meteorológiai Világszervezet kutatói bemutatták a globális klímáról szóló éves jelentésüket, a múlt héten közzétett másik jelentésükben pedig azt állapították meg, hogy a légkörben rekordszintű volt a szén-dioxid koncentrációja.

Miközben az újabb tanulmány csak a januártól szeptemberig tartó időszak adatait öleli fel, a WMO szerint a világ átlaghőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az iparosodás előtti átlag. Ez veszélyesen megközelíti az 1,5 Celsius-fokos határt, vagyis azt az értéket, amely alatt számos szigetállam a hőmérsékleti értékeket tartani szeretné ahhoz, hogy fennmaradásukat biztosítsák.

Az elemzés szerint 2017-ben az 1981 és 2010 között jellemző átlagnál 0,47 Celsius-fokkal lesz melegebb, ami csekély mérséklődést jelent 2016-hoz képest – ekkor részben az El Niño időjárási jelenség miatt emelkedett 0,56 Celsius-fokkal az átlag felé a hőmérséklet.

A WMO szerint 2017 a 2015-ös évvel „versenghet” a valaha feljegyzett második vagy harmadik legmelegebb év „címért”.

„Az elmúlt három év egyaránt az első három között szerepelt a hőmérsékleti rekordok tekintetében. Ez egy hosszú távú melegedő trend része. Szélsőséges időjárásnak is tanúi voltunk, így például Ázsiában az akár 50 Celsius-fokos hőmérsékletnek, a Karib-térségben és az Atlanti-óceánon egymást rövid időn belül követő rekorddöntő hurrikánoknak, amelyek akár Írországig is elértek, pusztító monszun-esőzéseknek, amelyek sok millió embert érintettek, valamint könyörtelen aszálynak Kelet-Afrikában” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Petteri Taalas egyben megjegyezte, a fent sorolt szélsőséges időjárási események között sok olyan akad, amelyek árulkodó jeleit mutatják az emberi tevékenység miatt megnövekedett üvegházhatású gáz-kibocsátás által előidézett klímaváltozásnak.

Noha a témában további kutatások várhatóak a 2017-es időjárási események és a növekvő hőmérséklet közötti pontos összefüggések megállapítására, a kutatók szerint megfigyelhető a klímaváltozás hatása például a trópusi ciklonok esetében, ahol a melegebb tengerek több hőt tudnak átadni a viharoknak. Emellett például a megnövekedett tengerszint is pusztítóbbá teheti az áradásokat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen