hirdetés
Tudomány

Kilenc órán át volt az égen a „rekorddöntő” tajvani szivárvány

Meglepően hosszú ideig, összesen kilenc órán át díszítette az eget egy szivárvány a Tajpejt övező hegyeknél, mindezt pedig megfigyelték és dokumentálták a Kínai Kulturális Egyetem oktatói és hallgatói is.
Szivárvány Kilenc órán át volt az égen a „rekorddöntő” tajvani szivárvány (Forrás: taiwannews.com.tw)
hirdetés

Az egyetem légköri tudományokkal foglalkozó intézetének egy professzora egészen elragadtatva beszélt a különösen is „tartós” szivárványról.

„Elképesztő volt. Úgy éreztem, mintha egy ajándék lett volna az égtől. Annyira ritka az ilyesmi!” –

lelkendezett a szivárványra visszaemlékező oktató, aki egy kollégájával, illetve a hallgatók segítségével igyekezett dokumentálni a különös jelenséget.

A megfigyeléseik, valamint a fotók és videók szerint a szivárvány reggeli 6 óra 57 perctől egészen 15 óra 55 percig látszott az égen, ami azt jelenti, hogy egészen pontosan két perc hiányzott ahhoz, hogy éppen kilenc óráig legyen megfigyelhető.

Amennyiben sikerül bizonyítani, hogy valóban ilyen hosszú ideig volt az égen a szivárvány, azzal megdőlne az eddigi, 1994. március 14-én Yorkshire-ban feljegyzett rekord is. Ekkor ugyanis 9 órától 15 óráig, hat órán keresztül láthatták az angol táj felett a szivárványt az emberek.

A szivárványok egyébként jellemzően csak jóval kevesebb, mint egy óráig láthatóak.

„Négy óra elteltével a hallgatóink mindegyikét mozgósítottuk, és mindenkit az iskolában értesítettünk arról, hogy készítsenek képeket, és azokat küldjék el nekünk” – mondta az egyik professzor.

A légköri tudományok intézetének oktatóit nem érte egészen váratlanul a páratlan jelenség, hiszen a megelőző hétfőn már feljegyeztek egy hat óráig tartó szivárványt a környéken. Miután a megfelelő bizonyítékokat összegyűjtötték, az intézet munkatársai kezdeményezni fogják az újabb Guinness-rekord feljegyzését.

Tajvani szivárvány (Forrás: taiwannews.com.tw)

Mivel 10 ezernél is jóval több felvétel született, így nem is kételkednek abban, hogy bizonyított, a szivárvány Guinness-rekordot döntött.

Az igen hosszú életű szivárvány megmaradását az tette lehetővé, hogy a szezonális északkeleti monszun hatására a levegőben nedvesség maradt, amely felhőkké formálódott, emellett pedig végig napsütéses idő volt, viszonylag alacsony erejű széllel.

A Yangmingshan-hegy környezetében egyébként télen viszonylag gyakran ideálisak a körülmények a hosszan tartó szivárványok megmaradásához, így az ide látogatók jó eséllyel figyelhetnek meg egyet.

Tajvani szivárvány (Forrás: taiwannews.com.tw)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen