hirdetés
Tudomány

Károsítja a babák agyát a légszennyeződés

A világon mintegy 17 millió, egy évesnél fiatalabb gyermek mérgező levegőt lélegez be, ami az agyuk fejlődésére kockázatot jelent – figyelmeztet az UNICEF.
Légszennyezettség Károsítja a babák agyát a légszennyeződés (Forrás: thestar.com)
hirdetés

A legsúlyosabban a Dél-Ázsiában élő kisgyermekeket érinti ez a veszély, ahol több mint 12 millió baba él olyan területeken, ahol a légszennyezettség a biztonságos szintet hatszorosan meghaladja. További négy millió érintett kisgyermek pedig Kelet-Ázsiában és Ázsia Csendes-óceáni térségben él.

Az UNICEF szerint a levegőben található szálló por károsíthatja a gyermekek agyszöveteit, s ezzel akadályozhatja a kognitív fejlődést.

A témában közzétett jelentés szerint összefüggés fedezhető fel a verbális és nem verbális IQ és a memória szintje, a csökkent teszteredmények, illetve a rosszabb iskolai teljesítmény és a légszennyezettség között az iskoláskorú gyermekek esetében, emellett más neurologikus viselkedési problémák felmerülésének kockázatát is növelte a légszennyezésnek való nagy kitettség.

Amint azt hangsúlyozták, ezek a negatív hatások aztán a gyermekeket egész életükben kísérik.

„Ahogyan a világ egyre nagyobb és nagyobb része urbanizálódik, megfelelő védelem és a légszennyezés csökkentésére irányuló lépések nélkül még több gyermeket fenyeget majd az elkövetkező években a kockázat” – közölte az UNICEF.

Egyúttal felhívták a figyelmet az arcmaszkok és a légtisztító rendszerek használatának fontosságára, valamint arra, hogy a gyerekek lehetőleg ne utazzanak akkor, amikor a legnagyobb mértékű a légszennyezettség szintje.

Múlt hónapban Delhiben olyan mértékeket öltött a légszennyezettség, hogy a város vezetője egyenesen „gázkamrához” hasonlította a várost. Több iskolát be is zártak.

Kína északi részén pedig a légszennyezettség mintegy három évvel rövidíti meg a várható élettartamot, így a kormány szigorúbb szabályozást vezetett be a vállalatokkal szemben.

Műholdas felvételek szerint afrikai városokban is egyre nagyobb problémát jelent a légszennyezettség.

Mindeközben egy brit kutatás során megfigyelték, hogy London szennyezett levegőjének hatására több gyermek született alacsony súllyal, de a légszennyezettség a gyermekhalandóság mértékével és a gyermekek későbbi egészségével is összefüggésben állt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Átlagosan ötezer arcot ismer az ember

Átlagosan ötezer arcot ismer az emberA Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott el

A Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott elNyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban

Nyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban


SVÉDORSZÁG,     KARD,     RÉGÉSZET

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen