hirdetés
Tudomány

A fiatalkori kannabiszhasználat bipoláris tünetekhez vezethet felnőttkorban

A fiatalkori kannabiszhasználat bipoláris tünetekhez vezethet később, a fiatal felnőttkorban – derült ki a Warwick-i Egyetem friss kutatása során.
A fiatalkori kannabiszhasználat bipoláris tünetekhez vezethet felnőttkorban A fiatalkori kannabiszhasználat bipoláris tünetekhez vezethet felnőttkorban (Forrás: thescienceexplorer.com)
hirdetés

A Warwicki Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a kannabiszhasználat a tizenévesek esetében egy független kockázati tényező lehet a későbbi, fiatal felnőttkori hipománia megjelenésében.

Utóbbit leginkább úgy lehetne jellemezni, mint olyan időszakokat, amikor az érintett személy nagy mértékben fellelkesül, a viselkedése pedig „túl aktívvá”, illetve „túl izgatottá” válik, s eközben csökken az alvásigénye is. Hasonló figyelhető meg a bipoláris zavar esetében is, összességében pedig az efféle változás jelentős hatással van a mindennapi életre is.

A Dr. Steven Marwaha pszichiáter által vezetett kutatás során egy hosszú távú országos felmérés adatait elemezték, és megfigyelték, hogy a tizenéveskorban történő viszonylag rendszeres (legalább heti 2-3 alkalom) kannabiszhasználat közvetlenül összefüggésben állt az évekkel később jelentkező hipomániás tünetekkel.

Megfigyelték továbbá, hogy noha a kannabisz bármilyen mennyiségben történő fogyasztása növelte a bipoláris tünetek kockázatát, minél nagyobb volt a fogyasztott mennyiség, annál jelentősebb volt a kockázat.

A Warwicki Egyetem kutatása során elsőként vizsgálták a tinédzserkori kannabiszhasználat jövőbeli hatásait a hipománia tekintetében úgy, hogy eközben kizárták az olyan fontos tényezőket, amelyek magyarázatot jelenthetnének az összefüggésekre – így például a már meglévő pszichotikus tüneteket.

A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a tizenéveskorban történő kannabiszhasználat valószínűleg egy olyan tényező lehet, amelynek kiküszöbölésével csökkenthető a bipoláris zavar kialakulásának kockázata a fiatal felnőttek körében.

A kutatás vezetője megjegyezte, hogy a fiatalok körében viszonylag gyakori a kannabisz használata, és az pszichiátriai zavarokkal hozható összefüggésbe. Mindeddig azonban csak ritkán vizsgálták a kannabiszhasználat lehetséges későbbi hatásait.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen HawkingEllopták egy ősi óriáscápa fogát

Ellopták egy ősi óriáscápa fogáthirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen