hirdetés
Tudomány

Ősi tengeritehén fosszíliájára bukkantak Kaliforniában

Egy ősi tengeritehén mintegy 25 millió éves fosszíliájára bukkantak rá Kalifornia területén. Az állat egykor a kaliforniai Channel Islands szigetcsoport környezetében élt a vízben.
A fosszília vizsgálata Az ásatásra tavasszal kerülhet sor (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

A fosszilis koponyát és a mellkas megmaradt csontjait a Los Angelestől nagyjából 50 mérföldre (80 kilométer) északnyugatra található Santa Rosa-szigeten találták – jelentette be kedden a helyi nemzeti parki szolgálat.

A kutatók szerint az ősi maradványok egy, a tudományra korábban ismeretlen tengeritehén-fajtól származnak, ebben azonban egészen addig nem lehetnek biztosak, amíg meg nem történik a koponya szakértői vizsgálata.

A szóban forgó lelet közelében további legalább négy egykor élt tengeritehén maradványait is megtalálták.

A tengeritehenek rendjének képviselői jellemzően a sekély vizekben élnek, növényekkel táplálkoznak, és az akár mintegy négy méteres hosszúságot is elérhetik. A tengeritehenek rendjének napjainkra csupán négy élő képviselője maradt – a dugong, valamint három manátuszfaj.

Az amerikai földtani intézet (USGS) két kutatója talált rá az ősi állat koponyájára és mellkasi csontjaira egy meredek árokban, miközben a földrengések okozta töréseket mérték fel. Feltehetőleg a közelmúltban „fedte fel” az erózió a csontokat – a nemzeti parki szolgálat munkatársa, Yvonne Menard legalábbis így véli. A szakértő elmondta azt is, hogy a maradványok kövek közé ékelődtek, amelyek felett a felső talajréteg feltárult.

Egyelőre a helyszínt vászonnal és gipszes anyaggal takarták le, hogy megőrizzék a fosszíliákat a várhatóan a tavasz vége felé kezdődő ásatások megkezdéséig.

„Ez a tengeritehén talán csak az elmúlt néhány évben került a felszínre, miután évmilliókig a föld alá temetve hevert” – mondta Jonathan Hoffman, a fosszíliákról gondoskodó Santa Barbara Természettudományi Múzeum munkatársa.

Jonathan Hoffman egyben megjegyezte, hogy egyelőre lassan halad a munka, ugyanis a kutatóknak tervet kell kidolgozniuk a természeti területen történő ásatás megszervezésére.

Reményeik szerint az egykor élt állat fogait is kiemelhetik, ami azért volna igen fontos, mert azáltal képet nyerhetnének a tengeritehén táplálkozási szokásairól és arról, hány éves volt az adott példány, mikor elpusztult.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Felfedezték egy távoli csillag nyolcadik bolygóját

Felfedezték egy távoli csillag nyolcadik bolygójátA tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt

A tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt


HARVEY,     HURRIKÁN,     ESŐ

hirdetés
Látványos csillaghullást hoznak a Geminidák

Látványos csillaghullást hoznak a GeminidákKárosítja a babák agyát a légszennyeződés

Károsítja a babák agyát a légszennyeződéshirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen