hirdetés
Tudomány

Károsítja a babák agyát a légszennyeződés

A világon mintegy 17 millió, egy évesnél fiatalabb gyermek mérgező levegőt lélegez be, ami az agyuk fejlődésére kockázatot jelent – figyelmeztet az UNICEF.
Légszennyezettség Károsítja a babák agyát a légszennyeződés (Forrás: thestar.com)
hirdetés

A legsúlyosabban a Dél-Ázsiában élő kisgyermekeket érinti ez a veszély, ahol több mint 12 millió baba él olyan területeken, ahol a légszennyezettség a biztonságos szintet hatszorosan meghaladja. További négy millió érintett kisgyermek pedig Kelet-Ázsiában és Ázsia Csendes-óceáni térségben él.

Az UNICEF szerint a levegőben található szálló por károsíthatja a gyermekek agyszöveteit, s ezzel akadályozhatja a kognitív fejlődést.

A témában közzétett jelentés szerint összefüggés fedezhető fel a verbális és nem verbális IQ és a memória szintje, a csökkent teszteredmények, illetve a rosszabb iskolai teljesítmény és a légszennyezettség között az iskoláskorú gyermekek esetében, emellett más neurologikus viselkedési problémák felmerülésének kockázatát is növelte a légszennyezésnek való nagy kitettség.

Amint azt hangsúlyozták, ezek a negatív hatások aztán a gyermekeket egész életükben kísérik.

„Ahogyan a világ egyre nagyobb és nagyobb része urbanizálódik, megfelelő védelem és a légszennyezés csökkentésére irányuló lépések nélkül még több gyermeket fenyeget majd az elkövetkező években a kockázat” – közölte az UNICEF.

Egyúttal felhívták a figyelmet az arcmaszkok és a légtisztító rendszerek használatának fontosságára, valamint arra, hogy a gyerekek lehetőleg ne utazzanak akkor, amikor a legnagyobb mértékű a légszennyezettség szintje.

Múlt hónapban Delhiben olyan mértékeket öltött a légszennyezettség, hogy a város vezetője egyenesen „gázkamrához” hasonlította a várost. Több iskolát be is zártak.

Kína északi részén pedig a légszennyezettség mintegy három évvel rövidíti meg a várható élettartamot, így a kormány szigorúbb szabályozást vezetett be a vállalatokkal szemben.

Műholdas felvételek szerint afrikai városokban is egyre nagyobb problémát jelent a légszennyezettség.

Mindeközben egy brit kutatás során megfigyelték, hogy London szennyezett levegőjének hatására több gyermek született alacsony súllyal, de a légszennyezettség a gyermekhalandóság mértékével és a gyermekek későbbi egészségével is összefüggésben állt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen