hirdetés
Tudomány

A fiatalkori kannabiszhasználat bipoláris tünetekhez vezethet felnőttkorban

A fiatalkori kannabiszhasználat bipoláris tünetekhez vezethet később, a fiatal felnőttkorban – derült ki a Warwick-i Egyetem friss kutatása során.
A fiatalkori kannabiszhasználat bipoláris tünetekhez vezethet felnőttkorban A fiatalkori kannabiszhasználat bipoláris tünetekhez vezethet felnőttkorban (Forrás: thescienceexplorer.com)
hirdetés

A Warwicki Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a kannabiszhasználat a tizenévesek esetében egy független kockázati tényező lehet a későbbi, fiatal felnőttkori hipománia megjelenésében.

Utóbbit leginkább úgy lehetne jellemezni, mint olyan időszakokat, amikor az érintett személy nagy mértékben fellelkesül, a viselkedése pedig „túl aktívvá”, illetve „túl izgatottá” válik, s eközben csökken az alvásigénye is. Hasonló figyelhető meg a bipoláris zavar esetében is, összességében pedig az efféle változás jelentős hatással van a mindennapi életre is.

A Dr. Steven Marwaha pszichiáter által vezetett kutatás során egy hosszú távú országos felmérés adatait elemezték, és megfigyelték, hogy a tizenéveskorban történő viszonylag rendszeres (legalább heti 2-3 alkalom) kannabiszhasználat közvetlenül összefüggésben állt az évekkel később jelentkező hipomániás tünetekkel.

Megfigyelték továbbá, hogy noha a kannabisz bármilyen mennyiségben történő fogyasztása növelte a bipoláris tünetek kockázatát, minél nagyobb volt a fogyasztott mennyiség, annál jelentősebb volt a kockázat.

A Warwicki Egyetem kutatása során elsőként vizsgálták a tinédzserkori kannabiszhasználat jövőbeli hatásait a hipománia tekintetében úgy, hogy eközben kizárták az olyan fontos tényezőket, amelyek magyarázatot jelenthetnének az összefüggésekre – így például a már meglévő pszichotikus tüneteket.

A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a tizenéveskorban történő kannabiszhasználat valószínűleg egy olyan tényező lehet, amelynek kiküszöbölésével csökkenthető a bipoláris zavar kialakulásának kockázata a fiatal felnőttek körében.

A kutatás vezetője megjegyezte, hogy a fiatalok körében viszonylag gyakori a kannabisz használata, és az pszichiátriai zavarokkal hozható összefüggésbe. Mindeddig azonban csak ritkán vizsgálták a kannabiszhasználat lehetséges későbbi hatásait.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen