hirdetés
Tudomány

Valószínűleg a legrégebbi kutyaábrázolásra bukkantak régészek Szaúd-Arábiában

Feltevések szerint a legkorábbi kutyaábrázolásra bukkantak régészek Szaúd-Arábia északnyugati részén, az Arab-sivatag két régészeti lelőhelyén talált rajzok legalább nyolcezer évesek lehetnek.
A sziklába vésett Kánaán-kutya rajzok Szaud-Arábiában 2 A sziklába vésett Kánaán-kutya rajzok Szaud-Arábiában (Forrás: nationalgeographic.com)
hirdetés

    A sziklába vésett rajzok közepes méretű, fülüket hegyező, rövidorrú, kunkorodó farkú kutyákat ábrázolnak vadászjelentekben.

    A képeken több kutyát nyakukra erősített pórázon tartanak, amelyeket a vadászok derekához erősítettek - olvasható a Science című tudományos folyóirat honlapján.

    Ha a képek korának meghatározása megállja a helyét, ez a legkorábbi bizonyíték póráz használatára, amelyet régészeti leletek között találtak.

    A Journal of Anthropological Archaeology című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek úgy vélik, ezek a sziklarajzok feltárják, hogy az emberiség az eddig véltnél ezer évvel korábban elsajátította a kutya háziasításának mesterségét. 

    A rajzokon látható, emberek által vezetett kutyák számos feladatot láttak el. Legalább 147 rajz vadászatot ábrázol különféle környezetben, ami arról árulkodik, hogy különböző évszakokban készíthették azokat. 

A sziklába vésett Kánaán-kutya rajzok Szaud-ArábiábanA sziklába vésett Kánaán-kutya rajzok Szaud-Arábiában

    A kutyák a Kánaán-kutyára hasonlítanak, amely több ezer éve jelent meg a Közel-Keleten,  már Kr. e. 2000-ből származó egyiptomi rajzokon láthatunk ilyen kutyákat.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Ericsson: a technológia emberi arcot ölt 2018-ban

Ericsson: a technológia emberi arcot ölt 2018-banFelfedezték egy távoli csillag nyolcadik bolygóját

Felfedezték egy távoli csillag nyolcadik bolygójáthirdetés
A tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt

A tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt


HARVEY,     HURRIKÁN,     ESŐ

Látványos csillaghullást hoznak a Geminidák

Látványos csillaghullást hoznak a Geminidákhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen